top icon
Επικαιρότητα

Renault SYMBIOZ: Back to the future (+video)

Η γαλλική εταιρεία φέρνει με το καινοτόμο SYMBIOZ στον πραγματικό κόσμο τεχνολογίες που θα δούμε να υιοθετούνται από το σύνολο μεγάλων κατασκευαστών στο εγγύς μέλλον. Με αιχμή του δόρατος τo σύστημα αυτόνομης-πιλοτικής οδήγησης και τους ηλεκτροκινητήρες.

Με τη Renault να πιστεύει ακράδαντα ότι το αυτοκίνητο του μέλλοντος θα λειτουργήσει αρμονικά και σε μόνιμη αλληλεπίδραση με το περιβάλλον, την υφιστάμενη υποδομή του οδικού δικτύου αλλά και τον ψηφιακό τρόπο ζωής των επιβατών, διόλου τυχαία το όνομα του πρωτοτύπου προέρχεται από την ελληνική λέξη «Συμβίωση», με το γράμμα «Z» στο τέλος να παραπέμπει στην ηλεκτρική τεχνολογία Z.E. των Γάλλων του Renault Group. Έτσι, το Renault SYMBIOZ έχει μεταξύ άλλων την ικανότητα να συνδέεται ασύρματα με το σπίτι σας, ενώ όταν σταθμεύετε σε αυτό θα μπορεί να αποτελεί… κομμάτι του τελευταίου προσθέτοντας στο όλο οικοδόμημα ένα ακόμα χρήσιμο δωμάτιο! Όταν δεν κινείται, η Renault αναφέρει πως το SYMBIOZ θα μπορεί να επιστρέψει στο ηλεκτρικό κύκλωμα του σπιτιού σας μέρος της αποθηκευμένης στις μπαταρίες του ενέργειας. Μια ακόμα δυνατότητα που συνδέεται άμεσα με την έννοια της… συμβίωσης αφορά στην ικανότητα του αυτοκινήτου να ελέγχει πολλές από τις λειτουργίες του, όπως τον κλιματισμό, των φωτισμό, αλλά και τις βασικές οικιακές συσκευές που βρίσκονται σε αυτό. Έτσι, όταν θα πρέπει να αναχωρήσετε, το SUMBIOZ, απλά, θα αναλαμβάνει τα πάντα για εσάς, πριν από εσάς.

Σήμερα, λίγους μόλις μήνες μετά την επίσημη πρεμιέρα του στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Renault παρουσιάζει στον πραγματικό κόσμο το πρωτότυπο SYMBIOZ, ένα αυτόνομο, ηλεκτρικό και πλήρως διασυνδεμένο όχημα που φανερώνει τη μορφή, αλλά πρωτίστως, το περιεχόμενο των αυτοκινήτων του μέλλοντος. Έτσι, οι πραγματικές δοκιμές στο δρόμο με το «δοκιμαστικό» πρωτότυπο του Renault SYMBIOZ, το οποίο διαφέρει αρκετά σε πολλά στοιχεία της αισθητικής του σε σχέση με ό,τι είδαμε στη γερμανική μεγαλούπολη, παρέχουν πλέον στη γαλλική εταιρεία μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου να αποδείξει σε πραγματικές μια νέα εμπειρία οδήγησης και διαβίωσης μέσα στο αυτοκίνητο. Σε γενικές γραμμές, στο SYMBIOZ, ο οδηγός μπορεί να αυτοματοποιήσει την οδήγηση και να χρησιμοποιήσει το χρόνο ταξιδιού για άλλες δραστηριότητες. Η Renault πιστεύει ότι το ταξίδι με το αυτοκίνητο θα «μετατραπεί» σε μια πολυ-αισθαντική και εξατομικευμένη εμπειρία, με μια καμπίνα να διαμορφώνεται διαφορετικά για κάθε τρόπο οδήγησης. Το αυτοκίνητο γίνεται, έτσι, μέρος του προσωπικού οικοσυστήματος τόσο για τον οδηγό, όσο και για τον επιβάτη.

Τα αυτόνομα αυτοκίνητα χρησιμοποιούν τεχνολογία που είναι νέα στη βιομηχανία. Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του «δοκιμαστικού» πρωτοτύπου είναι να επιτρέψει στη Renault να κάνει τη μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη, επιτρέποντας στους μηχανικούς και τους σχεδιαστές της να ανταποκριθούν στις προκλήσεις αλλά και στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης. Από τη βασική βοήθεια κατά τη διάρκεια της οδήγησης, όπως το cruise control, έως την πλήρως αυτοματοποίηση οδήγηση σε οποιουδήποτε δρόμο, το SAE International έχει ορίσει πέντε επίπεδα αυτόνομης οδήγησης. Το SYMBIOZ είναι ικανό να φτάσει στο επίπεδο 4, γνωστό και ως «mind-off». Το επίπεδο 4 απαλλάσσει τον οδηγό από όλες τις δυναμικές εργασίες οδήγησης, όταν είναι ενεργοποιημένο το αυτοματοποιημένο σύστημα του αυτοκινήτου. Έτσι, δεν είναι πλέον απαραίτητο για τον οδηγό να επικεντρωθεί στο δρόμο. Στην πράξη, σε αυτοκινητόδρομους ή δρόμους δύο κατευθύνσεων με ενδιάμεσο διαχωριστικό (βλ. μπαριέρα ή τοιχίο), ένα αυτόνομο αυτοκίνητο επιπέδου 4, όπως το SYMBIOZ, μπορεί να ρυθμίσει την ταχύτητα του σύμφωνα με το αυτοκίνητο μπροστά, να παραμείνει στη λωρίδα του ακόμα και όταν στρίβει, να αλλάζει λωρίδες ή να εξέλθει από τον αυτοκινητόδρομο και να λειτουργεί μόνο του σε συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Σε ότι αφορά στην κινητήρια καρδιά, το Renault SYMBIOZ τροφοδοτείται από δύο ηλεκτροκινητήρες εγκατεστημένους στον πίσω άξονα –κάθε ένας κινεί τον αντίστοιχο τροχό. Η μέγιστη ισχύ τους είναι 500 kW, ήτοι 680 ίπποι, με τη ροπή τους να φτάνει στα 660 Nm. Ωστόσο, οι συνεχείς μέγιστες τιμές απόδοσης των δύο κινητήριων συνόλων διαμορφώνονται συνδυαστικά στα 360 kW (490 ίπποι) και στα 550 Nm. Σύμφωνα με τη γαλλική εταιρεία, η επιτάχυνση από στάση έως τα πρώτα 100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε μόλις 6 δλ., ενώ, όπως ανακοινώθηκε, το SYMBIOZ είναι εφοδιασμένο με μπαταρία 72kWh, με την αρχιτεκτονική του αμαξώματός του να επιτρέπει τη φιλοξενία συσσωρευτών ενέργειας έως και 100 kWh. Προς το παρόν, οι δημιουργοί του high-tech πρωτοτύπου δεν ανακοινώνεται, καθώς η εξέλιξη των μπαταριών αλλά και των δύο ηλεκτροκινητήρων που κινούν τους πίσω τροχούς δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως οι μπαταρίες του αυτοκινήτου φορτίζονται μέσω καλωδίου που συνδέεται σ’ ένα σημείο ταχείας φόρτισης με συνεχές ρεύμα. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, οι συσσωρευτές ενέργειας φορτίζονται σ’ ένα σημείο φόρτισης φτάνοντας τα 150kW σε συγκεκριμένες ώρες. Οι μπαταρίες μπορούν στη συνέχεια να φορτιστούν στο 80% της χωρητικότητάς τους σε λιγότερο από μισή ώρα.

Το πρωτότυπο προσφέρει αυτή τη στιγμή με την αρωγή του συστήματος Multi-Sense 3.0 της Renault τρεις διαφορετικούς τρόπους οδήγησης. Η Classic είναι η τυπική και γνώριμη σε όλους λειτουργία, με τη θέση οδήγησης να είναι συμβατική και οι ρυθμίσεις του αυτοκινήτου να επικεντρώνονται στην άνεση. Στη πρόγραμμα δυναμικής λειτουργίας η οδήγηση είναι πιο ενεργή και το κάθισμα του οδηγού διαθέτει επιπλέον πλάγια στήριξη. Οι ρυθμίσεις απόκρισης του κινητήρα, το σύστημα διεύθυνσης και το πλαισίου προσαρμόζονται σ’ ένα πιο δυναμικό στυλ. Με τη σειρά της, η λειτουργία AD (Autonomous Drive) βελτιστοποιεί το διαθέσιμο χώρο μπροστά από τον οδηγό για να επιτρέψει μια ποικιλία hands-off δραστηριοτήτων. Όταν είναι ενεργοποιημένη η λειτουργία AD, το τιμόνι και το ταμπλό, το οποίο συνοδεύεται από μια οθόνη σε σχήμα L που αναπτύχθηκε από την LG, μεταφέρεται αυτόματα προς τα πίσω κατά 12 εκατοστά. Συνολικά, ο τρόπος οδήγησης επιλέγεται πιέζοντας το λογότυπο της Renault, το οποίο ανάβει σαν ένα ολόγραμμα στο κέντρο του τιμονιού.

Το ενσωματωμένο σύστημα συνδεσιμότητας του SYMBIOZ επιτρέπει στον οδηγό και στους επιβάτες να έχουν πρόσβαση στη ψηφιακή τους… ζωή απολαμβάνοντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών. Σε συνεργασία με τα προσωπικά smartphones, η σύνδεση των χρηστών με τα μέσα και τα δεδομένα τους είναι μόνιμη. Το smartphone αλληλεπιδρά με τη διεπαφή ανθρώπου-μηχανής (HMI) του αυτοκινήτου για να καθορίσει τις προσωπικές ρυθμίσεις καθισμάτων, τις ρυθμίσεις κλιματισμού και τις προτιμήσεις μουσικής, μεταξύ πολλών άλλων λειτουργιών. Χάρη σε μια πλήρη σειρά χαρακτηριστικών συνδεσιμότητας (GPS, 4G, Wi-Fi), οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ψηφιακό τους περιβάλλον, σε μέσα ενημέρωσης και υπηρεσίες, τα οποία βρίσκονται είτε στο σπίτι είτε στο γραφείο. Η οθόνη του πίνακα οργάνων σχήματος L, η οποία είναι το πρωτεύον HMI του αυτοκινήτου, επιτρέπει στους χρήστες να αλληλεπιδρούν εξ αποστάσεως με τον έξω κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των οδικών υποδομών ή εκείνων του σπιτιού τους. Οι χρήστες μπορούν να ελέγξουν τι συμβαίνει μέσα στο σπίτι τους, χάρη στη σχετική προβολή περιεχομένου που παρέχει μια κάμερα 360 μοιρών στην οθόνη του ταμπλό._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ