top icon
Επικαιρότητα

Τίτλοι τέλους στο downsizing, λέει τώρα η VW

Η αύξηση του κυλινδρισμού των κινητήρων είναι αναπόφευκτη προκειμένου οι τελευταίοι να καταστούν σύννομοι απέναντι στις ολοένα και πιο αυστηρές προδιαγραφές ρύπων, υποστηρίζει σήμερα η VW.

Εδώ και πολλά χρόνια, όλοι οι κατασκευαστές μπήκαν, θέλοντας και μη, στο χορό του downsizing εξελίσσοντας κινητήρες με μικρότερο σε σχέση με το παρελθόν κυλινδρισμό. Ως αντιστάθμισμα απέναντι στη συγκεκριμένη «απώλεια», όλοι σχεδόν απέκτησαν τούρμπο και εξελιγμένα συστήματα ηλεκτρονικής διαχείρισης της καύσης, προκειμένου όχι μόνο να αποδίδουν καλύτερα, αλλά πρωτίστως για να «περνούν» με επιτυχία τις τυποποιημένες διαδικασίες πιστοποίησης των εκπομπών ρύπων.

Μολαταύτα, τόσο το διαβόητο dieselgate, που συνεχίζει να πλήττει μέχρι και σήμερα το κύρος αλλά και τα… ταμεία του Ομίλου VW, όσο και οι δεκάδες έρευνες και δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, κατέδειξαν πως οι συγκεκριμένοι κινητήρες συμπεριφέρονται με τη δέουσα «περιβαλλοντική ευαισθησία» μόνο στις εργαστηριακές συνθήκες μέτρησης των εκπομπών τους και όχι στις πραγματικές συνθήκες οδήγησης, όπου οι σχετικές μετρήσεις απεδείχθησαν κατά πολύ υψηλότερες εκείνων που επίσημα ανακοινώνονται.

Ως εκ τούτου και με δεδομένη την αλλαγή πορείας της σχετικής νομοθεσίας που από εδώ και στο εξής θα «προστάζει» ώστε ο υπολογισμός των εκπομπών ρύπων να γίνεται στον «πραγματικό κόσμο» και όχι στις «κλειστές» συνθήκες ενός εργαστηρίου, η λύση της αύξησης του κυλινδρισμού των κινητήρων εσωτερικής φαντάζει ως η μοναδική –προς το παρόν- λύση. Πολλώ δε μάλλον, όταν οι τελευταίοι συνδυάζονται με ηλεκτροκινητήρες.

Κάπως έτσι ερμηνεύουν οι άνθρωποι της VW την απόφασή τους να αυξήσουν τον κυλινδρισμό του TSI βενζινοκινητήρα του νέου Golf από τα 1,4 στα 1,5 λίτρα. Επί του όλου θέματος, χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη δήλωση του ισχυρού άνδρα της εταιρείας, Herbert Diess, στο Car Throttle:

«Η τάση του downsizing τελείωσε. Οι εκπομπές τείνουν να αυξάνονται όσο οι κινητήρες μικραίνουν»._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ