05 Ιαν 2018

MotoGP: Τι τρέχει τελικά με τη Yamaha;

Ο αρχιμηχανικός του Valentino Rossi, Silvano Galbusera, μίλησε λεπτομερώς για τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Yamaha την περσινή σεζόν δίνοντας το στίγμα της κατεύθυνσης που η ιαπωνική ομάδα πρέπει να ακολουθηθεί φέτος ώστε να επιστρέψει στην κορυφή, δίπλα στις Honda και Ducati.

Silvano Galbusera - Valentino Rossi

Το 2017 ήταν μια σεζόν την οποία οι «μπλε» θα ήθελαν πολύ να ξεχάσουν. Παρά το εκρηκτικό ξεκίνημα στις επίσημες δοκιμές του περασμένου χειμώνα και τις τρεις νίκες που κατέκτησε σχεδόν με το καλημέρα ο Maverick Vinales, η συνέχεια για την ιαπωνική ομάδα ήταν απογοητευτική, με την YZR-M1 να απέχει… έτη φωτός σε απόδοση αλλά και ταχύτητα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν αντιμετωπίζοντας μια σωρεία τεχνικών ζητημάτων που από το μέσον σχεδόν του πρωταθλήματος και μετά κατέστησε τους ανθρώπους από την Iwata απλούς παρατηρητές της όμορφης μάχης που έδωσαν μέχρι τέλους για τον τίτλο για λογαριασμό των Honda και Ducati, οι Marc Marquez και Andrea Dovizioso.

Το βασικό πρόβλημα για τους Ιάπωνες, πέραν της υπερβολικής φθοράς που παρουσίαζε για μια ακόμη σεζόν το πίσω ελαστικό κατά τη διάρκεια του αγώνα, ήταν το «πάντρεμα» των ελαστικών της Michelin με τα ενιαία ηλεκτρονικά και η εύρεση της σωστής «ισορροπίας» σε ρυθμίσεις, κάτι που ουσιαστικά κατέστρεψε αυτό που χρόνια τώρα αποτελεί το σήμα κατατεθέν της ιαπωνικής μοτοσικλέτας. Ποιο είναι αυτό; η ομοιογένεια και η φιλικότητά της, μα προπάντων, η εξαιρετική της ικανότητα να διατηρεί υψηλή ταχύτητα κατά τη διάρκεια της στροφής. Η έλλειψη των «ιδανικών αναλογιών» επηρέασε αρνητικά όμως και μια σειρά άλλων παραμέτρων, όπως η ταχύτητα της μοτοσικλέτας στην είσοδο των στροφών, ενώ ουκ ολίγα ήταν τα προβλήματα ευστάθειας που αντιμετώπισαν οι αναβάτες της και κατά την επιβράδυνση. Σε γενικές γραμμές, το 2017 η M1, τόσο στα χέρια του «Γιατρού», όσο και σε εκείνα του Ισπανού Mavarick Vinales, ήταν η σκιά του εαυτού της. Τις πταίει, τελικά;

Μιλώντας στον Mat Oxley, ο αρχιμηχανικός του Valentino Rossi, Silvano Galbusera, έριξε φως στις τεχνικές δυσκολίες που αντιμετώπισε η ομάδα μέσα στο 2017 αποκαλύπτοντας συγχρόνως ποια είναι τα σημεία-κλειδιά στα οποία η Μ1 του 2018 πρέπει να εστιάσει.

«Ήταν μια κακή χρονιά. Το 2016 ο Valentino είχε καλή αίσθηση με τη μοτοσικλέτα, η οποία όμως κατέστρεφε το πίσω λάστιχο πέντε με έξι γύρους πριν το τέλος. Για το 2017 η Yamaha άλλαξε τη μοτοσικλέτα με κριτήριο τη διάρκεια του πίσω ελαστικού. Σε μερικές πίστες ήταν καλή, αλλά ο Valentino έχασε την αίσθηση που ήθελε και έτσι δεν μπορούσε να μπει στη στροφή με την ταχύτητα που ήθελε και δεν μπορούσε να διατηρήσει τη γραμμή του. Από τα δεδομένα αυτό δεν ήταν διακριτό, αλλά από τις εξηγήσεις του αναβάτη μόνο. Η μοτοσικλέτα του 2016 ήταν πιο εύκολη στην οδήγηση, με καλύτερο feedback από τα λάστιχα, και έτσι μπορούσε να πιέσει. Όμως τα λάστιχα είχαν μεγάλη φθορά», είπε ο Galbusera.

Τι τελικά συνέβη με τη μοτοσικλέτα του 2017;

«Στις αρχές του 2017 διαπιστώσαμε ότι η νέα μοτοσικλέτα δεν ταίριαζε 100% στον Valentino. Την ίδια στιγμή ο Maverick ήταν πολύ, πολύ γρήγορος. Οι πρώτοι αγώνες δεν ήταν τόσο κακοί για εμάς, αλλά μετά δεν καταφέραμε να βρούμε τις σωστές ρυθμίσεις. Ο Yamaha άλλαξε λίγο το σασί, με διαφορετική γεωμετρία και παρόμοια ακαμψία, αλλά ο Valentino δεν είχε ποτέ την αίσθηση που είχε το 2016».

Όπως επισημαίνει ο Ιταλός μηχανικός, τα προβλήματα της M1 στις εξόδους των στροφών έχουν την… πηγή τους στην αρχή τους.

«Αν ο αναβάτης δεν μπορεί να πάρει τη γραμμή που θέλει στη στροφή, τότε χάνει χρόνο. Οπότε, ανοίγει το γκάζι παραπάνω για να τον βρει και έτσι χρησιμοποιεί το πίσω ελαστικό πάρα πολύ. Έτσι, το 2017 συχνά δεν ασχολούμασταν με το να πετύχουμε τον καλύτερο χρόνο, αλλά με το μειώσουμε τη φθορά του πίσω ελαστικού. Έτσι, μειώσαμε την ισχύ του κινητήρα, το οποίο έσωζε το λάστιχο, αλλά μείωνε την επιτάχυνση».

Εντούτοις, ο Galbusera πιστεύει πως η μεγαλύτερη πρόκληση για φέτος είναι για τους μηχανικούς που ρυθμίζουν τα ηλεκτρονικά της μοτοσικλέτας, οι οποίοι πρέπει να ξεκλειδώσουν τα μυστικά της ενιαίας μονάδας της Magneti Marelli. Κάτι που έκαναν πολύ καλύτερα οι συνάδελφοί τους στη Honda και την Ducati.

«Πιστεύω ότι η Honda και η Ducati ανακάλυψαν από τα ηλεκτρονικά κάτι σημαντικό στον τρόπο που η ισχύς περνά στον πίσω τροχό. Όταν ο αναβάτης σηκώνει τη μοτοσικλέτα, το σύστημα το αναγνωρίζει αυτό. Αν ακούτε τις μοτοσικλέτες τους [των Honda και Ducati] θα έχετε ακούσει λιγότερο θόρυβο παρεμβολής από τα ηλεκτρονικά, και με τον τρόπο αυτό έχουν καλύτερη επιτάχυνση. Η Yamaha πρέπει να δουλέψει με τα ηλεκτρονικά καθώς χρειαζόμαστε επιτάχυνση χωρίς να καταστρέφουμε το πίσω ελαστικό».

Στη συνέχεια των δηλώσεών του, ο Galbusera δίνει μια ακόμα εξήγηση του πλεονεκτήματος που είχαν πέρσι οι αντίπαλοι της ιαπωνικής ομάδας.

«Η Ducati έχει δουλέψει χρόνια με την Magneti Marelli και πέρσι το HRC προσέλαβε έναν μηχανικό στα ηλεκτρονικά που προηγουμένως δούλευε με την Ducati και την Magneti Marelli. Αυτοί οι άνθρωποι ξέρουν τα πάντα για τα σύστημα, έτσι τους είναι ευκολότερο να βρουν την ιδανική ρύθμιση».

Ο Galbusera δεν απέφυγε να δώσει εξηγήσεις και για τη διαφορετική απόδοση των δύο αναβατών της ομάδας, αλλά και το πλεονέκτημα που φάνηκε να είχε πέρσι ο Johann Zarco σε αρκετές πίστες στη σέλα της Μ1 του 2016.

«Ο Maverick είναι ελαφρύτερος από το Valentino, οπότε η μοτοσικλέτα συμπεριφέρεται πιο ήπια με το πίσω ελαστικό, Οι ρυθμίσεις των δύο στο φρενάρισμα είναι συχνά πολύ παρόμοιες, αν και ο Valentino είναι ψηλότερος και βαρύτερος, οπότε χρειάζεται ελαφρώς ισχυρότερες ρυθμίσεις. Αυτές του Maverick μοιάζουν περισσότερο σε αυτές που χρησιμοποίησε ο Lorenzo. Ο Johann είναι λίγο ελαφρύτερος από τον Valentino και η οδήγησή του είναι πολύ πιο ήπια τόσο με το εμπρός, όσο και με το πίσω ελαστικό, και έτσι μπορεί να χρησιμοποιεί πιο μαλακές ρυθμίσεις. Οι ίδιες ρυθμίσεις δεν δουλεύουν στο Valentino. εξαιτίας του διαφορετικού τρόπου με τον οποίο επιταχύνει και φρενάρει».

Ο Ιταλός δεν παρέλειψε επίσης να σχολιάσει και τα… πειράματα που πραγματοποίησε η Yamaha μέσα στη χρονιά δοκιμάζοντας τέσσερα διαφορετικά πλαίσια.

«O Valentino και o Maverick χρησιμοποίησαν τέσσερα πλαίσια. Το 2017.0 από το Κατάρ και μετά, από τον Ιούνιο το 2017.1, το 2017.2 από τον Αύγουστο και στο τέλος στη Βαλένθια εκείνο του 2016».

Οι απορίες όλων για το πώς τελικά η ιαπωνική εταιρεία θα καταφέρει να βρεθεί στο σωστό δρόμο θα αρχίσουν λύνονται αμέσως μετά την ολοκλήρωση των πρώτων επίσημων δοκιμών για το 2018, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 28 Ιανουαρίου στη Sepang της Μαλαισίας. Λίγες μέρες μετά και συγκεκριμένα στις 16 Φεβρουαρίου, οι αναβάτες θα «μετακομίσουν» στην Ταϋλάνδη για το δεύτερο γύρο, ενώ την 1η Μαρτίου το τοπίο θα είναι πολύ πιο ξεκάθαρο, καθώς θα πραγματοποιηθεί το τρίτο «σετ» δοκιμών στην πίστα του Κατάρ, πριν το εναρκτήριο λάκτισμα του θεσμού στην πίστα του Lossail στις 18 Μαρτίου._Χ.Α.

Περισσότερες φωτογραφίες:
  • Silvano Galbusera - Valentino Rossi
  • Silvano Galbusera - Valentino Rossi
  • Maverick Vinales - Valentino Rossi
  • Maverick Vinales - Valentino Rossi
  • Valentino Rossi
  • Valentino Rossi
  • Valentino Rossi
  • Maverick Vinales - Valentino Rossi