top icon
Επικαιρότητα

Αυτό είναι το hyper-car των Aston Martin και Red Bull Racing

Ό,τι πιο κοντινό σε μονοθέσιο της F1.

Σύμφωνα με τον CEO της Aston Martin, η νέα AM-RB 001, όπως επίσημα αποκαλείται το νέο αυτό υπερ-αυτοκίνητο, θα μπορεί να γυρίζει στην πίστα του Silverstone σε χρόνο εφάμιλλο με εκείνο των μονοθέσιων της F1. Και αυτό είναι –αν μη τι άλλο- απόλυτα ενδεικτικό των δυνατοτήτων της.

Όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσημης αποκάλυψης του αυτοκινήτου στην έδρα της Aston Martin, η βρετανική εταιρεία σχεδιάζει να κατασκευάσει από 99 έως 125 αντίτυπα της AM-RB 001, τα οποία θα διαθέτουν κανονικές πινακίδες κυκλοφορίας για χρήση σε ανοιχτό-δημόσιο δρόμο, συν 25 αμιγώς αγωνιστικά «κομμάτια». Υπεύθυνος για την εξέλιξη και πραγματοποίηση του όλου project είναι ο γνώριμος από την F1, Adrian Newey, ο οποίος συνεργάστηκε στενά με τον υπεύθυνο σχεδιασμού της Aston Martin, Marek Reichman.

Κύριο σχεδιαστικό γνώρισμα του αυτοκινήτου είναι οι… άφθονοι αεροδυναμικοί διαχύτες, οι οποίοι δημιουργούν το τόσο απαραίτητο φαινόμενο του ground effect, αλλά και οι έντονες καμπύλες της «οροφής» και των τόξων που καλύπτουν τους τροχούς. Η θέση οδήγησης της AM-RB-001 είναι ό,τι αμιγώς αγωνιστική, με τον πιλότο…συγγνώμη, τον οδηγό, να κάθεται «χωστά» και χαμηλά, με τα πόδια ψηλά, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους πιλότους της F1. Το τιμόνι είναι αποσπώμενο, προκειμένου να διευκολυνθεί η είσοδος του «χειριστή» στο κόκπιτ, ενώ οι πόρτες-φτερά γλάρου είναι ένα ακόμα σχεδιαστικό… αριστούργημα της AM-RB 001.

Σε ότι αφορά στις διαστάσεις, η Aston Martin περιορίστηκε στο να αποκαλύψει πως το πλάτος θα φτάνει τα 1,9 μ. και το μέγιστο ύψος μόλις το 1 μ.

Για τον κινητήρα, η βρετανική εταιρεία ανέφερε κατά τη διάρκεια της επίσημης πρεμιέρας πως πρόκειται για έναν V12 υψηλού κυβισμού, ο οποίος θα εξασφαλίζει με την υψηλή, αλλά άγνωστη προς το παρόν, ισχύ του, αναλογία απόδοσης/βάρους της τάξης του 1:1. Ο κινητήρας θα έχει σύστημα ανάκτησης της ενέργειας (ERS). Αξιοσημείωτη είναι η διευκρίνιση ότι το σύστημα μετάδοσης του αυτοκινήτου δεν θα διαθέτει… όπισθεν, μιας και η κίνηση προς τα πίσω θα πραγματοποιείται με την αρωγή του ERS.

Η τιμή της AM-RB 001 θα κυμαίνεται από 2,3 έως 3,5 εκ. ευρώ, ενώ ήδη η Aston Martin έχει δεχθεί πάνω από 300 αιτήσεις ενδιαφέροντος από ισάριθμους αγοραστές-επενδυτές. Οι πρώτες «πραγματικές» δοκιμές του οχήματος θα γίνουν στις αρχές του 2017 και οι πρώτες παραδόσεις έναν χρόνο αργότερα, σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις των ανθρώπων της Aston Martin._X.A.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ