top icon
Επικαιρότητα

Φταίει το Autopilot για το νέο ατύχημα στο οποίο ενεπλάκη ένα Tesla Model S στην Αμερική;

Ένα νέο ατύχημα με «πρωταγωνιστή» ένα Tesla Model S ανοίγει ξανά τον ασκό του Αιόλου αναφορικά με την ασφάλεια που προσφέρουν εν τοις πράγμασι τα συστήματα πιλοτικής οδήγησης, όπως το γνωστό Autopilot, με το οποίο εξοπλίζεται το αμερικανικό σεντάν.

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει από χθες το βράδυ η είδηση ότι ένα Tesla Model S συγκρούστηκε με πυροσβεστικό όχημα κινούμενο, όπως ο ίδιος ο «οδηγός» του επικαλείται, με την αρωγή του προγράμματος ημι-αυτόνομης οδήγησης με το οποίο εξοπλίζεται. Το περιστατικό, που ευτυχώς δεν είχε δυσάρεστες συνέπειες για κανέναν, έλαβε χώρα τη Δευτέρα το βράδυ στην πόλη Culver της πολιτείας της Καλιφόρνια. Σύμφωνα με μαρτυρίες του ανθρώπου που καθόταν στο εμπρός αριστερό κάθισμα του σκουρόχρωμου Tesla S, το αυτοκίνητο κινούνταν ημι-αυτόνομα με ταχύτητα της τάξης των 110 περίπου χλμ./ώρα όταν εν συνεχεία προσέκρουσε στο πυροσβεστικό όχημα.

Όπως ανακοινώθηκε, το συμβάν διερευνάται αυτή τη στιγμή από δύο εμπειρογνώμονες του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Μεταφορών (National Transportation Safety Board – NTSB) των ΗΠΑ.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που το NTBS «ανιχνεύει» σύγκρουση αυτοκινήτου της αμερικάνικης Tesla που συνδέεται με το γνωστό σύστημα ημι-αυτόνομης οδήγησης, Autopilot.

Σύμφωνα με το πόρισμα της προγενέστερης υπόθεσης εμπλοκής του Model S σε ατύχημα, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας και Μεταφορών των ΗΠΑ είχε αποφανθεί πως το Autopilot «δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει την προσοχή του οδηγού του όταν το αυτοκίνητο ταξιδεύει σε υψηλές ταχύτητες». Από εκεί και πέρα, η NTSB επεσήμανε επίσης πως «το Autopilot θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε ορισμένους δρόμους παρακολουθώντας διαρκώς τον βαθμό εμπλοκής του οδηγού».

Για το εν λόγω συμβάν, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο 40χρονος, Joshua Brown, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας και Μεταφορών είχε αποφανθεί πως «το Autopilot λειτούργησε σύμφωνα με το πώς είναι σχεδιασμένο, χωρίς όμως να εξασφαλίζει την προσοχή του οδηγού».

Από τη μεριά της, τον περασμένο Σεπτέμβριο η Tesla είχε αναφέρει σε δική της ανακοίνωση αναφορικά με το περιστατικό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συστήματος Autopilot, τα εξής:

«Το Autopilot είναι σε θέση να αυξήσει την ασφάλεια. Όμως, δεν πρόκειται για ένα σύστημα πλήρους αυτόνομης οδήγησης. Έτσι, οι οδηγοί πρέπει πάντα να είναι προσεκτικοί»._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ