top icon
Επικαιρότητα

H Tesla ξεπέρασε και την General Motors

Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας του Elon Musk υπερέβη την αντίστοιχη του αυτοκινητικού γίγαντα που ακούει στο όνομα General Motors.

Μια σχεδόν εβδομάδα έχει περάσει από την ημέρα που η Tesla κατάφερε για πρώτη φορά στα χρονικά να ξεπεράσει σε χρηματιστηριακή αξία την Ford, και σήμερα Δευτέρα, η μικρή σε όγκο παραγωγής «ηλεκτρική» εταιρεία κατασκευής οχημάτων των δύο μόλις μοντέλων (και προσεχώς, τριών!) καταγράφει ένα ακόμα σημαντικό επίτευγμα προσπερνώντας και την GM. Κάτι που αυτομάτως καθιστά την Tesla όχι μόνο ως την «πιο πολύτιμη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ», αλλά συγχρόνως και την έκτη(!) σε κεφαλαιοποίηση, πίσω από τις Toyota Motor Corp., Daimler AG, VW AG, BMW AG και Honda Motor Co.

Πιο συγκεκριμένα, μετά το σημερινό μεσημεριανό κλείσιμο των αγορών στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, το σύνολο των μετοχών της εταιρείας του φιλόδοξου Elon Musk άγγιξε σε αξία –ούτε λίγο ούτε πολύ- τα 51,4 δις δολάρια και εκείνες της GM τα 50,4 δις δολάρια. Κάθε μια μετοχή της Tesla αυτή τη στιγμή αποτιμάται στα 313,73 δολάρια, ενώ εκείνη της GM, η οποία το 2016 πούλησε… 130 φορές πιο πολλά αυτοκίνητα από την Tesla, 34,08 δολάρια. Σε ότι αφορά στα μερίδια στην εγχώρια αγορά αυτοκινήτου, η GM, μια εταιρεία κολοσσός με ηλικία-ιστορία 108 ετών, κατέχει το 17,3% και η 13χρονη Tesla, μόλις το 0,2%.

Το συνεχιζόμενο εδώ και αρκετούς μήνες ράλλυ στην τιμή της μετοχής της Tesla μαρτυρά πως οι επενδυτές έχουν «αγοράσει» το όραμα του Elon Musk προεξοφλώντας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την επερχόμενη μέσα στα προσεχή χρόνια «κυριαρχία» των ηλεκτρικών αυτοκινήτων του. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η GM διαθέτει ήδη στις τάξεις της το Chevrolet Bolt, ένα προσιτό και ικανό σε επιδόσεις και αυτονομία ηλεκτρικό plug-in μοντέλο.

Σίγουρα, το νέο αυτό επίτευγμα της Tesla πρόκειται να αναζωπυρώσει τις συζητήσεις σχετικά με το κατά πόσο η υψηλή κεφαλαιοποίησή της ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία της ίδιας της εταιρείας. Ας μην ξεχνάμε πως στα τέλη της χρονιάς, η Tesla προβλέπεται να χάσει 1 επιπλέον δις δολάρια, με τις GM και Ford να κερδίζουν αντίστοιχα πάνω από 9 και 6 δις δολάρια._X.A.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ