2ΤΡΟΧΟΙ Επικαιρότητα

Honda CB650R: Οι τέσσερις κύλινδροι κάνουν τη διαφορά [+video]

Μέσα στο 2018 η Honda παρουσίασε στα πλαίσια της νέας σχεδιαστικής της φιλοσοφίας Neo Sports Café (NSC) μοντέλα με κινητήρες 125, 300 και 1.000 cc, οπότε αναμενόμενο ήταν το 2019 να συμπληρώσει το κενό στα μεσαία κυβικά.

Αρχικά ήταν ένα πρωτότυπο (δείτε περισσότερα εδώ) και όλοι ξέραμε τι θα ακολουθούσε. Το νέο CB650R παίρνει τη θέση του CB650F και πέραν της φρέσκιας εμφάνισης φέρει και αναβάθμιση του τετρακύλινδρου εν σειρά κινητήρα των 649cc. Έχοντας δεχθεί τις ανάλογες περιποιήσεις σε έμβολα, εκκεντροφόρους και φιλτροκούτι, είναι πλέον αρκετά πιο δυνατός, με τη συνολική του ιπποδύναμη να απαριθμεί 95Hp, δηλαδή 8 περισσότερους από το απερχόμενο μοντέλο και με το κόκκινο των στροφών να βρίσκεται 1.000rpm παραπάνω (12.000). Αν υπολογίσουμε και την επίσης σημαντική μείωση του συνολικού βάρους κατά 6 κιλά (202 από 208 με τις μοτοσυκλέτες πλήρεις υγρών), τότε σίγουρα μιλάμε για επιδόσεις που θα χαρίζουν μεγαλύτερες συγκινήσεις.

Με μια γρήγορη ματιά παρατηρούμε πως σχεδόν τα πάντα έχουν αλλάξει εκτός του περιμετρικού ατσάλινου πλαισίου, του ψαλιδιού και της πίσω ανάρτησης. Το συμβατικό πιρούνι έχει πάει περίπατο δίνοντας τη θέση του σε ένα περιποιημένο ανεστραμμένο Showa 41mm τεχνολογίας «Separate Function», οι επίσης συμβατικές δαγκάνες του μπροστινού φρένου έχουν μετατραπεί σε τετραπίστονες ακτινικές και τα παλαιάς κοπής όργανα έχουν αντικατασταθεί από μία ευμεγέθη και πολυ-λειτουργική οθόνη LCD. Τα φώτα είναι πλέον τεχνολογίας full LED και το παραδοσιακό κλειδί έχει καταργηθεί δίνοντας τη θέση του σε σύστημα keyless.  

Πάντρεμα τεχνολογίας και παράδοσης

Η στιλιστική γλώσσα είναι σύγχρονη και μινιμαλιστική, σύμφωνα με τη Honda «παντρεύει στοιχεία εμπνευσμένα από café racer και μία εξαιρετικά συμπαγή τραπεζοειδή φόρμα, διαμορφώνοντας ένα εντυπωσιακό οπτικό αποτέλεσμα». Ο χαρακτηριστικός στρογγυλός προβολέας και το ανάγλυφης μορφής ρεζερβουάρ καυσίμου (με μικρότερη κατά σχεδόν 2 λίτρα χωρητικότητα από το προηγούμενο) είναι κατά βάση τα στοιχεία που υπογραμμίζουν την αισθητική Neo Sports Café.

Όμως, η όλη «premium» εμφάνιση συνοδεύεται και από ανάλογες προηγμένες προδιαγραφές, που στην περίπτωσή μας μεταφράζονται σε ύπαρξη συστήματος Honda Selectable Torque Control και συμπλέκτη περιορισμένης ολίσθησης. Η Honda είναι αυτή τη στιγμή ο μοναδικός κατασκευαστής που προσφέρει τετρακύλινδρες μοτοσυκλέτες στα μεσαία κυβικά και αυτό από μόνο του καθιστά το CB650R ως μία σημαντική πρόταση και παρουσία. Στο μοναχικό του δρόμο έχει σαν σύντροφο το sport touring αδερφάκι του CBR650R, το οποίο επίσης δέχθηκε σημαντικές αναβαθμίσεις σε σχέση με το απερχόμενο CBR650F και για το οποίο θα επανέρθουμε με ειδική αναφορά._N.B.

Ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο νικητής του φετινού Ράλλυ Μόντε Κάρλο;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου