top icon
Επικαιρότητα

Η Mazda εξελίσσει κινητήρα Wankel για υβριδικά συστήματα κίνησης

Νέοι καιροί, νέα ήθη για έναν από τους πιο εμβληματικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης… 

Οι οπαδοί της Mazda ενδεχομένως να εισπράξουν μια ισχυρή δόση… απογοήτευσης με την είδηση ότι οι Ιάπωνες εξελίσσουν μια νέα γενιά του περιστροφικού τους κινητήρα, η οποία, όλως παραδόξως, δεν θα αποτελεί τη «βασική» μονάδα κάποιου επερχόμενου σπορ μοντέλου της, αλλά μια γεννήτρια, κάτι σαν range-extender δηλαδή, σε μελλοντικά υβριδικά ή και ηλεκτρικά της αυτοκίνητα. Μάλιστα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η ιαπωνική εταιρεία έχει ήδη καταθέσει προς κατοχύρωση στο αμερικάνικο γραφείο ευρεσιτεχνιών όχι ένα, αλλά δύο σχέδια που σχετίζονται με μελλοντικές εφαρμογές του πολυσυζητημένου Wankel κινητήρα της σε αυτοκίνητα περιορισμένων ή και μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Η πρώτη αφορά στη διάταξη που χρησιμοποιείται στο Mazda 2 RE (Range Extender) και η δεύτερη σε μια σύγχρονη εκδοχή του περιστροφικού κινητήρα, σύμφωνα με την οποία ένας πρωτότυπος μηχανισμός θα συμβάλλει στην εύκολη επανεκκίνησή του σταματώντας τον συγχρόνως ακριβώς στη θέση του κύκλου καύσης που παρατηρούνται οι μικρότερες εκπομπές ρύπων.

Ο Jacob Brown, εκπροσωπώντας την ιαπωνική εταιρεία, επιβεβαίωσε με πρόσφατες δηλώσεις του ότι η Mazda προχωρά με γοργούς ρυθμούς τόσο τις μελέτες, όσο και στην εξέλιξη του περιστροφικού της κινητήρα ως range–extender παρουσιάζοντας μέσα στο 2019 ένα νέο ηλεκτρικό μοντέλο.

«Δεσμευόμαστε πως η Mazda είναι αφοσιωμένη στο να κατασκευάζει αυτοκίνητα που διαθέτουν οδηγοκεντρικό χαρακτήρα και υψηλές περιβαλλοντικές ευαισθησίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Jacob Brown.

Θυμίζουμε πως η Mazda είχε καταθέσει προς κατοχύρωση στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού τον περασμένο χρόνο μια ευρεσιτεχνία βασισμένη στον κινητήρα Wankel που είχε ως τίτλο «Κινητήρας με περιστρεφόμενο έμβολο τοποθετημένος σε όχημα», η οποία, σε αντίθεση με τη σημερινή, είχε μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία και κατεύθυνση._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ