top icon
Επικαιρότητα

VW: Καταδίκη και πέλεκυς 4,3 δις δολαρίων στις ΗΠΑ

Η VW δήλωσε ένοχη για το διαβόητο σκάνδαλο χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού με τις αμερικάνικες δικαστικές αρχές να την καταδικάζουν και επίσημα την Παρασκευή που μας πέρασε επιβάλλοντας στη γερμανική εταιρεία ένα μάλλον «χαλαρό» χρηματικό πρόστιμο ύψους 4,3 δις δολαρίων.

Ο Ομοσπονδιακός Δικαστής, Sean Cox, επικύρωσε την Παρασκευή την απόφαση καταδίκης της VW που εξεδόθη για πρώτη φορά τον Ιανουάριο από το Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ και αφορά –τι άλλο;- τη «συμπεριφορά» της εταιρείας σε σχέση με το διαβόητο σκάνδαλο χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο Sean Cox επεσήμανε πως οι πράξεις της VW στις ΗΠΑ συνιστούν «σκόπιμη και συστηματική απάτη» επισημαίνοντας σε επόμενη αποστροφή του λόγου του πως «από την όλη υπόθεση αυτός που ζημιώθηκε πραγματικά ήταν ο μέσος εργαζόμενος που κατασκευάζει τα αυτοκίνητα της VW και όχι οι διοικούντες της εταιρείες που πληρώνονται ακριβά εισπράττοντας μεγάλα επίσης μπόνους».

Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία αφορά στην καταδίκη του Γερμανού κατασκευαστή για τα αδικήματα της συνομωσίας, της απάτης, της παρεμπόδισης άσκησης της δικαιοσύνης αλλά και της εισαγωγής εμπορευμάτων στις ΗΠΑ μέσω ψευδών δηλώσεων, η VW καλείται να πληρώσει σε πρόστιμα και αποζημιώσεις 4,3 δις δολάρια. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν δικαστικές πηγές από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, στην περίπτωση που η VW δεν δήλωνε ένοχη για τα παραπάνω αδικήματα, τα πρόστιμα θα κυμαίνονταν από 17 έως και 34 δις δολάρια.

Πέραν της υποχρέωσης καταβολής της εν λόγω χρηματικής ποινής, η VW υποχρεούται να παραμείνει πλήρως συνεργάσιμη με τις αρμόδιες αρχές της χώρας όσον αφορά στην περαιτέρω διερεύνηση των υπολοίπων πτυχών του διαβόητου σκανδάλου χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων.

Σε ανακοίνωση της που εξεδόθη νωρίς το πρωί της Παρασκευής, η VW αναφέρει τα εξής:

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για τη συμπεριφορά μας που οδήγησε στην υπόθεση αυτή. Πολύ απλά, ήταν λάθος μας»._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ