top icon
Επικαιρότητα

Κλιμακώνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γερμανία σε Daimler και BMW

Τα συνδικάτα των Γερμανών εργαζομένων κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με τις προειδοποιητικές στάσεις εργασίας και απεργίες να επεκτείνονται σε όλες σχεδόν τις μεγάλες κατασκευαστικές βιομηχανίες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών της.

Δεκάδες χιλιάδες Γερμανοί εργαζόμενοι στη βιομηχανία κατέβασαν τα εργαλεία τους και σήμερα υποστηρίζοντας τα αιτήματα των συνδικαλιστών της IG Metall η οποία διεκδικεί για το σύνολο των απασχολούμενων στη χώρα στο συγκεκριμένο κλάδο αυξήσεις στους μισθούς της τάξης του 6% καθώς και περικοπή των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας για πρώτη φορά από τη δεκαετία του ‘80. Από τις αρχές του έτους, οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν προειδοποιητικές ολιγόωρες στάσεις εργασίας ανά ημέρα, κάτι που αποτελεί μια γνώριμη τακτική κατά τη διάρκεια των μισθολογικών διαπραγματεύσεων που πραγματοποιούνται κατά περιόδους στη Γερμανία. Περίπου 33.000 εργαζόμενοι έλαβαν μέρος στις εν λόγω στάσεις σήμερα Τρίτη, συμπεριλαμβανομένων και 10.000 υπαλλήλων της Daimler AG. Συνολικά, από την περασμένη βδομάδα, η συμμετοχή στο σύνολο της γερμανικής επικράτειας άγγιξε τους 425.000 εργαζομένους.

Με τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, να πατά και φέτος γκάζι στον κατασκευαστικό τομέα και την ανεργία στη χώρα να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η IG Metall, το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, ευελπιστεί πως με τις κινητοποιήσεις αυτές θα καταφέρει να αποσπάσει μια καλύτερη συμφωνία για περίπου 3,9 εκατομμύρια εργαζόμενους που αυτή τη στιγμή απασχολούνται στη χώρα στο συγκεκριμένο κλάδο.

«Η πρόταση που έκαναν οι εργοδότες μας μόνο δίκαιη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί», δήλωσε ο επικεφαλής της IG Metall, Joerg Hofmann σε συνέντευξη Τύπου στη Φρανκφούρτη.

Και προσέθεσε:

«Η προσφορά για αύξηση των μισθών κατά 2% είναι κάτι παραπάνω από προκλητική».

Αυτή τη στιγμή, παράλληλα με τις αυξήσεις στους μισθούς, τα συνδικαλιστικά σωματεία διεκδικούν και τη μείωση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας από 35 σε 28 στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι πρέπει να παρέχουν φροντίδα σε παιδιά, ηλικιωμένους ή άρρωστους συγγενείς τους, σε συνδυασμό με το δικαίωμα επιστροφής στην εργασία τους σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης μετά από δύο χρόνια.

Από τη μεριά τους, οι εργοδότες απορρίπτουν τις απαιτήσεις για περικοπές ωρών, εκτός αν ο χρόνος εργασίας για τους άλλους εργαζομένους αυξηθεί προσωρινά. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας απολαμβάνουν ήδη εβδομάδες «λίγων ωρών» σε σχέση με τους συναδέλφους τους σε άλλες χώρες. Επιμένουν δε, πως ένα τέτοιο μέτρο θα έβλαπτε μακροπρόθεσμα την ανταγωνιστικότητα του εγχώριου κλάδου σε μεγάλο βαθμό.

Όπως μεταδίδουν σήμερα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, πέρα από την Daimler AG, στο χορό των κινητοποιήσεων σήμερα μπήκαν και οι εργαζόμενοι στις εταιρείες Bosch, Schaeffler, Siemens, Osram και BMW._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ