top icon
Επικαιρότητα

Πειράματα και σε ανθρώπους φέρεται να διεξήγαγε η VW σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Άαχεν…

Μετά τον δικαιολογημένο σάλο που προκάλεσε η είδηση για έκθεση 10 πιθήκων σε καυσαέρια αυτοκινήτων της VW προκειμένου να διαπιστωθεί η επίδραση τους στον οργανισμό, κατακραυγή έχει ήδη προκαλέσει από νωρίς σήμερα το πρωί δημοσίευμα της Stuttgarter Zeitung που αναφέρει ότι ανάλογες «δοκιμές» έγιναν και σε 25 ανθρώπους σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Άαχεν. 

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε ακόμα περισσότερο σήμερα αναφορικά με το επίμαχο θέμα που εμπλέκει την VW, αλλά και τρεις ακόμα γερμανικές εταιρείες, σε δοκιμές με πιθήκους οι οποίοι εκτέθηκαν το 2014 σε δηλητηριώδη καυσαέρια οχημάτων της γερμανικής εταιρείας με στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων αναφορικά με την επίδραση των βλαβερών στοιχείων τους στον οργανισμό. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το BΒC, την Deutsche Welle αλλά και το Bloomberg, η γερμανική εταιρεία φέρεται να πραγματοποίησε κάποια στιγμή από το 2012 έως και το 2015 ανάλογα πειράματα και σε 25 απόλυτα υγιείς ανθρώπους (19 άντρες, 6 γυναίκες), οι οποίοι εκτέθηκαν σε καυσαέρια, όπως το διοξείδιο του αζώτου, για αρκετές ώρες και σε διάφορες… δοσολογίες από μη κατονομαζόμενο μέχρι ώρας ινστιτούτο, που ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Άαχεν. Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο οργανισμός «Ευρωπαϊκή Ομάδα Έρευνας για το Περιβάλλον και την Υγεία στις Μεταφορές», γνωστότερος με την ονομασία EUGT, ο οποίος φέρεται να συστάθηκε το 2007 από τις VW, Daimler και BMW.  

Οι ως άνω πηγές αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιοποιήθηκαν το 2016, εντούτοις αυτή τη στιγμή είναι δύσκολος ο εντοπισμός του κειμένου στο οποίο αποτυπώνονται τα συμπεράσματά της.

Η VW αντέδρασε εκ νέου στα εν λόγω δημιοσεύματα μέσω του προέδρου του Εποτικού Συμβούλιου, Hans Dieter Poetsch, ο οποίος, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, δήλωσε:

«Θα κάνω ό, τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσω ότι το θέμα αυτό θα διερευνηθεί λεπτομερώς. Όποιος είναι υπεύθυνος γι ‘αυτό, πρέπει να λογοδοτήσει».

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η γερμανική κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου της, Steffen Seibert:

«Αυτές οι δοκιμές σε πιθήκους ή ακόμα και σε ανθρώπους δεν δικαιολογούνται ηθικά και εγείρουν πολλά κρίσιμα ερωτήματα για όσους βρίσκονται πίσω από αυτές».

Από τη μεριά της, η Υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας, Barbara Hendricks, δήλωσε για το όλο θέμα:

«Ό,τι έχει αποκαλυφθεί μέχρι τώρα είναι αηδιαστικό. Το γεγονός ότι μια ολόκληρη βιομηχανία προφανώς προσπάθησε να αποκρύψει αμφίβολες μεθόδους επιστημονικής έρευνας, καθιστά το θέμα ακόμη πιο τερατώδες».

Κινούμενος σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο Stephen Weil, εκπρόσωπος του κρατιδίου της Κάτω Σαξονία, δήλωσε από τη μεριά του:

«Στο τέλος της ημέρας, ο σκοπός αυτών των πειραμάτων είναι ο καθοριστικός παράγοντας. Εάν, για παράδειγμα, η ασφάλεια και η υγεία στον εργασιακό χώρο δοκιμάζονταν, όπως πρότεινε το πανεπιστήμιο του Άαχεν και τηρήθηκαν τα δεοντολογικά πρότυπα, είναι ευπρόσδεκτο».

Και προσέθεσε:

«Ωστόσο, όταν τα πειράματα εξυπηρετούν τους σκοπούς του μάρκετινγκ και των πωλήσεων, δεν μπορώ να σκεφτώ αποδεκτή αιτιολόγηση για μια τέτοια προσέγγιση»._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ