top icon
Επικαιρότητα

Dieselgate: Διεθνή εντάλματα σύλληψης για 5 στελέχη της VW

Τη συνδρομή της Interpol ζήτησαν οι αμερικανικές αρχές προκειμένου να συλληφθούν 5 υψηλόβαθμα στελέχη της VW που εμπλέκονται στο διαβόητο σκάνδαλο χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Διεθνούς Τύπου, οι αρχές των ΗΠΑ ζήτησαν την αρωγή της Διεθνούς Οργάνωσης Εγκληματολογικής Αστυνομίας προκειμένου να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης πέντε υψηλόβαθμα στελέχη της VW τα οποία κατηγορούνται για μια σειρά από κακουργηματικές πράξεις, όπως η συνωμοσία με στόχο την εξαπάτηση, που σχετίζονται με το γνωστό πλέον σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2015.

Πρόκειται για τους Jens Hadler, επικεφαλής του τμήματος εξέλιξης κινητήρων, Richard Dorenkamp, επικεφαλής της ομάδας που εξέλιξε τον πρώτο κινητήρα ντίζελ που σχεδιάστηκε για την αγορά των ΗΠΑ, Bernd Gottweis, επικεφαλής του τμήματος διασφάλισης ποιότητας, Juergen Peter, επικεφαλής του τμήματος ποιοτικού ελέγχου και Heinz-Jakob Neusser, μέλος του ΔΣ της VW. Ο τελευταίος, μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, δέχτηκε τις συμβουλές της συνηγόρου του προκειμένου να μην εγκαταλείψει τη Γερμανία στην οποία διαμένει σήμερα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να συλληφθεί.

«Εσπευσμένα είπα στον πελάτη μου να μην εγκαταλείψει τη Γερμανία. Μόνο εδώ είναι ασφαλής», δήλωσε χαρακτηριστικά η συνήγορος του Heinz-Jakob Neusser, Annette Voges.

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, οι Γερμανοί πολίτες μπορούν να εκδίδονται υπό προϋποθέσεις μετά τη σύλληψη τους μόνο σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε περιπτώσεις που πρόκειται να δικαστούν ενώπιον Διεθνούς Δικαστηρίου. Ωστόσο, μια πιθανή έξοδος από τη Γερμανία και την… ασφάλεια που προσφέρει σήμερα η χώρα στα εν λόγω στελέχη της VW, είναι πιθανό να θέσει σε κίνδυνο την ελευθερία τους, καθώς πάντοτε ελλοχεύει ο κίνδυνος σύλληψης και έκδοσής τους προς τους αμερικανούς από τις αστυνομικές αρχές τρίτων χωρών. Όπως ακριβώς συνέβη στις αρχές της τρέχουσας χρονιάς με τον Oliver Schmidt, τον έκτο κατά σειρά κατηγορούμενο για την όλη υπόθεση στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο οποίος συνελήφθη τον Φεβρουάριο στο Μαϊάμι κατά τη διάρκεια της επιστροφής στην πατρίδα του μετά από ολιγοήμερες διακοπές που πραγματοποιούσε με την οικογένεια του στην Κούβα.

Αυτή τη στιγμή ο 48χρονος Oliver Schmidt είναι προφυλακισμένος αντιμετωπίζοντας 11 κακουργηματικού τύπου κατηγορίες οι οποίες επισείουν ποινές που μπορεί να υπερβούν τα 160 χρόνια. Η δίκη του Γερμανού είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί περί τις αρχές της επόμενης χρονιάς._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ