top icon
Επικαιρότητα

Tesla: Έρχονται και στην Ελλάδα οι σταθμοί φόρτισης Supercharger

Η αμερικάνικη εταιρεία δημοσιοποίησε έναν αναλυτικό ψηφιακό χάρτη των τοποθεσιών ανά τον κόσμο στους οποίους έχει ήδη εγκαταστήσει σταθμούς και σημεία φόρτισης για τα αυτοκίνητα της, στον οποίο περιλαμβάνονται και τα σημεία των επερχόμενων, μέσα στο προσεχές διάστημα, Supercharger. Ανάμεσα τους και εκείνα που αφορούν στη χώρα μας.

Ο αριθμός των σταθμών και σημείων φόρτισης, αλλά και η ορθή διασπορά τους, αποτελούν το κλειδί για την περεταίρω διάδοση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μιας και όλοι πλέον παραδέχονται πως η ποσοτική (και όχι μόνο) επάρκεια τους αποτελεί τη μόνη λύση ώστε να εξαλειφθεί το «άγχος αυτονομίας» που αποδεδειγμένα συνθέτει τον πλέον αποτρεπτικό παράγοντα για την αγορά ενός επαναφορτιζόμενου ηλεκτρικού οχήματος -πέραν ασφαλώς του κόστους αγοράς αυτών καθ’ αυτών των αυτοκινήτων του είδους, που εξακολουθεί να είναι υψηλό. Αυτό είναι κάτι που όλοι γνωρίζουν, εξ ου και οι τεράστιες επενδύσεις που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή στο συγκεκριμένο τομέα σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη από το σύνολο των κατασκευαστών που στο εξής θα θελήσουν να διεκδικήσουν τη δική τους «πίτα» σε μια κατηγορία αυτοκινήτων που κερδίζει διαρκώς έδαφος.

Αν μη τι άλλο,, η εταιρεία που έχει πρώτη συνειδητοποιήσει την ανάγκη αυτή είναι η Tesla, η οποία έχει ξεκινήσει από το 2012 τη δημιουργία και εγκατάσταση των δικών της σταθμών και σημείων φόρτισης. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ίδιος ο επικεφαλής της, διαθέσιμοι προς χρήση ανά τον κόσμο είναι συνολικά 1.239 σταθμοί φόρτισης με 9.623 σημεία που μπορούν να εξυπηρετήσουν ικανό αριθμό οχημάτων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν Superchargers -κυρίως στις ΗΠΑ- που μπορούν να φορτίσουν ταυτόχρονα έως και 12 αυτοκίνητα, ενώ οι μεγαλύτεροι εξ αυτών είναι σε θέση να προσφέρουν ταυτόχρονα την απαραίτητη ενέργεια για τη φόρτιση των μπαταριών σε 50 μοντέλα της αμερικάνικης εταιρείας.

Στο σχετικό ψηφιακό χάρτη που αναρτήθηκε στη διεύθυνση https://tesla.com/findus εντύπωση προκαλεί ότι στο σχεδιασμό της Tesla για την κατασκευή επιπλέον σταθμών εντάσσεται και η χώρα μας, με τις επιλεχθείσες από την αμερικάνικη εταιρεία τοποθεσίες για την εγκατάσταση των γνωστών Supercharger να αφορούν στις πόλεις των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων, της Λαμίας και της Καλαμάτας. Προς το παρόν, πάντως, η Tesla δεν προσφέρει πληροφορίες για το ακριβές σημείο εγκατάστασής τους, ενώ καμία αναφορά δε γίνεται τόσο για το πότε οι σταθμοί αυτοί θα καταστούν λειτουργικοί, όσο και για τον αριθμό των ηλεκτρικών οχημάτων που κάθε ένας θα είναι σε θέση να εξυπηρετεί._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ