top icon
Επικαιρότητα

Παράνομα λογισμικά σε μοντέλα της Daimler φαίνεται πως ανακάλυψαν οι αρχές των ΗΠΑ

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής Bild am Sonntag, το οποίο αναπαρήγαγε και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters προ ολίγων ωρών, οι ανακριτικές αρχές των ΗΠΑ φέρονται να ανακάλυψαν λογισμικά σε μοντέλα της γερμανικής εταιρείας που βοήθησαν ώστε τα τελευταία να περάσουν με επιτυχία τις καθιερωμένες διαδικασίες πιστοποίησης των εκπομπών ρύπων.

Η Daimler βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο των ανακριτικών αρχών των ΗΠΑ υπό την υποψία ότι μοντέλα της διέθεταν ένα ή περισσότερα λογισμικά που «ξεγελούσαν» τις πιστοποιημένες διαδικασίες υπολογισμού των εκπομπών ρύπων στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Σε παλαιότερη απάντησή τους, εκπρόσωποι της γερμανικής εταιρείας επικαλέστηκαν τη μυστικότητα των ερευνών περιοριζόμενοι στις σχετικές δηλώσεις τους στην αναφορά ότι συνεργάζονται πλήρως με τις αρμόδιες για το θέμα αρχές της χώρας προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η όλη υπόθεση.

Σήμερα, με σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής Bild am Sonntag, η εφημερίδα αναφέρει ότι απόρρητα έγραφα τα οποία έχει στη διάθεσή της αποδεικνύουν πως οι αρχές των ΗΠΑ βρήκαν «πολλές λειτουργίες των λογισμικών ελέγχου» που συνέβαλαν ώστε μοντέλα της Daimler να περάσουν με επιτυχία τις πιστοποιημένες διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένου μάλιστα ενός που απενεργοποιούσε τα συστήματα ελέγχου των εκπομπών μετά από 26 χλμ.

Η εφημερίδα, μάλιστα, αναφέρει πως ένα άλλο λογισμικό που εντόπισαν οι αρχές των ΗΠΑ είχε την ικανότητα να αναγνωρίσει το «μοτίβο οδήγησης» και να προσαρμόσει τη λειτουργία του λαμβάνοντας δεδομένα, όπως η ταχύτητα κίνησης, η επιτάχυνση του οχήματος κ.α.

Εκπρόσωπος της Daimler αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο των εν λόγω εγγράφων, λέγοντας για μια ακόμα φορά ότι η γερμανική εταιρεία συνεργάζεται πλήρως με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

«Οι αρχές γνωρίζουν τα έγγραφα αυτά. Μέχρι τώρα δεν έχουν υποβληθεί καταγγελίες. Τα έγγραφα της Bild έχουν προφανώς κυκλοφορήσει επιλεκτικά για να βλάψουν την Daimler και τους 290.000 υπαλλήλους της», ανάφερε χαρακτηριστικά ο μη κατονομαζόμενος εκπρόσωπος της εταιρείας στις σχετικές δηλώσεις του._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ