top icon
Επικαιρότητα

Λονδίνο: Και επίσημα «χαράτσι» στα ρυπογόνα οχήματα

Στις 10 λίρες ανά ημέρα ορίστηκε το τέλος κίνησης που επέβαλαν οι δημοτικές αρχές της πόλης του Λονδίνου σε όσα ρυπογόνα αυτοκίνητα –ντίζελ και βενζίνης- κυκλοφορούν από σήμερα κιόλας στους δρόμους της πρωτεύουσας της Μ. Βρετανίας.

Το Toxicity Charge, ή αλλιώς, η Χρέωση Τοξικότητας, όπως επισήμως ονομάζεται το νέο αυτό τέλος, τέθηκε άμεσα σε ισχύ ύστερα από σχετική ανακοίνωση πριν λίγες ώρες του ίδιου του δημάρχου της πόλης, Sadiq Khan, σε όλα τα πετρελαιοκίνητα και βενζινοκίνητα αυτοκίνητα με χρονολογία πρώτης ταξινόμησης πριν το 2006 που από εδώ και στο εξής θα κυκλοφορούν στο κέντρο του Λονδίνου. Πρακτικά, πρόκειται για όλα τα αυτοκίνητα οι κινητήρες των οποίων δεν συμμορφώνονται με τις προδιαγραφές ρύπων Euro 4. Όπως κατέστη γνωστό, το νέο αυτό τέλος ισχύει από τις 7 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα για όλες τις εργάσιμες μέρες της βδομάδας.

«Ως δήμαρχος είμαι αποφασισμένος να αναλάβω επείγουσα δράση για να καθαρίσει ο αέρας του Λονδίνου. Πρέπει να μπει τέλος στην κρίση που αφορά στη δημόσια υγεία την οποία αντιμετωπίζει το Λονδίνο, με χιλιάδες πρόωρους θανάτους από την ατμοσφαιρική ρύπανση», δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα ο Sadiq Khan.

Σύμφωνα με έρευνα του King George College, κάθε χρόνο πάνω από 9.000 λονδρέζοι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της έκθεσής τους στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Επί της ουσίας, πάντως, αυτό είναι το δεύτερο «χαράτσι», μετά τη Χρέωση Συμφόρησης (Congestion Charge) ύψους 11,5 λιρών που ήδη επιβάλλεται στους οδηγούς που «περιηγούνται» ανά μέρα με το αυτοκίνητο τους στο κέντρο του Λονδίνου ώρες με έντονο κυκλοφορικό φόρτο. Έτσι, από εδώ και στο εξής, αν κάποιος θέλει να κυκλοφορήσει στο κέντρο του Λονδίνου τις ώρες αιχμής με το τεχνολογίας Euro 3 αυτοκίνητό του, θα χρειαστεί να καταβάλει σε ημερήσια, παρακαλώ, βάση 21,5 συνολικά λίρες. Ήτοι, 24 ευρώ._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ