top icon
Οδηγούμε

Moto Morini Corsaro ZT: Θέλει να κουρσέψει την καθημερινή μετακίνηση (+video)

Οποιοδήποτε μοντέλο Corsaro κυκλοφορεί στους δρόμους ανήκει στη σφαίρα των εξωτικών κατασκευών, οπότε καιρός ήταν να δούμε κι ένα με πιο ήπιο χαρακτήρα.

Το Corsaro ZT της Moto Morini μόλις παρουσιάστηκε και στην ουσία πρόκειται για μια γήινη έκδοση του εξεζητημένου ΖΖ, που κυκλοφορεί στους ευρωπαϊκούς δρόμους από τα μέσα της περασμένης χρονιάς. Ένα χειροποίητο μοντέλο φτιαγμένο κατά παραγγελία και πάνω στις επιθυμίες του εκάστοτε ιδιοκτήτη, που όμως ξεφεύγει από την πραγματικότητα για τον περισσότερο κόσμο. Το νέο ΖΤ είναι μια μοτοσυκλέτα που απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό, όχι βέβαια γιατί θα είναι σε χαμηλή τιμή (που στην Ιταλία θα ξεπερνά κατά τι τα 16.000€, με αυτή του ΖΖ να βρίσκεται λίγο παραπάνω από τα 20.000€) αλλά γιατί είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να προσφέρει την εργονομία και την άνεση που επιτάσσει η καθημερινή μετακίνηση.

Αυτό δεν σημαίνει οικονομία στην απόδοση του V2 των 1.187 cc, που παραμένει στους 139 ίππους και στα 11,5 Kgm ροπής, αλλά κατασκευή στα πρότυπα μιας γυμνής μοτοσυκλέτας δρόμου και όχι ενός καθαρόαιμου streetfighter (όπως είναι το ΖΖ δηλαδή). Ο κινητήρας παραμένει προδιαγραφών Euro4 και σύμφωνα με το εργοστάσιο βγάζει με πιο φιλικό τρόπο τη δύναμή του στο δρόμο, ενώ παράλληλα καταναλώνει και λιγότερο καύσιμο. Το πλαίσιο έχει δεχθεί μικρές αλλαγές που σχετίζονται με τα γεωμετρικά του χαρακτηριστικά, με το πλήρως θυμιζόμενο πιρούνι USD να στερείται της ειδικής επίστρωσης DLC που διαθέτει στο ΖΖ. Κατά τα λοιπά, ανάρτηση και φρένα παραμένουν αναλλοίωτα και σίγουρα ανήκουν στον κόσμο των υψηλών προδιαγραφών.

Από ΖΖ σε ΖΤ

Οι σημαντικότερες αλλαγές που έχει υποστεί το ΖΖ προκειμένου να μετατραπεί σε ΖΤ αφορούν στην εργονομία, όπου ένα νέο δοχείο καυσίμου (μικρότερο και λεπτότερο), μια επανασχεδιασμένη θέση οδήγησης και ένα ψηλότερα τοποθετημένο και φαρδύτερο σε πλάτος τιμόνι υπόσχονται πιο χαλαρή τοποθέτηση του σώματος, πιο όρθια δηλαδή. Σχεδιαστικά, η σημαντική αλλαγή έχει να κάνει με τη χρήση μονού προβολέα (έναντι διπλού στο ΖΖ) και μικρότερου -άνευ λασπωτήρα- φτερού πίσω. Τέλος, τα ηλεκτρονικά βοηθήματα παραμένουν ίσα στον αριθμό αλλά είναι χαμηλότερων προδιαγραφών και αυτά που υπογράφουν τη μείωση του συνολικού βάρους της μοτοσυκλέτας κατά 6 ολόκληρα κιλά.

Δυστυχώς, η μη εκπροσώπηση της μάρκας στην Ελληνική αγορά σημαίνει ότι δύσκολα θα δούμε το ΖΤ να κυκλοφορεί στους δρόμους μας, οπότε δεν έχουμε παρά να περιμένουμε μπας και βρεθεί αντιπρόσωπος. Η ιστορική φίρμα με σήμα τον αετό έχει παρουσιάσει τέσσερα νέα μοντέλα μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο και δείχνει μια καλή δυναμική στον αναπτυσσόμενο χώρο των εξεζητημένων κατασκευαστών. Βέβαια, θα χρειαστεί να κινηθεί και σε χαμηλότερους κυβισμούς, κάτι που θα αυξήσει σημαντικά τα έξοδα που απαιτεί η σχεδίαση/εξέλιξη νέων κινητήρων (κυρίως) και που σίγουρα θα σημάνει και ευρύτερη παραγωγή, άρα βιομηχανοποιημένη. Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Αλλα εμείς μάλλον λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο, αφού οι άνθρωποι της Moto Morini δεν νομίζουμε ότι θα επιδίωκαν μαζικές παραγωγές μοντέλων. Καθένας στο είδος του και επιθυμία της φίρμας του αετού είναι να παραμείνει στην εξειδίκευση, στη διαφοροποίηση, στη χειροποίηση. Δείτε στο video πως φτιάχνεται το ΖΤ και θα καταλάβετε._Ν.Β.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Σε συνέχεια της αναγγελίας του Πρωθυπουργού, πιστεύετε πως η πώληση μόνο ηλεκτρικών αυτοκινήτων από το 2030...

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ