Το topless αγωνιστικό και 2θεσιο, για την περίσταση, πρωτότυπο «1100 OHC» της Skoda αποτέλεσε μια σημαντική κατάκτηση της Τσέχικης εταιρείας πριν από 60 χρόνια.

Η εξέλιξη του 2θέσιου πρωτοτύπου «1100 OHC» ξεκίνησε από τους μηχανικούς της Skoda την άνοιξη του 1956, με την κίνηση να παρέχεται για την περίσταση από έναν 4κύλινδρο κινητήρα 1.098 κ.εκ. με δύο ΕΕΚ, ο οποίος ήταν εγκατεστημένος στο εμπρός μέρος κατά το διαμήκη άξονα, αποδίδοντας ισχύ 92 ίππων στις 7.700 (!) σ.α.λ. Τιμή που για τα δεδομένα της εποχής ήταν, αν μη τι άλλο, εντυπωσιακή, όπως και το όριο περιστροφής του άλλωστε, που έφτανε τις 8.500 σ.α.λ. με τη χρήση καυσίμου «πολλών» οκτανίων το οποίο την εποχή εκείνη χρησιμοποιούταν αποκλειστικά στο χώρο της αεροπορίας.

Με συνολικό μήκος 3,88 μ., πλάτος 1,43 μ., μεταξόνιο 2,2 μ. και ύψος 964 μόλις χλστ., το Skoda 1100 OHC ζύγιζε μόλις 550 κιλά, χάρη στην εκτενή χρήση πλαστικού ενισχυμένου με ίνες (GRP), ενώ χαρακτηριστική ήταν και η παρουσία των εμπρός φανών, τα οποία ήταν κατασκευασμένα από Plexiglas. Ως εκ τούτου, ανάλογα με την επιλεχθείσα τελική σχέση μετάδοσης και με αρωγό τη χαμηλή αεροδυναμική του αντίσταση, η τελική ταχύτητα έφτανε τα 190 ή τα 200 χλμ./ώρα.

Το πλαίσιο του «1100 OHC» ήταν σωληνωτό, σε αντίθεση με τα προγενέστερα Skoda Sport και Supersport, γεγονός που εξασφάλιζε συν τοις άλλοις μια ζηλευτή για την εποχή αναλογία κατανομής των μαζών ανάμεσα στους δύο άξονες –με οδηγό βάρους 75 κιλών ήταν στο 49,7/50,3. Σημαντικές για την εποχή καινοτομίες του «1100 OHC» αποτέλεσαν τόσο το «5άρι» κιβώτιο (χειροκίνητο, ασφαλώς) με το οποίο συνεργάζονταν ο κινητήρας, το οποίο ήταν τοποθετημένο στο πίσω μέρος της κατασκευής, όσο και η ανεξάρτητη εμπρός ανάρτηση, που αποτελούνταν από τραπεζοειδούς σχήματος ψαλίδια.

Λόγω της πολιτικής κατάστασης που επικρατούσε στην τότε Τσεχοσλοβακία στα τέλη της δεκαετίας του ’50 καθώς και στις αρχές της επομένης, το «1100 OHC» διαγωνίστηκε μόνο σε αγώνες που πραγματοποιήθηκαν σε χώρες του ανατολικού μπλοκ._Χ.Α.

 

Πιστεύετε πως και στο φετινό Αυτοκίνητο της Χρονιάς, από τους 7 φιναλίστ, ένα από τα ηλεκτρικά Porsche Taycan & Tesla Model 3, θα μπορούσε να επικρατήσει του συμβατικού ανταγωνισμού (BMW 1 Series, Ford Puma, Peugeot 208, Renault Clio & Toyota Corolla);

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά