2ΤΡΟΧΟΙ Αγώνες

Τα safety cars της BMW Μ στο MotoGP τα τελευταία 20 χρόνια [+video]

Η συνεργασία της BMW Μ με το MotoGP, την κορυφαία έκφανση των αγώνων ταχύτητας σε δύο τροχούς, μπαίνει από το 2019 στον 20ο χρόνο.

Η BMW προμηθεύει εδώ και 20 χρόνια την Dorna Sports και το MotoGP, την κορυφαία κατηγορία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Μοτοσικλετών, με ουκ ολίγα αυτοκίνητα υποστήριξης, αλλά και με ειδικά διαμορφωμένες κατασκευές του M Division, οι οποίες όλα αυτά τα χρόνια εκτελούν χρέη Αυτοκινήτου Ασφαλείας στους προγραμματισμένους ανά σεζόν αγώνες του θεσμού. Ένα από τα πλέον «παλιά», και ίσως το πιο εμβληματικό απ’ όλα, είναι η BMW Z8, ένα αυτοκίνητο που άντλησε τη σχεδιαστική του έμπνευσή από το πρωτότυπο «507» της Βαυαρών.

Το safety car του 2002 ήταν εξοπλισμένο με μία σκληρή «σταθερή» οροφή, και φυσικά με το απαραίτητο για τις περιστάσεις κλωβό ασφαλείας. Το 2007 τη σκυτάλη παρέλαβε η BMW Z4 M, ένα από τα πιο «αμφισβητήσιμα» αυτοκίνητα που βγήκε από το παράρτημα Μ της BMW. Όπως και η Z8, έτσι και η Z4 M διέθετε ένα ανοιχτόχρωμα livery και τους ειδικούς φάρους στην οροφή της. Το 2011 ήταν η σειρά της… Σειράς 1 M Coupe, η οποία, εκτός από τις απαραίτητες αναβαθμίσεις στο styling και στον τομέα της ασφάλειας, ξεχώριζε για την ευμεγέθη και σταθερή ασφαλώς πίσω πτέρυγα.

Περνώντας στην πρόσφατη συνεργασία των δύο πλευρών, η BMW, σε συνεργασία πάντα με το M Division, παρεχώρησε στο MotoGP την 6κύλινδρη M4 Coupe, ενώ το 2016 το ντεμπούτο της στις πίστες του θεσμού έκανε η πολεμική μηχανή που ακούει στο όνομα M2 Coupe. Η σεζόν δε του 2018 είδε το MotoGP να φιλοξενεί τη νέα BMW M5 Competition, ενώ άγνωστες μέχρι και αυτή τη στιγμή παραμένουν οι προθέσεις των Βαυαρών της BMW σε σχέση με την ταυτότητα του safety car της αγωνιστικής σεζόν του 2019 - αν και όλα μαρτυρούν πως πλέον το ρόλο αυτό θα διατελέσει η νέα M8 Coupe._X.A.

Ποιος πιστεύετε πως θα είναι ο νικητής του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας, στις 8-11 Οκτωβρίου;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου