top icon
Επικαιρότητα

Πόσα καταναλώνει μια Bugatti Chiron;

Η Environmental Protection Agency ανακοίνωσε τις δικές της εργαστηριακές μετρήσεις κατανάλωσης του θηρίου των 1.500 ίππων, οι οποίες, αν και απέχουν ελάχιστα από τις επίσημες ευρωπαϊκές, εξακολουθούν να εντυπωσιάζουν.

Το πιο εξωφρενικό σε προδιαγραφές αυτοκίνητο παραγωγής του πλανήτη μοιραία δεν είναι και το πιο οικονομικό. Εκ… πεποιθήσεως επομένως, η Bugatti Chiron των 1.500 ίππων είναι ένας πραγματικός φονέας υγρών καυσίμων, με τον 8λιτρο W16 κινητήρα της να απαιτεί ακόμα και κάτω από ιδανικές-εργαστηριακές συνθήκες σεβαστές ποσότητες βενζίνης προκειμένου να κινήσει με εξωπραγματικές ομολογουμένως ταχύτητες του εντυπωσιακό αμάξωμα των 2 τόνων.

Πιο συγκεκριμένα, στον ευρωπαϊκό κύκλο δοκιμών, η μέση κατανάλωση σε αστικό περιβάλλον φτάνει -ούτε λίγο ούτε πολύ- τα 35,4 λιτ./100 χλμ., η συνδυασμένη τα 22,5 λιτ./100 χλμ., ενώ στον ανοιχτό δρόμο απαιτούνται μόλις(!) 15,2 λιτ./100 χλμ. Οι αντίστοιχες τιμές, τις οποίες ανακοίνωσε η αμερικανική EPA, είναι λίγο πιο… ήπιες όσον αφορά στην κίνηση στην πόλη (26,1 λιτ./ώρα), αλλά ανάλογα υψηλές στις άλλες δύο τυποποιημένες διαδικασίες μετρήσεων -21,4 λιτ./100 χλμ. και 16,8 λιτ./100.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι ίδιοι οι δημιουργοί του αυτοκινήτου παραδέχονται… ανερυθρίαστα πως το δοχείο αποθήκευσης καυσίμων των 100 λίτρων της Chiron αδειάζει σε χρόνο κάτω των 7 λεπτών όταν το αυτοκίνητο κινείται με ταχύτητες που προσεγγίζουν την τελική.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, απόλυτη συμφωνία και στις δύο όχθες του Ατλαντικού παρατηρείται στις εκπομπές ρύπων, καθώς για κάθε διανυθέν χιλιόμετρο από τις τετραπλές απολήξεις των εξατμίσεων της συλλεκτικής Chiron εκλύονται 516(!) γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα.

Η αλήθεια είναι βέβαια πως όλα τα παραπάνω ελάχιστα ενδιαφέρουν όλους εκείνους που διαθέτουν σήμερα την οικονομική επιφάνεια ώστε να μπορούν να εντάξουν στην τετράτροχη συλλογή του γκαράζ τους ένα αυτοκίνητο με τα χαρακτηριστικά και το κόστος της Bugatti Chiron. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως, σύμφωνα με σχετικές μελέτες, κατά μέσο όρο ο ιδιοκτήτης μιας Chiron –που παρεμπιπτόντως έχει τιμή εκκίνησης τα 2,4 εκ. ευρώ- έχει ήδη στην κατοχή του 64 αυτοκίνητα, 3 jets, 3 ελικόπτερα και ένα μόλις yacht, ενώ κάθε χρόνο δε διανύει περισσότερα από 2.500 χλμ.!_X.A.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ