19 Ιουν 2017

Dieselgate: Επέκταση εγγύησης αντί για χρηματική αποζημίωση στην Ευρώπη

Η απόφαση της VW να μην καταβάλει χρηματικές αποζημιώσεις σε όσους ευρωπαίους οδηγούς επλήγησαν από το διαβόητο σκάνδαλο χαρακτηρίζεται ως ανεπαρκής.

VW TDI

Οι ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε. δήλωσαν την περασμένη βδομάδα πως κατέληξαν σε συμφωνία με την VW προκειμένου η τελευταία να παράσχει στα εν Ευρώπη «θύματα» του διαβόητου σκανδάλου χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων μια πρόσθετη διετή εγγύηση αντί για χρηματική αποζημίωση ανάλογη με εκείνη που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες των επίμαχων οχημάτων στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Η εγγύηση, μετά τις ανεπιτυχείς πιέσεις των αρμόδιων αρχών της Ε.Ε., έρχεται να καλύψει ζητήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν έως και 24 μήνες μετά την επιδιόρθωση των πετρελαιοκίνητων οχημάτων του γερμανικού Ομίλου.

Η ένωση καταναλωτών BEUC σε σχετική της ανακοίνωση δήλωσε ότι η συμφωνία των ρυθμιστικών αρχών της E.E. με την VW δεν υπερβαίνει τις υφιστάμενες νομικές υποχρεώσεις. Ωστόσο, εκπρόσωπος της ένωσης δε δίστασε να εκφράσει τη δυσαρέσκεια του για τη συμφωνία αναφέροντας τα εξής:

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η VW δεν είναι διατεθειμένη να καταβάλλει αποζημιώσεις στους εκατομμύρια καταναλωτές που παραπλανήθηκαν στην Ευρώπη».

Από τη μεριά της, η VW δήλωσε πως «συναίνεσε» με την Ε.Ε. προσφέροντας στους καταναλωτές ένα «μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης» βάσει του οποίου θα επισκευάσει σε χρονικό ορίζοντα 2 ετών τα τμήματα των αυτοκινήτων που μπορεί να υποστούν ζημιές από τις ενημερώσεις του σχετικού λογισμικού.

Η επίτροπος δικαιοσύνης της Ε.Ε., Vera Jourova, δήλωσε για το θέμα πως οι αρμόδιοι φορείς έχουν επανειλημμένα εκφράσει τη δυσαρέσκεια τους για τη στάση της VW απέναντι στους ευρωπαίους καταναλωτές λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι ρυθμιστικές αρχές έχουν περιορισμένες δυνατότητες σε σχέση με τις ενέργειες στις οποίες μπορούν να προβούν προκειμένου να ασκηθούν μεγαλύτερες πιέσεις προς το Γερμανό κατασκευαστή._Χ.Α.

Περισσότερες φωτογραφίες:
  • Matthias Muller
  • VW TDI
Ετικέτες: