top icon
Επικαιρότητα

Νέες επενδύσεις των Renault και PSA στο Μαρόκο

Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε χθες τη σύναψη 26 νέων συμφωνιών συνολικού ύψους 1,3 δις ευρώ που αφορούν στην κατασκευή μονάδων και προϊόντων εντός της επικράτειάς της σε συνεργασία με μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ανάμεσα στα νέα αυτά projects περιλαμβάνονται 13 στο σύνολο συμφωνίες με το γκρουπ PSA, το οποίο σχεδιάζει να έχει έτοιμη στα μέσα περίπου του 2019 μια νέα μονάδα παραγωγής οχημάτων στην πόλη Kenitra με ετήσια παραγωγική δυναμική 90.000 αυτοκινήτων. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της χώρας επισημοποίησε την επέκταση της συνεργασίας της με τη γαλλική επίσης Renault μέσω της σύναψης 6 νέων συμφωνιών που αφορούν στην παραγωγή στις υφιστάμενες μονάδες παραγωγής της τελευταίας επιπλέον εξαρτημάτων. Θυμίζουμε πως αυτή τη στιγμή, η Renault έχει στο Μαρόκο δύο μονάδες συναρμογής οχημάτων, μια στην Casablanca και μια στην Ταγγέρη.

Οι λειτουργίες της τελευταίας εγκαινιάστηκαν το 2012 και από τότε από τη γραμμή παραγωγής της έχουν βγει 474.840 Sandero, 320.078 Doker και 193.181 Lodgy, τα οποία έχουν εξαχθεί σε περισσότερους από 73 προορισμούς ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με τη Renault, η συγκεκριμένη μονάδα είναι πλήρως απαλλαγμένη από εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς πάνω από το 90% των αναγκών του εξυπηρετούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η θέρμανση του χώρου πραγματοποιείται από βιομάζα, κάτι που σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω έχει επιφέρει μια εξοικονόμηση της τάξης των 100.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα σε ετήσια βάση. Επιπρόσθετα, όλα τα βιομηχανικά λύματα ανακυκλώνονται σε ειδική μονάδα επεξεργασίας στην οποία χρησιμοποιούνται οι ελάχιστες δυνατές ποσότητες νερού. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ιθυνόντων της μονάδας, σε σχέση με άλλα εργοστάσια κατασκευής οχημάτων με αντίστοιχη δυναμική, η κατανάλωση νερού είναι μικρότερη κατά 70%.

Κατασκευαστικά, πρόκειται για τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής οχημάτων της Νοτίου Μεσογείου. Η υπάρχουσα δυναμική ανέρχεται ετησίως στις 340.000 μονάδες καταλαμβάνοντας στα περίχωρα της Ταγγέρης μια επιφάνεια της τάξης 300 εκταρίων. Στις εγκαταστάσεις του εν λόγω εργοστασίου απασχολούνται σήμερα σε τρεις βάρδιες και για έξι μέρες την εβδομάδα πάνω από 7.900 εργαζόμενοι.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, οι 26 νέες αυτές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης που ανακοινώθηκε το Σάββατο που μας πέρασε με την κινεζική BYD για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων σε μια νέα μονάδα στην πόλη της Ταγγέρης, θα προσφέρει στη χώρα και του πολίτες της επιπλέον 11.500 θέσεις εργασίας._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ