Ο Jorge Lorenzo, ο επί σειρά ετών ομόσταυλος του Valentino Rossi, παραχώρησε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο gpone.com μη παραλείποντας να «συγκρίνει» το μαγικό κόσμο του MotoGP και τους αναβάτες του με το πολύχρωμο τσίρκο της F1 και τους καταξιωμένους πιλότους της.

Με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σε δύο και τέσσερις τροχούς να έχει ολοκληρωθεί, αναβάτες και πιλότοι απολαμβάνουν ο ένας μετά τον άλλο τις πρώτες… χαλαρές στιγμές τους ενόψει των χειμερινών διακοπών. Στο πλαίσιο αυτό και με την ευκαιρία των εγκαινίων του προσωπικού του… μουσείου στην Ανδόρα της Ισπανίας που έχει ως τίτλο «World Champions by 99», ο τρεις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο MotoGP, Jorge Lorenzo, έδωσε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην οποία μιλά, μεταξύ άλλων, για τις πρώτες του εντυπώσεις από την Ducati, τον ανταγωνισμό που αναμένεται να αντιμετωπίσει το 2017 και την… F1.

Όλα αυτά τα χρόνια έχεις καταφέρει να συγκεντρώσεις πολύτιμα αντικείμενα από διάφορους αγωνιζόμενους. Πιο από αυτά έχει την υψηλότερη αξία για εσένα;

Το κράνος του Senna είναι αναμφίβολα ένα ιδιαίτερο αντικείμενο. Ο Ayrton είναι μοναδικός. Το ίδιο και η Yamaha M1 μου, η μοτοσικλέτα με την οποία κατέκτησα στο MotoGP τρεις τίτλους.

Την περασμένη βδομάδα ήσουν στο Abu Dhabi για τον τελευταίο αγώνα της F1. Κάνοντας τη σύγκριση με το MotoGP, ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι Rosberg, Hamilton, Verstappen και Vettel;

Είναι δύσκολο να πω. Όμως, ο Hamilton θα μπορούσε να είναι ο Marquez. Γρήγορος και εκρηκτικός. Με δεδομένο το νεαρό της ηλικίας, μπορεί να συγκρίνει κανείς τον Vinales με τον Verstappen. Εγώ μοιάζω αρκετά με τον Alonso. Και οι δύο είμαστε ψυχροί και αποφασισμένοι και δεν κάνουμε αρκετά λάθη. Ο Valentino θα μπορούσε να είναι ο Schumacher.

Πρόσφατα οδήγησες μονοθέσιο της F1. Ένιωσες το ίδιο όπως όταν ανέβηκες για πρώτη φορά σε μοτοσικλέτα του MotoGP;

Ήταν μια φανταστική μέρα. Νιώθω προνομιούχος που στην καριέρα μου έχω οδηγήσει μονοθέσιο της F1 και μοτοσικλέτα του MotoGP. Η Mercedes είναι εντυπωσιακή, πραγματικά extreme.

Η πρώτη σου επαφή με την Ducati ήταν το ίδιο εντυπωσιακή με την αντίστοιχη της Yamaha;

Δεν μπορείς να κάνεις συγκρίσεις. Είναι διαφορετικές μοτοσικλέτες, το ίδιο και αυτό που αισθάνεσαι. Η Ducati είναι μια ιταλική μοτοσικλέτα, μια ειδική μάρκα με πολλούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Όπως η Ferrari στην F1. Είναι κάτι μοναδικό.

Ποιες ήταν οι πρώτες σου σκέψεις όταν ανέβηκες στην GP16;

Αυτή τη στιγμή, δεν μου επιτρέπεται να πω πολλά. Μπορώ να πω μόνο πως είχα ένα πλατύ χαμόγελο κάτω από το κράνος.

Πιστεύεις πως η Ducati αξίζει να πάρει τον τίτλο;

Αποδέχτηκα την πρόκληση ώστε να κερδίσω και θα κάνω το παν για αυτό. Η μοτοσικλέτα έχει και θετικά και αρνητικά στοιχεία. Μένει να δούμε πως θα πάνε τα πράγματα στο μέλλον.

Ο Vinales εντυπωσίασε στις δοκιμές στη Valencia. Πιστεύεις πως τα πράγματα θα είναι πιο περίπλοκα για τον Valentino απ’ ότι ήταν όταν εσύ μοιραζόσουν μαζί του το ίδιο γκαράζ;

Δεν ξέρω ποια είναι η μεταξύ τους σχέση. Επίσης, δεν ξέρω πόσο δύσκολο θα είναι να νικήσει τον Maverick. To 2017 o Rossi θα είναι ένα χρόνο μεγαλύτερος. Όταν εγώ ήρθα στη Yamaha, ο Vale ήταν στο απόγειό του. Σίγουρα, είναι αρκετά ανταγωνιστικός και σίγουρα δεν θα είναι εύκολο για τον Maverick να μείνει μπροστά του.

Ο Marquez παραμένει το φαβορί. Θα είναι ο Vinales ο βασικός του αντίπαλος ή θα είσαι εσύ και ο Rossi;

Ο Marquez έχει ότι χρειάζεται για να παραμείνει πρωταθλητής. Εξακολουθεί να είναι το φαβορί. Με την Suzuki ο Vinales έδειξε πως μπορεί να κερδίσει. Και αυτό περιμένει από αυτόν η Yamaha. Όμως, άλλο πράγμα είναι να είσαι ταχύς στον έναν γύρο και άλλο στον αγώνα. Πιστεύω πως και ο Valentino θα είναι ανταγωνιστικός όπως και η Ducati.

Ποιος είναι ο ήρωας σου στους τέσσερις τροχούς;

Ο Senna και o Schumacher. Αλλά και o Hakkinen την εποχή της κυριαρχίας της Ferrari. Στις μοτοσικλέτες, από την εποχή που ήμουν παιδί, o Biaggi, αλλά και o Doohan επίσης.         

Ποιον αγώνα F1 και MotoGP θυμάσαι περισσότερο;

Νομίζω το GP της Jerez, όταν οι Villeneuve και Schumacher είχαν συγκρουστεί. Στις μοτοσικέτες, μου είναι δύσκολο να πω… είναι τόσοι πολλοί.

Πρόσφατα ανέβασες φωτογραφίες της Ferrari και της Porsche σου. Ποια προτιμάς;

Μου αρέσει να συλλέγω τέτοια αυτοκίνητα. Έχω επίσης και μια Lamborghini. Στην καθημερινότητα χρησιμοποιώ ένα BMW και ένα Audi.