top icon
Επικαιρότητα

Το σκάνδαλο ρύπων κρίνει το μέλλον της Mitsubishi Motor Corp

Εν αμφιβόλω τίθεται η βιωσιμότητα της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας μετά την παραδοχή ότι χειραγωγούσε τις καταναλώσεις συγκεκριμένων μοντέλων της στην Ιαπωνία.

Όπως επίσημα ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Mitsubishi, η εταιρεία αλλοίωνε σκοπίμως και επί σειρά ετών κατά τη διάρκεια των πιστοποιημένων μετρήσεων τις μέσες καταναλώσεις –και κατ’ επέκταση τις εκπομπές ρύπων- σε περισσότερα από 625.000 αυτοκίνητα της που πωλήθηκαν στην Ιαπωνία έως το 2013. Αυτή, μάλιστα, είναι η δεύτερη σοβαρή υπόθεση-σκάνδαλο, η οποία έρχεται σε λιγότερο από μια δεκαετία να κλυδωνίσει για μια ακόμα φορά τα θεμέλια της έκτης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

«Θεωρώ πως η υπόθεση αυτή μπορεί να επηρεάσει την ύπαρξη της εταιρείας», δήλωσε χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της Mitsubishi, Tetsuro Aikawa.

Αν μη τι άλλο, η όλη υπόθεση έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά όχι μόνο τις πωλήσεις της εταιρείας, μιας και στην Ιαπωνία οι ακυρώσεις παραγγελιών πολλαπλασιάζονται, αλλά και τη χρηματιστηριακή αξία της μάρκας, καθώς η χθεσινή ήταν η πέμπτη κατά σειρά ημέρα που οι ιθύνοντες της Mitsubishi είδαν τη μετοχή της εταιρείας να «βυθίζεται». Πιο συγκεκριμένα, από την περασμένη Τετάρτη, η χρηματιστηριακή αξία της μάρκας έχει διαμορφωθεί στο μισό, φτάνοντας με απόλυτα νούμερα στα μόλις 3,8 δις δολάρια.

Προς το παρόν, η ιαπωνική εταιρεία δεν έχει αποφασίσει πως θα αποκαταστήσει-αποζημιώσει τόσο τους ιδιοκτήτες των εν λόγω οχημάτων, όσο και την Nissan, για λογαριασμό της οποίας η Mitsubishi κατασκεύασε την επίμαχη περίοδο πάνω από 150.000 αυτοκίνητα με «αλλοιωμένα» στοιχεία κατανάλωσης και εκπομπών ρύπων.

Η Mitsubishi, πέραν των προαναφερθέντων, είναι πολύ πιθανό να υποχρεωθεί να καταβάλλει αποζημιώσεις και στο ιαπωνικό δημόσιο, το οποίο παρείχε στους αγοραστές των εν λόγω οχημάτων σημαντικά κίνητρα για την απόκτησή τους._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ