05 Ιαν 2017

Toyota Concept-i: Με τεχνητή νοημοσύνη

Ένα φουτουριστικής σχεδίασης πρωτότυπο από την Toyota με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.

Στη φετινή Consumers Electronics Show, που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Λ. Βέγκας των ΗΠΑ, η Toyota αποκάλυψε μια πρωτότυπη καταασκευή η οποία, όπως η ίδια επικαλείται, είναι «χτισμένη» γύρω από τις ανάγκες του οδηγού του, όντας εφοδιασμένη με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης. Επί της ουσίας, πρόκειται για το όραμα του Ιάπωνα κατασκευαστή αναφορικά με την εικόνα, αλλά και το «περιεχόμενο» των αυτοκινήτων που θα δούμε από το στρατόπεδο της Toyota από το 2030 και εξής. Μολαταύτα, πολλές από τις τεχνολογίες-εφαρμογές που παρουσιάζονται σήμερα στο Concept-i είναι πολύ πιθανό να υιοθετηθούν από αρκετά μοντέλα παραγωγής της εταιρείας πολύ πιο πριν την προαναφερθείσα χρονιά-ορόσημο.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο κεντρικός πόλος έλξης του Concept-i είναι η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, την οποία η Toyota ονομάζει Yui. Ο εικονικός αυτός σύντροφος έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μαθαίνει στο πέρασμα του χρόνου τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του οδηγού του, τις συνήθειες, αλλά και τις… αντιπάθειές του, χρησιμοποιώντας εξελιγμένα βιομετρικά στοιχεία ώστε κάθε μέρα που περνά να γίνεται ολοένα και πιο «έξυπνο».

Σύμφωνα με την Toyota, ο οδηγός μπορεί να… συνομιλήσει με το Yui, το οποίο θα έχει ανά πάσα στιγμή την ικανότητα να τον προϊδοποιεί για επερχόμενους κατά την οδήγηση κινδύνους. Επίσης, χάρη στην εν λόγω τεχνολογία, όλες οι χρήσιμες πληροφορίες θα μπορούν να προβάλλονται στο head-up display του οχήματος, στον πίνακα οργάνων ή ακόμα και «πάνω» στα ίδια τα καθίσματα!

Συν τοις άλλοις, υπάρχει πρόβλεψη ώστε να προβάλλονται σε ειδικά σχεδιασμένα εξωτερικά πάνελ του οχήματος ακόμα και… γραπτά μηνύματα, ώστε ο οδηγός να μπορεί ακόμα και να συνομιλεί με πεζούς ή άλλους οδηγούς.

Σε αντίθεση με άλλους κατασκευαστές, το όλο εγχείρημα έχει εξελιχθεί από την ίδια την Toyota και όχι σε συνεργασία με κάποιον ανεξάρτητο κατασκευαστή τεχνολογίας.

«Έχουμε ακόμα πολύ δουλειά να κάνουμε στο συγκεκριμένο τομέα. Ως εκ τούτου σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να εξελίσσουμε τις συγκεκριμένες τεχνολογίες δοκιμάζοντας πολλά πρωτότυπα στους δρόμους της Ιαπωνίας τα προσεχή χρόνια», δηλώνουν χαρακτηριστικά οι άνθρωποι της Toyota._Χ.Α.