top icon
Επικαιρότητα

12 δρόμοι που σπάνε τα ρεκόρ

Το βρετανικό autoexpress.co.uk αποκαλύπτει τους δρόμους που σπάνε, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, όλα τα παγκόσμια ρεκόρ, με κριτήριο τη θέση που βρίσκονται, τη μορφή της επιφάνειάς τους, τις διαστάσεις και το μέγεθός τους, ακόμα και τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν πέριξ αυτών.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του βρετανικού autoexpress.co.uk, η καταγραφή αλλά και η συνολική κατηγοριοποίηση των δρόμων που ξεχωρίζουν ανά τον κόσμο για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, όπως είναι για παράδειγμα το μήκος, η επιφάνεια, το υψόμετρο στο οποίο βρίσκονται και οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, έγινε ως επί το πλείστον με την αρωγή δεδομένων και στοιχείων του Guinness World Records.

Ο δρόμος με το μεγαλύτερο μήκος

Βρίσκεται στην… αχανή Αυστραλία και φέρει το όνομα Highway 1 έχοντας μήκος 9.000 μιλίων. Δηλαδή,  14.484 χλμ,. Πρόκειται για τον μακρύτερο ενιαίο δρόμο του πλανήτη συνδέοντας μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, όπως τη Μελβούρνη, το Σύδνεϋ και το Περθ.

Ο δρόμος με τη μεγαλύτερου μήκους ευθεία

Αποκαλείται Highway 10 και φυσικά βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία. Κατασκευάστηκε πριν χρόνια από τη βασιλική οικογένεια προκειμένου να συνδεθούν οι Highway 75 και 95. Το μήκος του είναι 239,79 χλμ. (149 μίλια). Ιδανικό για… κόντρες, αλλά και για έναν 2ωρο υπνάκο με το σύστημα αυτόνομης οδήγησης στη θέση on.

Ο δρόμος με το μεγαλύτερο πλάτος

Ο Monumental Axis είναι ένας δρόμος που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Βραζιλία με συνολικό μήκος σχεδόν 3 χλμ., 12 στο σύνολο λωρίδες κυκλοφορίας (6+6) και μέγιστο πλάτος 250 μ. Φυσικά, ανάμεσα στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας «μεσολαβεί» ένα αρκετά μεγάλο τμήμα γης που καθιστά… αόρατους τους αντίθετα διερχόμενους οδηγούς.

Ο πιο… στριμμένος δρόμος

Η Lombard Street στην πόλη του Σαν Φραντσίσκο έχει μήκος μόλις 400 μέτρων. Για να τα διανύσετε, όμως, πρέπει να διαγράψετε με το αυτοκίνητό σας μια πορεία που αθροιστικά ανέρχεται στις 1.440 μοιρών. Σύμφωνα με τις αρχές, το όριο ταχύτητας –για ευνόητους λόγους, μιας και πρόκειται για κατοικημένη περιοχή- είναι 5 μίλια/ώρα. Μόλις 8 χλμ./ώρα, δηλαδή.

Ο δρόμος στο μεγαλύτερο υψόμετρο

Χωρίς να υπάρχει επισημοποιημένη καταγραφή, οι δρόμοι που βρίσκονται στο μεγαλύτερο υψόμετρο στο κόσμου του συναντά κανείς πέριξ του ηφαιστείου Uturunku στη Βολιβία, στα 19.000 πόδια. Ήτοι, στα 5.790 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Εκτός από την έλλειψη ασφάλτου, αισθητή στα μέρη αυτά είναι βέβαια και εκείνης του οξυγόνου…

Ο δρόμος στο μικρότερο υψόμετρο

Η Route 90, κατά μήκος των δυτικών ακτών του Ισραήλ στη Νεκρά Θάλασσα, βρίσκεται σε καταγεγραμμένο υψόμετρο 393 μ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας αποτελώντας, σύμφωνα με το Guinness World Records, τον «χαμηλότερο» δρόμο του πλανήτη.

Ο δρόμος με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες

Στην Ανατολική Ρωσία βρίσκεται ο δρόμος Μ56 –γνωστότερος και ως Road of Bones- μήκους 2 μόλις χλμ.. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σε αυτόν έχει καταγραφεί πρόσφατα η θερμοκρασία ρεκόρ των -67,7 βαθμών Κελσίου. Αν τύχει και περνάτε από εκεί, καλό θα είναι να μη χρειαστεί να κατεβείτε για οποιοδήποτε λόγο από το όχημα μας.

Ο δρόμος με τη μεγαλύτερη ηλικία

Στη νοτιοανατολική Ιταλία βρίσκεται ο γηραιότερος δρόμος του κόσμου, η Via Appia, o οποίος χρονολογείται από το 312 π.Χ. Ασφαλώς, πρόκειται για έναν δρόμο που κατασκεύασαν οι Ρωμαίοι αποκλειστικά για στρατιωτική χρήση, σε αντίθεση με σήμερα, που χρησιμοποιείται για περιπάτους και τουριστικές περιηγήσεις.

Ο δρόμος με την πιο απότομη κλίση

Η Baldwin Street στη Νέα Ζηλανδία είναι ο πιο απότομος ασφαλτοστρωμένος δρόμος στον κόσμο σε μια συνεχή απόσταση μεγαλύτερη από 10 μ.. Με μήκος περίπου 350 μ.), ο δρόμος «ανεβαίνει» σε ύψος κατά 69,2 μ.,  με αποτέλεσμα να παρουσιάζει μέση κλίση 20%. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι στην Baldwin Street υπάρχουν 34 σπίτια, στα οποία κατά πάσα πιθανότητα φιλοξενούνται αθλητές –δεν εξηγείται αλλιώς.

Ο δρόμος-σήραγγα με το μεγαλύτερο μήκος

Η σήραγγα Laerdal στη Νορβηγία βρίσκεται στην κεντρική οδική αρτηρία που συνδέει τις πόλεις Μπέργκεν και Όσλο. Με συνολικό μήκος 24,5 χλμ. είναι η μακρύτερη σήραγγα στον κόσμο κατά σχεδόν 6,5 χλμ. από τη δεύτερη. Σύμφωνα με όσα εχουν ανακοινωθεί στο παρελθόν, το κόστος κατασκευής της ανήλθε στα 113 εκ. δολάρια.

Ο δρόμος-γέφυρα με το μεγαλύτερο μήκος

Η γέφυρα ονομάζεται Bang Na Expressway και βρίσκεται στη Μπανγκόγκ της Ταϋλάνδης. Το μήκος της είναι 57,1 χλμ. και για την κατασκευή της χρειάστηκαν περισσότεροι από 3.84 εκ. τόνοι τσιμέντου. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 2000 με το κόστος της να ανέρχεται στα 770 εκ. δολάρια.

Ο δρόμος-γέφυρα με το μεγαλύτερο ύψος

Η γέφυρα Millau Viaduct στο κοιλάδα Tarn της Γαλλίας έχει μέγιστο ύψος 244,96 μ. Οι εργασίες κατασκευής της διήρκησαν κοντά στα 11 χρόνια και το κόστος της περί τα 300 εκ. ευρώ. Το συνολικό μήκος της Millau Viaduct ανέρχεται στα 2.460 μ.

Πηγή: www.autoexpress.co.uk

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ