top icon
Επικαιρότητα

VW T-Roc: Και επίσημα στην αρένα των μικρών crossovers

Έστω και με σχετική χρονική καθυστέρηση σε σχέση με τον mainstream ανταγωνισμό της κλάσης, η VW μπαίνει δυναμικά στην εμπορικό τερέν των μικρών crossover μοντέλων αποκαλύπτοντας με πάσα επισημότητα σήμερα το νέο T-Roc.

Τι ακριβώς όμως πρεσβεύει το άρτι αφιχθέν VW T-Roc, όμως; Είναι ένα μικρότερο και ψηλότερο Golf με «δανεικά» στοιχεία από την πολυπληθή πλέον αρένα των μικρών crossover ή μήπως μια πιο… λαϊκή εκδοχή του Audi Q2, με το οποίο μοιράζονται άλλωστε το ίδιο πάτωμα; Λίγο απ’ όλα, είναι η απάντηση, καθώς το νέο T-Roc επιχειρεί να «τοποθετήσει» τους απόντες μέχρι και σήμερα Γερμανούς της VW σε μια κατηγορία στην οποία πρωταγωνιστών εδώ και καιρό ηχηρά ονόματα του είδους, όπως είναι για παράδειγμα τα Nissan Juke και Renault Captur, και λίαν συντόμως, τα Hyundai Kona και Seat Arona.

Σχεδιαστικά, η φιγούρα του Τ-Roc των 4,234 μ. αποδεικνύεται αρκούντως συμπαθητική, παρ’ ότι δεν αποστασιοποιείται σημαντικά από τα γνώριμα αισθητικά μονοπάτια που τα τελευταία χρόνια ακολουθούν τα μοντέλα… πρώτης γραμμής του Γερμανού κατασκευαστή. Κατά την VW, πρόκειται για ένα μοντέλο με «ιδιαίτερα συναισθηματική σχεδίαση», κάτι που βέβαια για το οποίο πρέπει να αποταθεί πρώτα το ίδιο το κοινό και κατόπιν οι δημιουργοί του.

Δομικά, όπως αναφέραμε λίγο παραπάνω, βασίζεται σε μια τροποποιημένη εκδοχή του… πολυφορεμένου δαπέδου MQB, η οποία έρχεται να εξασφαλίσει ανταγωνιστικούς για τα δεδομένα της κλάσης και του μεγέθους χώρους. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο χώρος φόρτωσης έχει χωρητικότητα 445 λίτρα, επίδοση καλύτερη κατά 65 λίτρα σε σχέση με εκείνη ενός 5θυρου Golf. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το μεταξόνιο της κατασκευής φτάνει τα 2,603 μ.. Ακριβώς όπως συμβαίνει και με το Tiguan.

Σε σχέση με ένα Golf, πάντως, είναι κατά 21 μόλις χλστ. πιο κοντό, κατά 120 χλστ. πιο ψηλό, αλλά και κατά 21 χλστ. πιο πλατύ. Το μεταξόνιό του δε υπολείπεται του γερμανικού «χάτς» μόλις κατά 31 χλστ.

Το εσωτερικό του δείχνει καλαίσθητο, χωρίς και πάλι να διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας. Φυσικά, διαθέτει όλα τα απαραίτητα καλούδια άνεσης, ασφάλειας και διασύνδεσης. Επ’ αυτού, χαρακτηριστική είναι η δήλωση των ανθρώπων της VW οι οποίοι αναφέρουν με έμφαση και… καμάρι πως «το νέο T-Roc είναι ένα 100% on-line αυτοκίνητο».

Στον τομέα των μηχανικών μερών θετική εντύπωση αφήνει η επιλογή των ιθυνόντων της VW να εγκαταστήσουν μια διάταξη πολλαπλών συνδέσμων στον πίσω άξονα και όχι τον…. φθηνότερο και ενδεχομένως λιγότερο αποτελεσματικό ημιάκαμπτο πίσω άξονα. Όπως ανακοινώθηκε, το T-Roc θα προσφέρεται σε προσθιοκίνητες και τετρακίνητες εκδόσεις, καθώς και με δύο τύπους κιβωτίου –χειροκίνητο και DSG.

Και έτσι αισίως φτάνουμε στους κινητήρες, με τη γκάμα να απαρτίζεται από τρεις TSI και ισάριθμους TDI. Ο βασικός TSI είναι ο γνωστός 3κύλινδρος 1.000άρης του γερμανικού ομίλου, ο οποίος αποδίδει για την περίσταση 115 ίππους, ενώ αμέσως μετά συναντάμε τον 1.500άρη TSI του Golf, που για την περίσταση αποδίδει 150 ίππους. Η κορυφαία βενζινοκίνητη έκδοση της σειράς TSI είναι 2λιτρη, με 190 ίππους. Σε ότι αφορά στους TDI πετρελαιοκινητήρες, η VW προσφέρει τον 1.6 TDi (115 ίπποι) καθώς και τον 2.0 TDΙ σε εκδόσεις με απόδοση 150 και 190 ίππων. Ο καλός» 2λιτρος TDI καθώς και ο 2λιτρος TSI προσφέρονται αποκλειστικά με το «7άρι» DSG και τετρακίνηση (4Motion), συνδυασμός που δυνητικά προσφέρεται και στον 1.5 TSI καθώς και στον «μικρό» 2λιτρο TDI.

Αξίζει να αναφέρουμε κλείνοντας πως η VW σκοπεύει μέσα στα προσεχή 2 με 3 χρόνια να παρουσιάσει και μια μικρότερη σε μέγεθος παραλλαγή του T-Roc, που θα βασίζεται στο πρωτότυπο T-Cross Concept. Έτσι, με την παρουσία των δύο αυτών crossovers και το εμπορικό «παρών» των δύο διαθέσιμων εκδόσεων του Tiguan αλλά και του νέου Touareg, που «περιμένουμε» αργότερα μέσα στη χρονιά, η γκάμα των SUV/crossovers μοντέλων της VW θα απαρτίζεται από πέντε διαφορετικές προτάσεις._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ