top icon
Επικαιρότητα

Skoda: 15 εκ. μοντέλα υπό τη σκέπη της VW

Η τσέχικη εταιρεία γιορτάζει ένα ακόμα κατασκευαστικό ορόσημο που επετεύχθη υπό γερμανική «κατοχή» στα πλαίσια της νεότερης ιστορίας της. 

Το φλερτ ανάμεσα στην παραπαίουσα πριν 25 και πλέον χρόνια Skoda και τον Όμιλο VW ξεκίνησε στις αρχές περίπου της δεκαετίας του ΄90, με τους Γερμανούς να αποκτούν τον πλήρη έλεγχό της το 2000. Έκτοτε, η τσέχικη αυτοκινητοβιομηχανία τράβηξε την… ανιούσα αυξάνοντας κατακόρυφα τόσο το πρεστίζ, όσο και τις πωλήσεις της στις κατά τόπου αγορές. Αξίζει να θυμίσουμε πως το πρώτο μοντέλο της Skoda που επωφελήθηκε της τεχνολογικής και όχι μόνο σχέσης των δύο εταιρειών ήταν τα Felicia, ένα αυτοκίνητο που παρέλαβε τη σκυτάλη από το Favorit το 1994.

Εν συνεχεία, και συγκεκριμένα το 1996, το ντεμπούτο του πραγματοποιεί το νέο Octavia, ένα αυτοκίνητο που φιλοξενούσε κάτω από τις μεταλλικές του επιφάνειες το δάπεδο του Golf IV. Δύο δεκαετίες μετά, η μικρο-μεσαία αυτή πρόταση της Skoda συνεχίζει να αποτελεί το best-seller μοντέλο της γκάμας απαριθμώντας μέχρι σήμερα, ούτε λίγο ούτε πολύ, περί τις 5,6 εκ. ταξινομήσεις. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Fabia με σχεδόν 4 εκ. οδηγούς να το έχουν επιλέξει, τρίτο διατηρείται το Felicia (1,4 εκ. πωλήσεις), ενώ στην τέταρτη θέση συναντάμε το Superb, με 1,02 εκ. πωλήσεις ανά τον κόσμο.

Συνολικά, η τσέχικη εταιρεία έχει καταφέρει να πουλήσει 15 εκ. αυτοκίνητα κάτω από το ισχυόν ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ενδεικτικό της πολύ καλής εμπορικής της πορείας είναι το γεγονός πως μόνο πέρσι κατάφερε τα παραδώσει στους πελάτες της πάνω από 1,1 εκ. αυτοκίνητα, τα οποία ταξινομήθηκαν σε περίπου 100 διαφορετικές χώρες.

Πέρα όμως από τον πολλαπλασιασμό των μοντέλων της και με νέα crossover μοντέλα –Kodiaq, Karoq- όλα αυτά τα χρόνια η Skoda κατάφερε με την αρωγή της VW να αυξήσει τις μονάδες παραγωγής που διαθέτει από 3 σε 15._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ