top icon
Επικαιρότητα

Πιθανή η δίωξη της FCA από τις δικαστικές αρχές της Γαλλίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης, οι δικαστικές αρχές της χώρας είναι πολύ πιθανό να προχωρήσουν στη δίωξη της Fiat Chrysler Automobiles έχοντας ενδείξεις για μη φυσιολογικές εκπομπές οξειδίου του αζώτου από μερικούς πετρελαιοκινητήρες της.

Η κίνηση αυτή αποτελεί αποτέλεσμα της εκτεταμένης έρευνας που ξεκίνησαν οι Γάλλοι σε πολλά πετρελαιοκίνητα μοντέλα της εγχώρια αγοράς με αφορμή το διαβόητο σκάνδαλο χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων που πάνω από ένα χρόνο τώρα πλήττει τον Όμιλο VW. Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα των ερευνών, ορισμένοι κινητήρες ντίζελ της Fiat Chrysler Automobiles εκπέμπουν NOx πολλαπλάσια των ορίων.

Ο φάκελος της υπόθεσης, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά σε κοινή τους ανακοίνωση τα Υπουργεία Οικονομίας και Βιομηχανίας της Γαλλίας, έχει περάσει πλέον στα χέρια των εισαγγελέων. Την ίδια στιγμή, οι αντίστοιχες έρευνες σε πολλά ακόμα μοντέλα της γαλλικής αγοράς αυτοκινήτου, συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς.

Με την απόφαση αυτή, η FCA καθίσταται ο τρίτος κατασκευαστής οχημάτων, μετά τις VW και Renault, η οποία «διερευνάται» από τις εισαγγελικές αρχές της χώρας για πιθανές παρατυπίες που αφορούν στις εκπομπές ρύπων συγκεκριμένων πετρελαιοκίνητων μοντέλων.

Θυμίζουμε πως η αρχική έρευνα είχε καταλήξει από τον περασμένο ήδη Ιούλιο σε «ύποπτα» ευρήματα που αφορούν στις εκπομπές οξειδίων του αζώτου στα πετρελαιοκίνητα Jeep Cherokee και Fiat 500X, οι κινητήρες των οποίων βρέθηκαν να ρυπαίνουν κατ’ αντιστοιχία, 8 και 17 φορές περισσότερο από το προβλεπόμενο.

Από τη μεριά της, η FCA δήλωσε πως τα εν λόγω οχήματα πληρούν την ισχύουσα νομοθεσία. Προχωρώντας ένα ακόμα βήμα, η εταιρεία εξέφρασε τις επιφυλάξεις της αναφορικά με τις δοκιμές που πραγματοποίησαν οι Γάλλοι ερευνητές χρησιμοποιώντας για τις μετρήσεις τους ένα και μόνο όχημα. Στο ίδιο μήκος κύματος, στελέχη της FCA δήλωσαν δυσπιστία και με τη μεθοδολογία που υιοθετήθηκε στις εν λόγω έρευνες. 

Διαβάστε επίσης: «Οσμή» σκανδάλου και για την FCA στις ΗΠΑ

Η πίεση για την FCA πάνω στο συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να αυξηθεί μέσα στους προσεχείς μήνες, αφού πέραν των Γάλλων, η εταιρεία δέχεται αντίστοιχες «επιθέσεις» και από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Και συγκεκριμένα από την Environmental Protection Agency (EPA), η οποία πριν λίγες βδομάδες κατηγόρησε την FCA ότι χρησιμοποίησε κάποιο είδους παράτυπου software που έδωσε τη δυνατότητα στις αυξημένες εκπομπές ρύπων να περάσουν…. απαρατήρητες στις τυποποιημένες δοκιμές καθορισμού και μέτρησής τους._Χ.Α

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ