top icon
Επικαιρότητα

Πόσα κέρδισαν το 2016 οι Porsche και Ferrari για κάθε αυτοκίνητο που πούλησαν;

Η απλή διαίρεση ανάμεσα στα ετήσια καθαρά κέρδη των δύο εταιρειών και τις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων στο ίδιο διάστημα αποδεικνύεται εξόχως αποκαλυπτική.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που τις περασμένες μέρες δόθηκαν στη δημοσιότητα, η Porsche κατάφερε μέσα στο 2016 να ταξινομήσει ανά την υφήλιο 238.000 αυτοκίνητα αυξάνοντας συγχρόνως τα λειτουργικά της κέρδη για την ίδια περίοδο στα 4,1 δις δολάρια (+14%). Η απλή διαίρεση των δύο αυτών μεγεθών αποδεικνύει πως ο Γερμανός κατασκευαστής κατάφερε να «αποσπάσει» 17.250 δολάρια για κάθε 911, Boxster, Cayman, Panamera, Cayenne ή Macan που πούλησε μέσα στην περασμένη χρονιά. Παρά το γεγονός ότι η εν λόγω μαθηματική πράξη είναι σωστή, σε αντίθεση η συγκεκριμένη μεθοδολογία για τον υπολογισμό του καθαρού κέρδους ανά μονάδα είναι αλήθεια πως εμπεριέχει αρκετή δόση αυθαιρεσίας, μιας και τα έσοδα μιας πολυσύνθετης αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως η Porsche εν προκειμένω, άρα και τα όποια καθαρά της κέρδη, δεν οφείλονται μόνο στις πωλήσεις καινούργιων οχημάτων, αλλά, όπως όλοι γνωρίζουμε και σε άλλες, παράλληλες δραστηριότητες της. Με πρώτη και καλύτερη, ασφαλώς, την παραγωγή και διάθεση ανταλλακτικών αλλά και πρόσθετων υπηρεσιών που απευθύνονται στους πελάτες μετά την πώληση. Μολαταύτα, ο εν λόγω αριθμός, όσο αυθαίρετος κι αν είναι, δεν παύει να είναι ενδεικτικός του «βαθμού απόδοσης» μιας εταιρείας…

Και για να έχει κανείς ένα μέτρο σύγκρισης, αξίζει να αναφέρουμε πως στο στρατόπεδο της Ferrari, το αποτέλεσμα που προκύπτει από τη διαίρεση της καθαρής της κερδοφορίας δια του αριθμού των πωληθέντων οχημάτων είναι ακόμα πιο… θεαματικό, μιας και το απτό κέρδος για τους Ιταλούς ανέρχεται για τα μόλις 8.000 περίπου αυτοκίνητα που κατασκεύασαν μέσα στην περασμένη χρονιά, στα 90.000 δολάρια ανά κομμάτι! Αριθμός που σίγουρα απέχει παρασάγγας από τα «μόλις» 5.000 δολάρια που φαίνεται να κέρδισαν, σύμφωνα με τους ετήσιους ισολογισμούς που δημοσίευσαν για το 2016, οι BMW και Mercedes._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ