top icon
Επικαιρότητα

VW: Εργασιακή ειρήνη με αυξήσεις μισθών 4,3%

Η VW κατέληξε σε συμφωνία με τους 120.000 εργαζομένους της στη Γερμανία παρέχοντας αυξήσεις στους μισθούς τους της τάξης του 4,3%. Και όχι μόνο. 

Το απεργιακό κύμα που πλήττει τον τελευταίο καιρό ολόκληρο τον βιομηχανικό-κατασκευαστικό κλάδο της Γερμανίας φαίνεται να κατευνάζεται μετά την οριστική, όπως όλα δείχνουν, ανακωχή ανάμεσα στην εργοδοσία και τα ισχυρά εργατικά συνδικάτα της χώρας –με προεξέχων εκείνο της IG Metall. Ειδικά για στην περίπτωση της VW, η… συνθηκολόγηση ανάμεσα στις δύο μεριές πρέπει πλέον να θεωρείται κάτι παραπάνω από εξασφαλισμένη, καθώς οι 120.000 υπάλληλοι της γερμανικής εταιρείας θα λάβουν αύξηση στις μηνιαίες απολαβές τους της τάξης του 4,3%, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Μάιο.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο πλευρών περιλαμβάνονται και άλλες παροχές και «κέρδη» για τους υπαλλήλους της εταιρείας. Για παράδειγμα, όλοι οι εργαζόμενοι της VW θα λάβουν φέτος εφάπαξ αμοιβή 100 ευρώ, και από του χρόνου και για κάθε χρόνο, μπόνους ίσο με το 27,5% του μηνιαίου τους μισθού, ενώ αντί για αυξήσεις στις απολαβές τους, όσοι το επιθυμούν θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν περισσότερες ώρες ή μέρες αργίας, χωρίς να θίγονται τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Επίσης, οι εργαζόμενοι με μικρά παιδιά θα απολαμβάνουν 6 περισσότερα ρεπό το χρόνο σε σχέση με τους υπολοίπους.

Συγχρόνως, μέσω της συμφωνίας, παρέχεται το δικαίωμα στη VW να μπορεί σε συγκεκριμένα projects της να απαιτεί από τους υπαλλήλους της –χωρίς δικαίωμα άρνησης των τελευταίων- να αφιερώνουν περισσότερες ώρες εργασίας (μάξιμουμ 40 την εβδομάδα στο σύνολο), έναντι της σχετικής βέβαια αμοιβής τους. Αυτή η απαίτηση δεν θα αφορά αριθμητικά σε ποσοστό μεγαλύτερο του 5% του συνολικού εργατικού δυναμικού της εταιρείας. Επίσης, το 2019 το ποσό που θα πληρώσει η VW στο συνταξιοδοτικό ταμείο των εργαζομένων της θα αυξηθεί ανά μήνα από τα 27 στα 90 ευρώ ανά υπάλληλο και από τον Ιανουάριο του 2020 στα 98 ευρώ.

Θυμίζουμε πως οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της VW διεκδικούσαν από τη διοίκηση της εταιρείας αυξήσεις στους μισθούς της τάξης του 6%, αλλά και περισσότερες προσλήψεις προσωπικού ώστε να καλυφθεί η «ηλεκτρική στροφή» της γερμανικής εταιρείας.

Απέναντι σε αυτά τα αιτήματα, η διοίκηση της VW δήλωσε πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί αντιτείνοντας ως επιχείρημα τόσο τις υψηλές οικονομικές υποχρεώσεις της ανά τον κόσμο που οφείλονται στο διαβόητο σκάνδαλο χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων που ξέσπασε το 2015, όσο και τις μεγάλες επενδύσεις που αυτή τη στιγμή γίνονται στον τομέα της ηλεκτροκίνησης._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ