top icon
Επικαιρότητα

ΗΠΑ: Πωλούνται τα «πειραγμένα» ντίζελ της VW

Η EPA έδωσε και τυπικά την έγκρισή της ώστε τα «επιδιορθωμένα» πετρελαιοκίνητα μοντέλα της γερμανικής εταιρείας να διατεθούν εκ νέου στην εγχώρια αγορά αυτοκινήτου.

Η VW θα μπορεί πολύ σύντομα να κάνει πράξη στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού αυτό που ήταν αδύνατο να συμβεί από τον Σεπτέμβριο του 2015 και εξής: να πουλήσει, δηλαδή, τα αυτοκίνητα με το παράνομο λογισμικό που χειραγωγούσε τις εκπομπές ρύπων στις πιστοποιημένες από τις αρμόδιες αρχές μετρήσεις. Όπως ανακοίνωσαν οι ιθύνοντες της γερμανικής εταιρείας στις ΗΠΑ, η Environmental Protection Agency (EPA), σε συνεργασία με την California Air Resources, έδωσαν την έγκρισή τους ώστε οι ντίλερ της VW να προχωρήσουν, εφόσον το επιθυμούν, στην «προώθηση» των αυτοκινήτων τα οποία έχουν «επιστραφεί» στη VW Β. Αμερικής, στα οποία έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες τεχνικές αναβαθμίσεις και αλλαγές στο software των κινητήρων ντίζελ που τα κινούν προκειμένου οι τελευταίοι να πληρούν τις ισχύουσες περιβαλλοντικές νόρμες της χώρας.

Επί της ουσίας, ωστόσο, πρόκειται για μια συμβολική απόφαση, με μικρή βαρύτητα στην πράξη, μιας και η προαναφερθείσα έγκριση αφορά προς το παρόν σε 67.000 αυτοκίνητα, εκ των οποίων μόλις τα 12.000 βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις «μάντρες» των επίσημων επισκευαστών της VW. Θυμίζουμε πως στα πλαίσια του συμβιβασμού της γερμανικής εταιρείας με τις αμερικάνικες δικαστικές αρχές πάνω στο επίμαχο σκάνδαλο, η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών των ντίζελ μοντέλων της εταιρείας που βρέθηκαν «παραποιημένα» έχουν επιλέξει στις ΗΠΑ να κρατήσουν τα αυτοκίνητά τους εισπράττοντας τις δέουσες αποζημιώσεις.

Την ίδια στιγμή, η VW συνεχίζει στις ΗΠΑ το πλήρες «πάγωμα» των πωλήσεων των καινούργιων ντίζελ μοντέλων της._X.A.  

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ