Ο πάντοτε μαχητικός Βρετανός, μετά τη νίκη του στο Brno της Τσεχίας πριν δύο ακριβώς βδομάδες, παίρνει εντός έδρας στη βρεγμένη πίστα του Silverstone, την πρώτη θέση στη γραμμή της αφετηρίας εν όψει του συναρπαστικού, όπως προμηνύεται, αυριανού αγώνα.

Ο Cul Crutschlow, o… ψυχωμένος αναβάτης της LCR Honda, συνεχίζοντας τις εξαιρετικές επιδόσεις του στο βρεγμένο, ολοκλήρωσε στο Q2 έναν υποδειγματικό, με δεδομένες τις συνθήκες, γύρο στη βρετανική πίστα του Silverstone, που αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μήκος «κλειστή διαδρομή» του θεσμού, κατακτώντας έτσι μπροστά σε χιλιάδες συμπατριώτες του την τρίτη pole position της καριέρας του. Αυτή, μάλιστα, είναι και η πρώτη για Βρετανό αναβάτη στη μεγάλη κατηγορία μετά από την αντίστοιχη επίδοση του Barry Sheene το 1977.

Τη δεύτερη θέση πήρε ο πολύπειρος σε αυτές τις συνθήκες Ιταλός πολύ-πρωταθλητής, Valentino Rossi, που πέρσι κατάφερε στο βρεγμένο για μια ακόμα φορά τερέν της βρετανικής πίστας, να πάρει με πειστικό τρόπο την καρό σημαία του αγώνα. Ωστόσο, τόσο ο «Γιατρός», όσο και ο ομόσταυλος του, Jorge Lorenzo, ο οποίος και πάλι δεν κατάφερε να κάνει κάτι καλό υπό βροχή σημειώνοντας μόλις τον ένατο χρόνο, υστερούν σε ανταγωνιστικότητα στο στεγνό, όπως φάνηκε στις Ελεύθερες Δοκιμές 1, 2, 3 και 4, στις οποίες κυριάρχησαν χθες και σήμερα, οι Vinales, Iannone και Marquez. Για τον αυριανό αγώνα, την πρώτη σειρά της σχάρας εκκίνησης συμπληρώνει ο Maverick Vinales, καθώς οι μηχανικοί της Ecstar Suzuki κατάφεραν τελικά να βρουν μετά το FP4 και λίγο πριν το Q2 τις σωστές ρυθμίσεις στην GSX-RR του Ισπανού, που από του χρόνου θα βρεθεί στα γκαράζ της Movistar Yamaha, δίπλα στον Valentino Rossi.