top icon
Επικαιρότητα

Γερμανία: Πιθανές οι μαζικές αγωγές εναντίoν της VW από 2 εκ. ιδιοκτήτες ντίζελ αυτοκινήτων

Περίπου 2 εκ. ιδιοκτήτες πετρελαιοκίνητων οχημάτων στη Γερμανία θα μπορούν στο εξής να προχωρήσουν σε μαζικές αγωγές προκειμένου να ζητήσουν αποζημίωση από τη VW, δήλωσε χθες η υπουργός Δικαιοσύνης, Katarina Barley.

Όπως αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε χθες ένα σχέδιο νόμου που ανοίγει, τυπικά και ουσιαστικά, το δρόμο για τη μαζική νομική δράση εναντίον της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας, της χώρας, η οποία το 2015 αναγνώρισε ότι είχε χρησιμοποιήσει ένα παράνομο λογισμικό χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων προκειμένου για να εξαπατήσει τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.

Το εν λόγω νομοσχέδιο αποσκοπεί στο να διευκολύνει τους πολίτες να συμμετάσχουν σε μια νομική διαδικασία αποφεύγοντας το υψηλό κόστος που συνεπάγεται η μεμονωμένη άσκηση των προβλεπόμενων ένδικων μέσων.

«Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι περίπου δύο εκατομμύρια ιδιοκτήτες πετρελαιοκίνητων οχημάτων θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτή τη νομική δράση», δήλωσε χθες η αρμόδια υπουργός.

Με τη νέα αυτή νομοθεσία, στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που φέρουν το παράνομο λογισμικό, δίνεται η δυνατότητα να διεκδικήσουν αποζημίωση μόνο μέχρι το τέλος του 2018, με την κυβέρνηση συνασπισμού της καγκελαρίου Angela Merkel να πραγματοποιεί αγώνα δρόμου ώστε ο εν λόγω νόμος να τεθεί σε ισχύ το αργότερο την 1η Νοεμβρίου.

«Δημοσιοποιούμε τώρα το θέμα ώστε οι ιδιοκτήτες να γνωρίζουν ότι έχουν στη διάθεσή του ένα σύντομο χρονικό παράθυρο προκειμένου να παρουσιάσουν τους ισχυρισμούς τους στο δικαστήριο», προσέθεσε χθες η υπουργός Δικαιοσύνης, Katarina Barley.

Ποια ήταν η αντίδραση της VW; Η γερμανική εταιρεία δήλωσε μέσω εκπροσώπων της ότι το νέο σχέδιο νόμου δεν αλλάζει το γεγονός ότι η εταιρεία πιστεύει ότι οι ισχυρισμοί εναντίον της στη Γερμανία είναι αδικαιολόγητοι και πως οι περισσότεροι από αυτούς θα απορριφθούν από τις δικαστικές αρχές ως αβάσιμες…_Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ