top icon
Επικαιρότητα

Και το όνομα αυτής, Aston Martin Valkyrie

Ένα όνομα βγαλμένο από τη μυθολογία επέλεξε η βρετανική Aston Martin προκειμένου να «βαφτίσει» την εντυπωσιακή AM-RB 001.

<βαλκυρίες> Στη Σκανδιναβική μυθολογία, οι βαλκυρίες (valkyrjur, ενικός : valkyrja) είναι ελάσσονες θεότητες που υπηρετούν τον Οντίν. Θεωρούνταν πως είχαν συγγένεια με τα κοράκια, τα οποία πετούσαν πάνω από τα πεδία μαχών και επέλεγαν πτώματα. Σύμφωνα με το μύθο, οι βαλκυρίες πετούσαν πάνω από τα πεδία των μαχών και διάλεγαν ορισμένους από όσους είχαν σκοτωθεί για να τους μεταφέρουν στην κατοικία όπου φιλοξενούσε ο Όντιν τους ένδοξους νεκρούς.

Μέχρι πρότινος, το hyper-car των Aston Martin και Red Bull ήταν γνωστό με την κωδική ονομασία AM-RB 001. Εξίσου γνωστό είναι επίσης πως οι δύο εταιρείες έχουν επιλέξει την Cosworth ως αποκλειστικό προμηθευτή κινητήρων της… εξωφρενικής αυτής κατασκευής, λόγω της τεράστιας αγωνιστικής εμπειρίας της τελευταίας. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το εν λόγω σύνολο θα είναι 12κύλινδρο, σε διάταξη V ασφαλώς, με χωρητικότητα 6,5 λίτρα και φυσική αναπνοή. Θα συνεργάζεται δε μ’ ένα κιβώτιο ταχυτήτων, το οποίο θα κατασκευάσει ειδικά για την περίσταση η γνωστή στο είδος εταιρεία, Ricardo. Όσο για τις μπαταρίες της υβριδικής μονάδας κίνησης, οι δύο εταιρείες επέλεξαν την κροατική εταιρεία Rimac.

Σε ότι αφορά στους υπόλοιπους προμηθευτές του όλου εγχειρήματος, στη σχετική λίστα περιλαμβάνεται και η Bosch, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου του κινητήρα, το σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης και τη μονάδα ελέγχου της δυναμικής συμπεριφοράς του αμαξώματος.

Για το σύστημα πέδησης οι εταιρείες που επιλέχθηκαν είναι οι Alcon και Surface Transforms, ενώ την κατασκευή των LED φωτιστικών σωμάτων θα αναλάβει η βρετανική Wipac.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η Aston Martin σχεδιάζει να κατασκευάσει την Valkyrie σε 150 αντίτυπα τα οποία θα διαθέτουν κανονικές πινακίδες κυκλοφορίας για χρήση σε ανοιχτό-δημόσιο δρόμο, συν 25 αμιγώς αγωνιστικά «κομμάτια. Υπεύθυνος για την εξέλιξη και πραγματοποίηση του όλου project είναι ο γνώριμος από την F1, Adrian Newey, ο οποίος συνεργάστηκε στενά με τον υπεύθυνο σχεδιασμού της Aston Martin, Marek Reichman.

Κύριο σχεδιαστικό γνώρισμα του αυτοκινήτου είναι οι… άφθονοι αεροδυναμικοί διαχύτες, οι οποίοι δημιουργούν το τόσο απαραίτητο φαινόμενο του ground effect, αλλά και οι έντονες καμπύλες της «οροφής» και των τόξων που καλύπτουν τους τροχούς. Η θέση οδήγησης της Valkyrie είναι αμιγώς αγωνιστική, με τον… πιλότο να κάθεται «χωστά» και χαμηλά, με τα πόδια ψηλά, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους οδηγούς των μονοθεσίων της F1. Το τιμόνι είναι αποσπώμενο, προκειμένου να διευκολυνθεί η είσοδος του «χειριστή» στο κόκπιτ, ενώ οι πόρτες-φτερά γλάρου είναι ένα ακόμα σχεδιαστικό… αριστούργημα της νέας Valkyrie.

Σε ότι αφορά στις διαστάσεις, η Aston Martin αναφέρει πως το πλάτος θα φτάνει τα 1,9 μ. και το μέγιστο ύψος μόλις το 1 μ.

Η Valkyrie θα έχει αναλογία απόδοσης/βάρους της τάξης του 1:1, ενώ από το σύστημα μετάδοσης του αυτοκινήτου θα απουσιάζει η παραδοσιακή… όπισθεν, μιας και η κίνηση προς τα πίσω θα πραγματοποιείται με την αρωγή του ERS.

Η τιμή της του αυτοκινήτου θα κυμαίνεται από 2,3 έως 3,5 εκ. ευρώ, ενώ ήδη η Aston Martin έχει δεχθεί πάνω από 300 αιτήσεις ενδιαφέροντος από ισάριθμους αγοραστές-επενδυτές._X.A.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ