top icon
Επικαιρότητα

Renault Clio R.S. 16: Έκσταση! (video)

Η γαλλική εταιρεία παρουσίασε στο Μονακό ένα πρωτότυπο που όλοι θα θέλαμε να το δούμε να εντάσσεται στη γραμμή παραγωγής της Renault. Και εν συνεχεία, στο γκαράζ μας.

Αφορμή για την ενδιαφέρουσα αυτή άσκηση, η οποία, αν μη τι άλλο, πυροδοτεί νέα… πάθη στην κατηγορία των hot hatches, είναι η επάνοδος της εταιρείας στο Π. Π. της Formula 1, αλλά και η επέτειος των 40 χρόνων από την ίδρυση της RenaultSport, του γνωστού «παραρτήματος» της γαλλικής εταιρείας που χρόνια τώρα εξειδικεύεται στην εξέλιξη σπορ κατασκευών που ανέκαθεν απευθύνονταν στην καρδιά του πραγματικού οδηγού.

Τι ακριβώς είναι, όμως, το νέο R.S. 16 Concept; Ή, αν προτιμάτε, το… μεταποιημένο, σε σχέση με το RS220, αυτό Clio; Σίγουρα, μιλάμε για το ταχύτερο αυτοκίνητο που κατασκεύασε ποτέ η RenaultSport, μιας και κάτω από το καπό του «μικρού» αυτού αυτοκινήτου που φιλοδοξεί να αποτελέσει τον συνεχιστή του μοναδικού Clio V6 βρίσκεται, ειδικά για την περίσταση, ο 2λιτρος κινητήρας τούρμπο του Megane R.S. Trophy-R, ο οποίος αποδίδει 275 ίππους και ροπή 360 Nm, σε συνδυασμό με χειροκίνητο, παρακαλώ, κιβώτιο ταχυτήτων με 6 σχέσεις. Φυσικά, προκειμένου να είναι εφικτή η φιλοξενία του εν λόγω «πακέτου» κάτω από το στενό εμπρός καπό του Clio, οι μηχανικοί της γαλλικής εταιρείες προχώρησαν σε εκτεταμένες αλλαγές και τροποποιήσεις υιοθετώντας, μεταξύ άλλων, ένα διαφορετικό intercooler, αλλά και το σύστημα εξαγωγής της Akrapovic που «φορά» το Megane R Trophy-R.

Παρά το γεγονός ότι οι ιθύνοντες της RenaultSport δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει πλήρως την επιβεβλημένη διαδικασία… δίαιτας, βέβαιο πρέπει να θεωρείται πως το «ειδικό» αυτό Clio θα ζυγίζει, παρά τον βαρύτερο, σε σχέση με τον κλασσικό 1.600άρη του RS220, 2λιτρο κινητήρα του, 100 κιλά λιγότερο σε σύγκριση με το τελευταίο. Προς την κατεύθυνση αυτή σημαντική είναι η συμβολή της πλήρους και οριστικής… απομάκρυνσης των πίσω καθισμάτων, καθώς και της χρήσης ελαφρύτερων υλικών και κραμάτων σε ουκ ολίγα τμήματα του αμαξώματος.

Ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος κινητήρας επέβαλε αλλαγές και στα υπόλοιπα, ζωτικής σημασίας, μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου. Και πρωτίστως, στις αναρτήσεις. Πιο συγκεκριμένα, στον εμπρός άξονα έχουν γίνει αλλαγές στη στήριξη των γονάτων (PerfoHub), ενώ πίσω οι Γάλλοι «μεταμόσχευσαν» στο R.S. 16 Concept τον άξονα του αγωνιστικού R3Τ, ο οποίος αποδεικνύεται κατά 50% πιο άκαμπτος σε σχέση με τον βασικό. Επίσης, τα αμορτισέρ, τα οποία προέρχονται και αυτά από το Trophy-R και εξελίχθηκαν από την εταιρεία Ohlins, είναι πλήρως ρυθμιζόμενα. Φυσικά, αναβαθμισμένα είναι και τα φρένα, καθώς στον εμπρός άξονα συναντάμε τους προαιρετικούς δίσκους διαμέτρου 350 χλστ. του Trophy-R (βλ. Nurburgring Pack). Συν τοις άλλοις, επεμβάσεις έγιναν και στα μετατρόχια του αυτοκινήτου (+60 χλστ. εμπρός και πίσω), καθώς και στους τροχούς, με τις αλουμινένιες ζάντες Speedline Turini διαμέτρου 19 ιντσών και τα ελαστικά Pilot Sport της Michelin με διαστάσεις 235/35 να δίνουν το «παρών».

Προς το παρόν, η Renault δεν έχει αποφασίσει αν το R.S. 16 Concept θα πάρει το δρόμο για τη γραμμή παραγωγής. Όπως διαβεβαιώνουν οι ιθύνοντες της, οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν μέσα στο καλοκαίρι. Ωστόσο, σύμφωνα με μη διασταυρωμένες πληροφορίες, το R.S. 16 Concept θα κατασκευαστεί στις εγκαταστάσεις της RenaultSport στη Διέπη της Γαλλίας σε όχι παραπάνω από 200 με 250 αντίτυπα.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί πως «γεννήθηκε» και εξελίχθηκε το νέο Renault Clio R.S. 16 Concept._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ