top icon
Επικαιρότητα

Safe Water Sports: Ασφάλεια στους “θαλάσσιους δρόμους”!

Βρεθήκαμε στο αμφιθέατρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής σε μία διαφορετική συνέντευξη τύπου για μία εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία με την ονομασία Safe Water Sports.

Ένας από τους νόμους και τους άγραφους κανόνες της ζωής αναφέρει ότι πολλές φορές ένα μεγάλο κακό γίνεται αφορμή για να ακολουθήσουν πολλά καλά. Εξηγούμαστε… Αφορμή για την εθελοντική πρωτοβουλία Safe Water Sports ήταν το θανάσιμο ατύχημα που έγινε το καλοκαίρι του 2014, στην παραλία Καλό Λιβάδι της Μυκόνου, στο οποίο ένα δεκάχρονο παιδί, ο Μιχαήλ Πασχαλάκης, έχασε τη ζωή του όταν μαζί με τους φίλους του έκανε ένα θαλάσσιο σπορ. Μια χαλαρή και ανέμελη καλοκαιρινή στιγμή, μετατράπηκε μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, σε δράμα. Από τότε, ο πατέρας του και Πρόεδρος σήμερα του μη κερδοσκοπικού αυτού σωματείου (ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2015), Δρ. Παναγιώτης – Μιχαήλ Πασχαλάκης, αφιέρωσε την ζωή του σε μία θεάρεστη πράξη. Στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών -Ελλήνων και ξένων επισκεπτών- για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες στο νερό και τη θάλασσα, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ασφαλείας και πρόληψης ατυχημάτων. Παράλληλα στην υλοποίηση δράσεων σε συνεργασία με τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για την ενίσχυση του ευρύτερου θεσμικού πλαισίου στην χώρα μας, καθώς και στην εκπαίδευση – ενημέρωση των παιδιών στα σχολεία, με στόχο την διαμόεφωση μιας νέας κουλτούρας αναφορικά με την αντιμετώπιση της θάλασσας και των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με αυτήν.

Η πρωτοβουλία αυτή, στηρίζεται καθαρά στον εθελοντισμό και χρησιμοποιεί την δύναμη της πληροφορίας για να αναδείξει και να ενισχύσει τον κυρίαρχο ρόλο του ίδιου του πολίτη, στον τομέα που δραστηριοποιείται. Με αυτή την λογική δεν θα μπορούσαμε να απουσιάζουμε από κάτι τέτοιο και φυσικά να μη το προβάλουμε, ακόμη και αυτό ασχολείται περισσότερο με τους “θαλάσσιους δρόμους” και όχι με το αντικείμενό μας. Αν και όπως μας θυμίζει – σημειώνει στο βίντεο που θα ακολουθήσει, στις δηλώσεις που μας παραχώρησε ο Χρυσός Ολυμπιονίκης μας, Νίκος Κακλαμανάκης, σεβασμός και παιδεία πρέπει να υπάρχει σε κάθε χώρο, είτε στην στεριά είτε στην θάλασσα.

Ο Οργανισμός αυτός είναι υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και έχει υπογράψει μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας με το Υπουργείο Ναυτιλίας. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι δεν λαμβάνει καμία κρατική χρηματοδότηση, με τους πόρους του να προέρχονται αποκλειστικά από τον ιδιωτικό τομέα, αφού όπως μας είπε σχετικά ο κ. Πασχαλάκης, σε καμιά περίπτωση, δεν ήθελαν να βαρύνουν και αυτοί με την σειρά τους, τον κρατικό προϋπολογισμό, σε μία τόσο δύσκολη στιγμή για την χώρα μας. Σπάνια(!) λογική και νοοτροπία, θα συμπληρώσουμε εμείς…

Το Safe Water Sports υποστηρίζεται από τους Ολυμπιονίκες μας Νίκο Κακλαμανάκη, Σπύρο Γιαννιώτη, Αγγελική Καραπατάκη, Σοφία Παπαδοπούλου. Τον αρχηγό της Εθνικής ομάδας Υδατοσφαίρισης και χάλκινο πρωταθλητή κόσμου Χρήστο Αφρουδάκη. Τα ντουέτα συγχρονισμένης κολύμβησης Ευαγγελία Πλατανιώτη – Εβελίνα Παπάζογλου (10η θέση- Ρίο) και Αθανασία Τσόλα – Σοφία Μαλκογεώργου (χάλκινες πρωταθλήτριες Ευρώπης νεανίδων). Τον ασημένιο πρωταθλητή Ευρώπης (U-21) θαλάσσιου σκι Νίκο Πλυτά. Κορυφαίους αθλητές δηλαδή, που έχουν συνδέσει τη ζωή τους με το υγρό στοιχείο και μας μίλησαν σήμερα στο αμφιθέατρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για τους κανόνες ασφάλειας και τις δράσεις του σωματείου. Παράλληλα, η ενημερωτική εκστρατεία του Safe Water Sports για το 2017 έχει την υποστήριξη των φίλων του Οργανισμού και γνωστών – ταλαντούχων ηθοποιών μας, Θοδωρή Αθερίδη, Σμαράγδας Καρύδη και Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, οι οποίοι πρωταγωνιστούν σε ένα πολύ έξυπνο σχετικό βίντεο, με πρωταγωνιστή τον “Χταπόδιο Σέιφ”.

Οι στόχοι της κορυφαίας αυτής ομάδας -όπως μας απέδειξαν σήμερα με την παρουσία και το πάθος τους- για το 2017 είναι να εκπαιδευτούν 70.000 μαθητές (20.000 το 2016) σε 500 σχολεία και 30.000 γονείς μέσω των Συλλόγων γονέων και Κηδεμόνων σε όλη την χώρα. Παράλληλα, ο κόσμος να αποκτήσει την αντίστοιχη παιδεία και πάρει και αυτός μέρος στην προσπάθεια, κατεβάζοντας την δωρεάν εφαρμογή “Safe Water Sports” αλλά και όλο και περισσότερες νόμιμες επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ να παίρνουν την πιστοποίηση “Water Sports Certified Quality – TUV AUSTRIA HELLAS”.

Περισσότερες πληροφορίες για το Safe Water Sports στα Social Media του μη κερδοσκοπικού σωματείου και φυσικά στο web site: https://safewatersports.gr/

Η σημαντική αυτή προσπάθεια αξίζει την βοήθεια όλων μας!_Μ. Σαλ.

Ο Νίκος Κακλαμανάκης μας λέει…

 
 
Πολλά ακόμη βίντεο στο κανάλι του Safe Water Sports στο YouTube!
 
 
 
 
 
 
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ