top icon
Επικαιρότητα

VW AG: Οσμές σκανδάλου με επίκεντρο τις εκπομπές ρύπων στις ΗΠΑ

Με χθεσινή ανακοίνωσή του, το Γραφείο Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ κατηγορεί την VW AG ότι διέθεσε στην εγχώρια αγορά περί τα 482.000 πετρελαιοκίνητα μοντέλα, τα οποία ήταν εφοδιασμένα με ειδικό λογισμικό που «ξεγελούσε» τα αποτελέσματα που προέκυπταν αναφορικά με τις εκπομπές ρύπων του κινητήρα στις προβλεπόμενες από την εκεί νομοθεσία επίσημες μετρήσεις τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το εν λόγω λογισμικό, το οποίο τοποθετήθηκε, σύμφωνα με την αμερικάνικη EPA (Environmental Protection Agency) σε 4κύλινδρους υπερτροφοδοτούμενους πετρελαιοκινητήρες χωρητικότητας 2,0 λίτρων μοντέλων της VW και της Audi από το 2009 έως και το 2015, είχε την ικανότητα να «διαβάζει» πότε τα αυτοκίνητα υποβάλλονταν στη διαδικασία ελέγχου-μέτρησης των εκπομπών ρύπων, παρέχοντας ύστερα από «παρεμβολή» του στις αρμόδιες αρχές ψευδή αποτελέσματα, τα οποία απείχαν παρασάγγας από τα πραγματικά. Στο επίσημο έγγραφο που απέστειλαν στους ιθύνοντες της γερμανικής εταιρείας, οι αξιωματούχοι της EPA χαρακτήρισαν το λογισμικό αυτό ως «defeat device», το οποίο «επέτρεψε την εκπλήρωση των προδιαγραφών ρύπων στις επίσημες εργαστηριακές δοκιμές». Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται,  με την βοήθεια της… συσκευής αυτής «τα οξείδια του αζώτου εμφανίζονται μειωμένα έως και 40 φορές από τα επιτρεπόμενα επίπεδα όταν το αυτοκίνητο οδηγείται πραγματικές συνθήκες».

Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο του σχετικού εγγράφου.

«Οι παραβάσεις αυτές είναι πολύ σοβαρές, όχι μόνο επειδή το παράνομο αυτό λογισμικό κρύβει την υπέρβαση στις εκπομπές ρύπων, αλλά επίσης γιατί η VW όλο αυτό το χρονικό διάστημα απέκρυπτε το γεγονός αυτό τόσο από την EPA, όσο και από τους ίδιους τους καταναλωτές. Περιμέναμε κάτι περισσότερο από την VW», δήλωσαν χαρακτηριστικά στελέχη του Γραφείου Περιβαλλοντικού Προστασίας των ΗΠΑ.

Προς το παρόν και με δεδομένο ότι η όλη έρευνα βρίσκεται ακόμα σε πλήρη εξέλιξη, η EPΑ δεν έχει προβεί σε επιβολή προστίμων. Ωστόσο, σύμφωνα με ό,τι ισχύει σήμερα με βάση την υπάρχουσα ομοσπονδιακή νομοθεσία, η μέγιστη χρηματική ποινή που μπορεί να επιβληθεί στην VW AG για τις εν λόγω παραβάσεις είναι δυνατόν να ανέλθει έως και τα 37.500$ ανά όχημα. Ήτοι, περί τα 18 δις $ στο σύνολο!

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αργά χθες το βράδυ ένας μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών των εν λόγω αυτοκινήτων κατέθεσε στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού μηνυτήρια αναφορά εις βάρος της VW AG κατηγορώντας την για «δόλια απόκρυψη, ψευδή διαφήμιση και παραβίαση των νόμων που άπτονται των δικαιωμάτων των καταναλωτών».

Σύμφωνα με την EPA, τα 482.000 μοντέλα  που εμπλέκονται στο εν λόγω «σκάνδαλο», είναι τα εξής:

VW Jetta (ΜΥ 2009-2015)
VW Beetle (MY 2009-2015)
Audi A3 (MY 2009-2015)
VW Golf (MY 2009-2015)
VW Passat (MY 2014-2015)

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ