top icon
Επικαιρότητα

25 χρόνια λειτουργίας για το εργοστάσιο της Seat στο Martorell

Τη στιγμή που εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κλείσουμε ό,τι παραγωγικό εξακολουθεί να «ζει» στη χώρα μας, οι Μεσόγειοι επίσης Ισπανοί της Seat γιορτάζουν τις δυόμιση δεκαετίες λειτουργίας του εργοστασίου τους που βρίσκεται στο Martorell.

Ήταν 22 Φεβρουαρίου του 1993 όταν πήραν μπρος οι μηχανές του εργοστασίου της ισπανικής εταιρείας στο Martorell, μιας σύγχρονης -άλλοτε, αλλά και τώρα- μονάδας παραγωγής οχημάτων που κατασκευάστηκε σε κάτι λιγότερο από 34 μήνες ύστερα από συνολικές επένδυση 244,5 δις πεσετών –περίπου, 1,5 δις ευρώ σε σημερινές αξίες.

Από το μακρινό 1953, έως και τις αρχές του 1993, η Seat κατασκεύαζε τα αυτοκίνητα της στο εργοστάσιο που βρίσκονταν στη Zona Franca της Βαρκελώνης, εκεί όπου και σήμερα ακόμα η ισπανική εταιρεία διατηρεί πολλές από τις ιστορικές κτηριακές της εγκαταστάσεις.

Η αρχή στο Martorell έγινε με το Seat Ibiza (και Cordoba, ασφαλώς) της δεύτερης γενιάς, με τον ρυθμό «αναπαραγωγής» των δύο μοντέλων την εποχή εκείνη να αγγίζει σε καθημερινή βάση τις 1.500 μονάδες. Έκτοτε, σχεδόν όλα τα μοντέλα της ισπανικής εταιρείας έχουν «περάσει» από την εν λόγω μονάδα: από το πρώτο Toledo, έως το νέο Arona και από τα Inca Van και Arosa, έως τα Altea και Leon.

Από το 1995 έως και το 2003, στο Martorell ο Όμιλος VW κατασκεύαζε για λογαριασμό της μητρική εταιρείας τα Polo και Caddy. To 2011 ξεκίνησε στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου η παραγωγή του Audi Q3, ένα μοντέλο που από το δεύτερο μισό του 2018 θα παραδώσει τη σκυτάλη στο νέο Audi A1.

Σήμερα, στο Martorell κατασκευάζονται σ’ ένα χώρο με συνολική κάλυψη 2,8 εκ. τ.μ. περί τα 2.300 αυτοκίνητα την ημέρα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 95% της πραγματικής δυναμικής του εργοστασίου. Από τα 2009, η παραγωγικότητα της μονάδας έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ πέρσι μόνο από τις πύλες του εργοστασίου βγήκαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, 455.000 αυτοκίνητα.

Συνολικά, από το 1993 μέχρι και στα τέλη του 2017, στο Martorell έχουν παραχθεί κάτι λιγότερο από 10.000.000 οχήματα.

Και το σημαντικότερο όλων: στις εγκαταστάσεις του αυτή τη στιγμή απασχολούνται 12.000 εργαζόμενοι, εκ των οποίων το 21% είναι γυναίκες, ποσοστό διπλάσιο από εκείνο που καταγράφεται σήμερα σε ολόκληρο τον βιομηχανικό κλάδο της Ισπανίας._Χ.Α.

Αριθμοί με σημασία

– Η επιφάνεια του εργοστασίου αντιστοιχεί σε 400 γήπεδα ποδοσφαίρου

– Κάθε 30 δλ. ένα νέο αυτοκίνητο βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής

– Στο Martorell υπάρχουν οι μεγαλύτερης επιφάνειας ηλιακοί συλλέκτες σε σχέση με κάθε άλλο εργοστάσιο παραγωγής οχημάτων στον κόσμο

– Χάρη σε αυτούς, δεν εκλύονται στην ατμόσφαιρα πάνω από 7.000 τόνοι CO2 το χρόνο

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί μερικά ενδιαφέροντα πλάνα της μονάδας της Seat στο Martorell:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ