4T Classic Μοντέλα

BMW 328, η 6κύλινδρη θεά των 30's

Αξεπέραστης ομορφιάς αμάξωμα με λατινικές επιρροές, αριστουργηματικός 6κύλινδρος κινητήρας και εξαίσια υλικά κατασκευής, γι αυτή τη μοναδική δημιουργία της δεκαετίας του '30.

 

H BMW ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1917 από τους Kαρλ Pαπ, Φραντς-Γιόζεφ Ποπ και Mαξ Φριτς με αρχικό αντικείμενο την κατασκευή αεροπλάνων και αεροπορικών κινητήρων. Όμως η άσχημη, για τους Γερμανούς, εξέλιξη του πρώτου πολέμου γρήγορα την έφερε σε δύσκολη θέση. Έτσι αναγκάστηκε το 1922 να αποκτήσει νέο ιδιοκτήτη, τον Αυστριακό επενδυτή Kαμίλo Kαστιλιόνι. Τον επόμενο χρόνο η εξασθενημένη οικονομικά BMW παρουσίασε στο Σαλόνι του Παρισιού την μοτοσυκλέτα «R32», με την οποία άρχισε ένας μύθος που κρατάει ως τις μέρες μας. Με την αεροπορική εμπειρία, αλλά βέβαιοι πως μόνο με αυτήν αποκλείεται να επιβιώσουν, οι άνθρωποι της εταιρίας το 1928 αποφάσισαν να κατασκευάσουν το πρώτο τους αυτοκίνητο. Στην αρχή είχαν μόνο την άδεια αναπαραγωγής του Austin Seven στην Γερμανία και η πρώτη BMW κύλησε στους δρόμους με το όνομα «Dixi». Σύντομα ανάμεσά τους βρέθηκε ένας άνθρωπος που με τις εμπνεύσεις του επρόκειτο να αλλάξει πολλά: ο μηχανικός Φριτς Φίντλερ.

Tα πρώτα χρόνια

Ο εργατικός Αυστριακός το 1933 σχεδίασε έναν 6κύλινδρο σε σειρά κινητήρα, που παρουσιάστηκε επίσημα την ίδια χρονιά στο Βερολίνο. Συνέχισε ακούραστα να τον βελτιώνει και το 1935 οι «319» που πήγαν να αγωνιστούν στο Νίρμπουργκρινγκ, έφθασαν να αποδίδουν 45 ίππους στις 3.750 σαλ. Λίγους μήνες αργότερα το μοτέρ μεγάλωσε κι άλλο με την συμβολή του Σλάιχερ, ώσπου έφθασε τα δύο λίτρα και εφοδίασε ένα αυτοκίνητο που έμελλε να χαρακτηριστεί ως ένα από τα καλύτερα του αιώνα: H BMW «328». Σχεδιάστηκε από τον Wunibald Kamm με ανοικτό διθέσιο αμάξωμα, ενώ η ισχύς της άγγιζε στην «streamline» έκδοση τους 80 ίππους. Έτρεξε για πρώτη φορά στο Μονλερί το 1936 και απέσπασε δεκάδες νίκες στην κλάση της, όπου κι αν αγωνίστηκε. Αποκορύφωμα, η πρώτη θέση στο Mille Miglia το 1940 μπροστά από την Αlfa Romeo του Φαρίνα. Όλα όμως διακόπηκαν εκεί, αφού ο δεύτερος πόλεμος στην Ευρώπη είχε αρχίσει.

Διαχρονική αισθητική

Το αμάξωμα της «328» έχει λατινικές επιρροές, από ένα στιλ που γεννήθηκε στα σχεδιαστήρια του Pininfarina και του Ghia, στα μέσα της δεκαετίας του ’30 και που το έλεγαν «Flamboyant»: κοιτάζοντας από το πλάι το αυτοκίνητο, αυτή η σχεδιαστική τάση όριζε να «εξαφανίζεται» η αίσθηση του μήκους ανάμεσα στο εμπρός και πίσω μέρος, με έντονες καμπύλες στους θόλους των τροχών, οι οποίες «τείνουν» να συνενωθούν. Τα δύο κάθετα οβάλ σχήματα, που κρύβουν τις θρυαλλίδες του ψυγείου και στο κέντρο του επάνω μέρους τους δεσπόζει το έμβλημα με τους έλικες της εταιρείας, είναι σήμερα παγκόσμια αναγνωρίσιμα και προδίδουν αμέσως την ταυτότητα του αυτοκινήτου. Πριν την εμφάνιση της «328» δεν υπήρχαν καν, παρά μόνο στην «326» του 1934, όμως όχι με την ομοιογένεια εκείνης.

H δημιουργία

Τρεις μόνο «328» ολοκληρώθηκαν το 1936, βασισμένες στις προγενέστερες «315» και «319», χρησιμοποιώντας ίδιο πλαίσιο και αναρτήσεις με εκείνες. «Αυτό το νέο διθέσιο των 1.850 δολαρίων δε δείχνει από την αρχή ότι ανήκει στους αγώνες, καθώς είναι ένα εξαιρετικό ιδιωτικής χρήσης χειροποίητο roadster», έγραφε ο Τύπος τότε. Όμως, η 6κύλινδρη BMW έφερε αλλαγές στην αισθητική του σπορ αυτοκινήτου, καθώς το στιλ των φωτιστικών της σωμάτων υιοθετήθηκε και από τις επίσης επιφανείς μεταγενέστερες «ΧΚ» της Jaguar, παίρνοντας συνάμα και αποτελέσματα στα σιρκουί: μεταξύ αυτών κορυφή στην κλάση της στο Νίρμπουργκρινγκ το 1936, πρώτη θέση στα Μπρούκλαντς το 1939, διακεκριμένες συμμετοχές στις «24 ώρες» του Μαν, νίκη στο μικρό Μille Μiglia το 1940 με την «streamline» έκδοση και τους φον Χανστάιν και Μπάουμερ στο τιμόνι. Η εισβολή των Ναζί το Σεπτέμβρη του 1939 στην Πολωνία διέκοψε άδοξα την ολιγάριθμη παραγωγή του αυτοκινήτου, αφήνοντας μάλιστα και 11 παραγγελίες στη μέση. 462 BMW «328» roadster κατασκευάστηκαν συνολικά, ώσπου να ξεσπάσει ο πόλεμος. Αγωνιστικές επιτυχίες υπήρξαν βέβαια και μετά από αυτόν, όπως για παράδειγμα η κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος Σουηδίας το 1950.

Τα διαμάντια είναι παντοτινά

Ο 6κύλινδρος σε σειρά κινητήρας των 1.971 κ.εκ., με τους ημισφαιρικούς θαλάμους καύσης και τα τρία καρμπιρατέρ της Solex, σχεδιάστηκε από τον αρχιμηχανικό Φριτς Φίντλερ και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση του Βερολίνου το 1933. Ύστερα από μεθοδική εργασία και βελτιώσεις, ο κινητήρας έφθασε από τους 45 στους 80 ίππους στις πελατειακές «328», ενώ η αγωνιστική του έκδοση άγγιζε τους 120. Ο πόλεμος διέκοψε μεν τις δραστηριότητές του, όμως η λήξη του έδωσε την ευκαιρία στον κινητήρα να «αποβιβαστεί» σε άλλες χώρες και να διαπρέψει. Το 1946 ταξίδεψε στην Αγγλία ως πολεμική αποζημίωση, όπου με τη βοήθεια του Φίντλερ χρησιμοποιήθηκε σε κάθε είδους αγώνα από τους Βρετανούς κατασκευαστές: Bristol, Frazer–Nash, AC, Lister αλλά και τα μονοθέσια Cooper της Formula 2 σημείωσαν με αυτόν διακεκριμένες νίκες σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ’50. Επίσης, πήγε και στην Αμερική, στο πλαίσιο των 340 διθέσιων roadsters που σχεδίασε ο Μπερτόνε για τον Γουόκι Άρνολτ από το Σικάγο. Tα θετικά του αποτελέσματα βοήθησαν σημαντικά εκείνα τα χρόνια, στην επέκταση του καλού ονόματος της εταιρείας και έξω από τα σύνορα της Γερμανίας. «Aποστρατεύτηκε» οριστικά το 1962, ύστερα από 30 χρόνια επιτυχημένης σταδιοδρομίας, όταν η Βristol τον αντικατέστησε στα μοντέλα παραγωγής της με τον V8 της Cadillac. Χωρίς αμφιβολία, ο πρώτος 6κύλινδρος κινητήρας της BMW, υπήρξε ένα αριστούργημα για την Τέχνη της μηχανολογίας.

Ο ανθρώπινος παράγοντας

Στην περίπτωση της «328» η επιτυχία δεν έχει ένα μόνο επώνυμο, αλλά αρκετά περισσότερα, όλα τους με ιδιαίτερο βάρος. Το υπέροχο αμάξωμά της, φέρει ουσιαστικά την υπογραφή της αμαξοποιίας του Έρχαρτ Βέντλερ, που ολοκλήρωσε και το πρωτότυπο της προγενέστερης «326». Καθοριστική για την αγωνιστική συνέχεια ήταν η συμβολή του αεροδυναμιστή Βούνιμπαλντ Καμ, ο οποίος σχεδίαζε τόσο όμορφα… οπίσθια για τα αυτοκίνητα, ώστε συχνά τον φώναζαν «Kamm-back». Δικής του έμπνευσης ήταν η «streamline» 328 που νίκησε στο Mille Miglia. Eπικεφαλής του όλου προγράμματος ήταν ο Άλεξ φον Φαλκενχάουσεν, ιδρυτής μετέπειτα της ομάδας AFM F2 και για πολλά χρόνια τεχνικός επιθεωρητής του αγωνιστικού τμήματος της ΒΜW: οι επιτυχίες της εταιρείας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, έχουν και τη δική του ανεξίτηλη σφραγίδα. Αποσύρθηκε οριστικά από το προσκήνιο το 1980, στα χρόνια των turbo, δίνοντας τη θέση του στον Πάουλ Ρος. To «στήσιμο» της 328 στο δρόμο και στην πίστα οφείλεται στον Έρνστ Λουφ, «γκουρού» των γερμανικών αγώνων και μόνιμο πρωταθλητή της χώρας του κάποτε με τη δική του αγωνιστική ομάδα, που έφερε το φιλοσοφημένο όνομα «Veritas» (στα λατινικά σημαίνει «αλήθεια») και χρησιμοποιούσε κινητήρες ΒΜW. Όσο για τον Φριτς Φίντλερ (1899-1972), που δούλεψε με τη συνδρομή των ικανότατων μηχανικών Άλφρεντ Μπένινγκ και Ρούντολφ Σλάιχερ, οι δυνατότητές του ήταν ήδη γνωστές το 1933, αφού προηγούμενα είχε σχεδιάσει τους 8κύλινδρους και 12κύλινδρους κινητήρες της Ηorch. Το 1955 παραδειγματιζόμενος από τις Cadillac και τις Buick της εποχής, ο Δόκτωρ Φίντλερ σχεδίασε τους πρώτους V8 κινητήρες της BMW, που εφοδίασαν τη σειρά μοντέλων «501-508», με αποκορύφωμα το αριστουργηματικό roadster «507». Στα μέσα της δεκαετίας του ’50 χρημάτισε για ένα διάστημα πρόεδρος της εταιρείας, ενώ συνέχισε να την υπηρετεί από ανώτατες διοικητικές θέσεις ως το τέλος σχεδόν της ζωής του. Μπορούμε να πούμε πως σε μερικούς από τους προαναφερόμενους, η ΒΜW οφείλει σε σημαντικό βαθμό αυτό που είναι σήμερα.


BMW 328 ROADSTER Kινητήρας 6κύλινδρος σε σειρά Κυβισμός 1971 κ.εκ. Διάμετρος x διαδρομή 66 mm x 96 mm Σχέση συμπίεσης 7.5:1 Καρμπιρατέρ 3 Solex 30 JF Ισχύς 80 ίπποι στις 4.500 σ.α.λ. Μετάδοση κίνησης Στους πίσω τροχούς Κιβώτιο ταχυτήτων Χειροκίνητο 4 σχέσεων ZF Ανώτατη ταχύτητα 150 χλμ./ώρα Μήκος 3.900 χλστ. Πλάτος 1.550 χλστ. Ύψος 1.400 χλστ. Μεταξόνιο 2.400 χλστ. Μετατρόχιο εμπρός 1.153 χλστ. Μετατρόχιο πίσω 1.220 χλστ. Βάρος 830 κιλά Περίοδος παραγωγής 1936-1940 Μονάδες παραγωγής 462


 

 

 

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου