top icon
Επικαιρότητα

O Mark Webber στο τιμόνι της Porsche Mission E (+video)

Η Porsche επενδύει -κυριολεκτικά και μεταφορικά- στην ηλεκτροκίνηση και τι καλύτερο από το προσφέρει στον Mark Webber την ευκαιρία να οδηγήσει τη νέα Mission E στο Weissach δίνοντας στον Αυστραλό πιλότο την ευκαιρία να μεταφέρει στους Γερμανούς μηχανικούς το πολύτιμο feedback του για το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο στην ιστορία της γερμανικής εταιρείας.

Η Mission E είναι, δίχως καμία αμφιβολία πλέον, ένα μοντέλο-ορόσημο στη σύγχρονη ιστορία της Porsche, καθώς πρόκειται για το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο στην ιστορία της. Ένα αυτοκίνητο της νέας εποχής, με άλλα λόγια, το οποίο θα επιχειρήσει να συνδυάσει τις πατροπαράδοτες αρετές του Γερμανού κατασκευαστή με τις προκλήσεις της σύγχρονής αυτοκίνησης.

Δομικά, θα «πατά» σε μία από τις τρεις νέες «ηλεκτρικές πλατφόρμες» που ετοιμάζει για τις μάρκες του ο Όμιλος VW. Αξίζει να σημειωθεί πως η πλατφόρμα με την κωδική αυτή τη στιγμή ονομασία J1 της Mission E, θα διαφέρει παρασάγγας από την C-BEV που θα δούμε να χρησιμοποιεί η ομόσταβλη Audi στις εκδόσεις παραγωγής των ηλεκτρικών SUV μοντέλων της που θα φέρουν την ονομασία E-tron.

Ωστόσο, τα ομοσταβλά ηλεκτρικά μοντέλα των δύο εταιρειών, παρά το διαφορετικό τους δάπεδο, θα μοιράζονται τις ίδιες μπαταρίες ιόντων λιθίου, όπως χαρακτηριστικά έχει αποκαλύψει στο πρόσφατο παρελθόν ο πρόεδρος της Porsche, Oliver Blume. Χωρίς να έχει ακόμα επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη, η γερμανική φίρμα φέρεται να συνεργάζεται για την κατασκευή και εξέλιξη των συσσωρευτών ενέργειας με την ιαπωνική Hitachi.

Στόχος της ομάδας εξέλιξης της νέας Porsche Mission E είναι η αυτονομία του αυτοκινήτου να αγγίζει ή και να ξεπερνά, έστω και οριακά, το φράγμα των 500 χλμ. Όσο για το χρόνο φόρτισης, επιδίωξη των Γερμανών είναι η πληρότητα ενέργειας των μπαταριών να ανακτάται σε ποσοστό της τάξης του 80% σε χρόνο μόλις 15 λεπτών μέσω της χρήσης ταχυφορτιστών. Την ίδια στιγμή, θα υπάρχει και η δυνατότητα επαγωγικής φόρτισης των μπαταριών με την αρωγή ενός ειδικά διαμορφωμένου πάνελ που θα τοποθετείται κάτω ακριβώς από τον εμπρόσθιο άξονα.

Σε ότι αφορά στις μονάδες κίνησης, η Porsche φέρεται να προσανατολίζεται στη λύση των δύο ηλεκτροκινητήρων, που συνδυαστικά θα προσδίδουν στη Mission E χαρακτηριστικά τετρακίνησης -στο μέλλον αναμένονται και εκδόσεις με πίσω κίνηση και έναν ηλεκτροκινητήρα. Προς το παρόν, το μόνο επίσημο στοιχείο επ’ αυτού είναι ότι η ισχύς της μίας εκ των δύο διαθέσιμων εκδόσεων θα ορίζεται στους 600 ίππους.

Από εκεί και πέρα, ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα για την Mission E είναι η τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση παραγωγής θα εφοδιάζεται με το εν λόγω «καλούδι», το οποίο θα εξασφαλίζει την κίνηση του αυτοκινήτου χωρίς καμία παρεμβολή του οδηγού του στις εθνικές οδούς αλλά και στα σταμάτα-ξεκίνα μέσα στην πόλη.

Με δεδομένες τις έως τώρα εκτιμήσεις των Γερμανών της Porsche, στόχος είναι οι πωλήσεις της ηλεκτρικής Mission E, η οποία δεν θα παρουσιαστεί πριν το 2020, να αγγίζουν σε ετήσια βάση τις 20.000 μονάδες. Αριθμός που φαντάζει ρεαλιστικός με δεδομένη την επερχόμενη άνθιση της ηλεκτροκίνησης στα χρόνια που ακολουθούν.

Επί του προκειμένου, θέλοντας να δείξουν στο ευρύ κοινό τη δυναμική της κατασκευής, οι ιθύνοντες της γερμανικής εταιρείας έδωσαν στον Αυστραλό πιλότο και πρεσβευτή της μάρκας τη δυνατότητα να οδηγήσει το υπό εξέλιξη πρωτότυπο της νέας Mission E -που αλλού;- ιδιόκτητη πίστα τους που έχει την έδρα της στο Weissach.

Ας δούμε τι ακριβώς δήλωσε για την εμπειρία αυτή ο ίδιος ο Mark Webber.

«Έχω πολλές στιγμές με την Porsche που θα τι έχω μαζί μου για πάντα –μία από αυτές είναι και οι νίκες στο WEC με την 919 Hybrid. Και τώρα νομίζω ότι έζησα μια ακόμα οδηγώντας για πρώτη φορά τηνMission E».

«Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που αλλάζει τα δεδομένα».

«Ξεκάθαρα  πρόκειται για μια Porsche, στην πραγματικότητα μου θύμισε την 919, καθώς υπήρχαν στιγμές που μπορούσα να οδηγήσω την 919 αποκλειστικά στο Emode».

«Η πολύ όμορφη εικόνα από το κόκπιτ των εμπρός φτερών θυμίζουν ξεκάθαρα την 918 και ο τρόπος που το σύστημα τετρακίνησης διαχειρίζεται τους 600 ίππους είναι εντυπωσιακός»

«Είμαι οπαδός της παλιάς σχολής και δεν αγαπώ τίποτα περισσότερο από το να οδηγώ, οπότε δεν διστάζω να παραδεχτώ ότι ήμουν λίγο επιφυλακτικός. Σκέφτηκα ότι η Mission E θα ήταν βαριά, αλλά η εμπειρία οδήγησης είναι δυναμική: το σύστημα τετραδιεύθυνσης, οι επιδόσεις και η αίσθηση στο φρενάρισμα ήταν πραγματικά καταπληκτικές εμπειρίες».

«Έχω οδηγήσει πολλά αυτοκίνητα όλα αυτά τα χρόνια, αλλά η Mission E ξεχωρίζει. Ανυπομονώ να την οδηγήσω ξανά στο μέλλον»._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ