top icon
Επικαιρότητα

Νέο Kia cee’d με 1.000άρη κινητήρα

Μετά την VW με το Golf, την Ford με το Focus, τη Citroen με το C4 αλλά και μόλις… πρόσφατα την Opel με το νέο Astra, ένας ακόμα κατασκευαστής εισέρχεται στο άτυπο «λόμπι» των 1.000 κ.εκ. στα πλαίσια της μικρομεσαίας κατηγορίας.

Οι επουσιώδεις σχεδιαστικές αλλαγές στην εξωτερική περιβολή του ανανεωμένου cee’d (βλ. νέα σχεδίαση τροχών, προφυλακτήρων και μάσκας) αλλά και οι βελτιωτικές κινήσεις στο εσωτερικό του, περνούν κυριολεκτικά σε δεύτερη μοίρα μπροστά στις κατακτήσεις που έχει να επιδείξει το μικρομεσαίο μοντέλο της Kia όσον αφορά στα μηχανικά του μέρη. Και ειδικότερα κάτω από το καπό του. Εκεί δηλαδή όπου για πρώτη φορά συναντάμε στην ιστορία του συναντάμε έναν 3κύλινδρο 1.000άρη κινητήρα με τούρμπο φυσικά και την ονομασία T-GDI. Μάλιστα, οι μηχανικοί της Kia φρόντισαν να τον… προσφέρουν σε δύο διαθέσιμες εκδόσεις ισχύος, με 100 ή 120 ίππους, αλλά την ίδια ακριβώς ροπή (172 Nm), η οποία αποδίδεται σταθερά από τις μόλις 1.500 έως και τις 4.000 σ.α.λ. Από εκεί και πέρα, οι κινητήρες 1.6 GDI και 1.4 MPI, αμφότεροι με φυσική αναπνοή, συνεχίζουν να συμπεριλαμβάνονται στις βενζινοκίνητες επιλογές της γκάμας αποδίδοντας αντίστοιχα 128 και 100 ίππους.

Στο στρατόπεδο των πετρελαιοκινητήρων, η εταιρεία προέβη σε αναβαθμίσεις, με τον 1.6 CRDi να είναι διαθέσιμος σε εκδόσεις με 110 και 136 πλέον ίππους. Ο τελευταίος μάλιστα συνδυάζεται κατά αποκλειστικότητα με ένα κιβώτιο διπλού συμπλέκτη με 7 σχέσεις μετάδοσης εκλύοντας 109 gr διοξειδίου του άνθρακα για κάθε χιλιόμετρο κίνησης. Σε σχέση με την προγενέστερη εκδοχή του, η οποία συνεργαζόταν με ένα αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων, η μείωση στις εκπομπές ρύπων αγγίζει ούτε λίγο ούτε πολύ τα 36 gr/χλ,.  Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όλοι οι κινητήρες της γκάμας του ανανεωμένου Kia cee’d πληρούν τις προδιαγραφές ρύπων Euro 6. Σε σχέση με την κορυφαία έκδοση GT, η οποία κινείται από έναν υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα 1,6 λίτρων, οι μηχανικοί αντικατέστησαν την τουρμπίνα με μια νέα με αποτέλεσμα, παρά την ταυτόσημη απόδοση (204 ίπποι), να βελτιώνεται τόσο το «0-100», όσο και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που πλέον αγγίζουν τα 170 gr/χλμ._Χ.Α.  

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ