top icon
Επικαιρότητα

Γαλλία: Ακόμα πιο αυστηρές οι νέες διατάξεις για τη χρήση των κινητών τηλεφώνων από τον οδηγό

Με σχετική νομοθετική ρύθμιση, η γαλλική πολιτεία καθιστά παράνομη τη χρήση των κινητών τηλεφώνων από τον οδηγό μέσα στο αυτοκίνητο, ακόμα και στην περίπτωση που το τελευταίο βρίσκεται ακινητοποιημένο στην άκρη του δρόμου. Με μια μικρή, πλην όμως ουσιαστική, εξαίρεση.

Οι γαλλικές αρχές γίνονται εξαιρετικά αυστηρές απέναντι στους οδηγούς που χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα πίσω από το τιμόνι. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη που συμπεριλαμβάνεται στον αναθεωρημένο ΚΟΚ της χώρας, εφεξής η χρήση κινητών τηλεφώνων από τον οδηγό, όπως η ομιλία χωρίς τη χρήση handsfree, η συγγραφή μηνυμάτων, το σερφάρισμα στο διαδίκτυο κοκ, απαγορεύεται πλήρως, εκτός αν το αυτοκίνητο βρίσκεται σε καθορισμένο σημείο στάθμευσης του δρόμου και με τον κινητήρα του απενεργοποιημένο.

Το σκεπτικό, αλλά και ο στόχος των αρμόδιων αρχών, πίσω από την ως άνω απόφαση, είναι προφανής: η μείωση των ατυχημάτων –και κατ΄ επέκταση των θανάτων- στη χώρα που οφείλονται στην έλλειψη προσοχής κατά την οδήγηση εξαιτίας της χρήσης κινητών τηλεφώνων.

Η παραβίαση του σχετικού νόμου μεταφράζεται μεταξύ άλλων στην άμεση επιβολή προστίμου ύψους 135 ευρώ.

Όπως είναι λογικό, ο νόμος δεν θα τιμωρεί τους οδηγούς που χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο μέσα στο αυτοκίνητο σε περίπτωση που το τελευταίο έχει εμπλακεί σε ατύχημα ή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των επιβατών του.

Σε πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στη Γαλλία, εννέα στους δέκα οδηγούς της χώρας παραδέχτηκαν ότι χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνά τους κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του 2015, περίπου 300.000 ήταν οι οδηγοί που τιμωρήθηκαν στη χώρα με χρηματικά πρόστιμα από τις αστυνομικές αρχές εξαιτίας της χρήσης των κινητών τους τηλεφώνων κατά τη διάρκεια της οδήγησης._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ