top icon
Αγώνες/Διοργανώσεις

Συνέντευξη – Τάκης Φωτεινόπουλος

Ενόψει των επικείμενων εκλογών της 26ης Ιανουαρίου 2022 στη ΦΙΛΠΑ, φέρνουμε ξανά στην επικαιρότητα τη συνέντευξη του προέδρου της κ. Τάκη Φωτεινόπουλου, που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2018 με αντικείμενο τα θέματα που απασχολούν το ιστορικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα.

Ποιος είναι ο Παναγιώτης -Τάκης- Φωτεινόπουλος, ο νέος πρόεδρος της ΦΙΛΠΑ, πέρα από το βαρύ βιογραφικό του; Διαβάζοντας ένα προσεγμένο βιογραφικό και συνδέοντάς το με μια καλογραμμένη περί ΚΥΑ ανακοίνωση, θέλεις να γνωρίσεις τον άνδρα. Άλλωστε, τον έχεις δει με αγωνιστική φόρμα, ενώ μόνο καλά έχεις ακούσει από «φίλους» του, μέλη μιας εξαιρετικής συντροφιάς, που συναναστρέφεσαι και σε εμπιστεύεται. Ο «κακός», ο κάπτεν Δημήτρης Βερναρδάκης, ο επί δώδεκα χρόνια πρόεδρος τόσο της ΕΟ ΦΙΛΠΑ όσο και της ΦΙΛΠΑ, αιφνιδίασε, αφού επέλεξε να ασχοληθεί πλέον μόνο με την πρώτη. Κίνηση roi mat προς κάθε κατεύθυνση, και -εκτίμησή μας- η επιλογή του είχε να κάνει και με τη διάδοχη κατάσταση.

Foteinopoulos Takis

Ως έτοιμοι από καιρό ο Γενικός Γραμματέας, κ. Φωτεινόπουλος, ο Τάκης της ΦΙΛΠΑ, και οι συνεργάτες του στο απερχόμενο ΔΣ, που είναι πλέον και το νεοεκλεγέν. Μάλιστα, μέσα από μια υποδειγματική διαδικασία για σεμινάριο, σε συνδυασμό και με την ποιότητα της «άλλης» πλευράς, μιας καλά δουλεμένης παρέας με ευαισθησία στο κλασικό αυτοκίνητο, με συντονιστή υποψήφιο πρόεδρο τον κ. Κώστα Μητρόπουλο. Αθλητής Sporting και Regularity, με περγαμηνές στο δημόσιο βίο του και προσπάθειες υψηλού επιπέδου και μέσα στα σύνορα της ΦΙΛΠΑ. Το αποτέλεσμα, λοιπόν, αφού δεν ήρθε μόνο του και προέκυψε με άνεση, δίνει και την πραγματική διάσταση των «νικητών» και φορτώνει ασφυκτικά την ατζέντα μας.

Foteinopoulos Takis

Ο Τάκης
Πας διαβασμένος για τον άνθρωπο, αλλά, αν δεν τον έχεις γνωρίσει, έχεις και την αγωνία του πρωτάρη. Στην αρχική επικοινωνία αντιλαμβάνεσαι την ευγένειά του με τα στοιχεία αμηχανίας που χαρακτηρίζουν τους μηχανικούς με ήθος όταν πρόκειται να εκτεθούν. Μια χειραψία η προτεραιότητα στη σιδερένια στενή σκάλα, ο φωτογράφος που τον διακρίνει το επαγγελματικό κέφι, και γρήγορα, στο πρώτο τέταρτο, γνωριζόμαστε από καιρό. Στο ημίωρο χαμογελάει, στην ώρα είμαστε ισορροπημένοι και στο δίωρο σε έχει εξουθενώσει, είναι ατσαλάκωτος και εσύ αποζητάς διάλειμμα-ανάσα για ένα ποτό…

Foteinopoulos Takis

Αφοπλιστικά ειλικρινής…
Απαντάει γρήγορα, δεν έχει δεύτερες σκέψεις, μισεί τα λεγόμενα κουτσομπολιά, αν και γνωρίζει τι τρέχει και τι λέγεται στον οίκο τους, και όχι μόνο, και το σημαντικό: έχει πλάνο. Από την προηγούμενη για την επόμενη ημέρα. Δεν ξεκινάμε από την ΚΥΑ. «Άλλωστε, ποιο σχέδιο νόμου, αν δεν έχουμε δυνατή και υγιή ΦΙΛΠΑ.» Η ΦΙΛΠΑ την επόμενη ημέρα, λοιπόν, είναι η προτεραιότητα του νέου της ΔΣ, και είναι σαφής: «Δε θα προκαλέσουμε, αλλά και δε θα κρυβόμαστε. Έχουμε βάθος, έχουμε συνεργάτες με γνώση και ποιότητα, που έχουν μάθει να εργάζονται σκληρά, και θα φωτίσουμε το έργο μας. Ήδη εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση, αξιοποιώντας τα μέλη του ΔΣ και άλλους, εξαιρετικούς στο είδος τους νέους ανθρώπους, που πιστεύουν στο Ιστορικό, στο κλασικό αυτοκίνητο και στο περιβάλλον του. Θα μείνουμε εθελοντές. Έχουμε άποψη σε αυτήν την επιλογή. Είναι ζήτημα αρχής, και θα το υποστηρίξουμε με συνέπεια».

Foteinopoulos Takis

Μιλάει σταθερά, χρωματίζει χωρίς να αλλάζει τον τόνο του, και δεν αποφεύγεις συνειρμούς, αλλά δεν είναι της στιγμής. Τυχεροί πάντως στη ΦΙΛΠΑ. Άνθρωποι με προσωπικότητα και δύναμη σε όλες τις διαστάσεις, ασχολούνται και τους απασχολούν τα κοινά του χώρου τους, είτε διοικούν είτε ως απλά μέλη.
Αλήθεια, δεν είναι άδικο να μην έχει δίπλα του στο ΔΣ τον κ. Μητρόπουλο και είτε στο ΔΣ είτε στο περιβάλλον του κάποιους από τους συνεργάτες του; «Ο συνδυασμός θα έδινε άλλη διάσταση, αλλά το καταστατικό δεν αφήνει περιθώρια…» Δε μασάει άλλωστε περί καταστατικού – η συζήτηση είναι σοβαρή και ευτυχώς έχει ξεπεράσει τα social media. «Ένα ένα», ξεκινάει η πρότασή του. «Οι συνεργάτες του κ. Μητρόπουλου, φίλοι οι περισσότεροι με κοινές διαδρομές, είναι ευπρόσδεκτοι, και αν κάπου έχει χαθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη που απαιτείται ώστε να είσαι υπεύθυνα δημιουργικός, ο χρόνος θα δημιουργήσει την απαραίτητη ισορροπία. Με κάποιους άμεσα, με άλλους με τον καιρό. Σαφέστατα το καταστατικό αρχικά και άκομψα δεν αφήνει τυπικά περιθώριο αξιοποίησης στον πρόεδρο που αποτυγχάνει, όπως και είναι αυτονόητο ότι είμαι αντίθετος με τις δύο θέσεις. Να είσαι δηλαδή και στο ΔΣ Σωματείου και σε αυτό της Ομοσπονδίας, είτε πρόκειται για τη ΦΙΛΠΑ είτε όχι.»

Foteinopoulos Takis

Και συνεχίζει: «Όμως πρόσεξε, Στράτη. Πρώτα να εκσυγχρονίσουμε για ό,τι όμορφο έχουμε την ευθύνη, και οφείλουμε να συνεχίσουμε μέσα από την ιστορία και από το έργο που έγινε και γίνεται, ενίοτε πλέον και προς διαφορετική κατεύθυνση. Να ξεκινήσουμε, να χτίσουμε, να αναβαθμίσουμε το 2018, και το 2019, που θα είναι η δεύτερη χρονιά μας, πριν τις εκλογές θα πάμε σε καταστατική συνέλευση. Οφείλουμε στα μέλη να παρουσιάσουμε ένα σύγχρονο, καλά δουλεμένο καταστατικό, που να συνάδει με την εποχή, αλλά και με τις αρχές της ΦΙΛΠΑ». Είναι ειλικρινής. Δεν το νιώθεις, το ξέρεις και σε κάνει να νιώθεις άνετα, και πηγαίνεις εύκολα παρακάτω. Έχει υψηλό κόστος λειτουργίας η ΦΙΛΠΑ, ενώ η ΚΥΑ με τον περιορισμό της κυκλοφορίας των Ιστορικών θα δημιουργήσει προβλήματα στις εκδηλώσεις.

PHILPA

Θα τα καταφέρουν οικονομικά; Δε διστάζει: «Να ξέρεις κάτι. Δε χρωστάμε, είμαστε νοικοκυρεμένοι και συνεπείς προς κάθε κατεύθυνση, και τα μέλη μας υποστηρίζουν με συνέπεια τις υποχρεώσεις τους. Στη Γενική Συνέλευση είχαμε 700 μέλη τακτοποιημένα και σήμερα είναι 900, και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Οι εκδηλώσεις μας θα έχουν και οικονομική επιτυχία ακόμα και αυτούς τους δύσκολους έξι μήνες που θα ισχύσει ο νόμος όπως έχει επικοινωνηθεί σήμερα, ενώ για μετά, για την επόμενη ημέρα, έχουμε τις προτάσεις μας. Ακόμα και αν το κράτος ευαισθητοποιηθεί και λειτουργήσει διαφορετικά με ευρωπαϊκές προδιαγραφές και περιοριστούν τα έσοδά μας όπως προκύπτουν σήμερα, πάντα θα έχουμε σοβαρό ρόλο στην εξέλιξη και την υποστήριξη του Ιστορικού αυτοκινήτου, είτε πιστοποιώντας είτε υποστηρίζοντας εκδηλώσεις με χορηγίες. Δεν τίθεται θέμα. Θα φέρουμε τους νέους ανθρώπους κοντά μας ώστε να γνωρίσουν την ιστορία και να αγαπήσουν το κλασικό αυτοκίνητο. Σήμερα δίνουμε βάρος σε εκδηλώσεις στα εντευκτήρια, και είναι σαφές πως έχουμε την τεχνογνωσία ώστε να οργανώσουμε και άλλες στατικές εκδηλώσεις με αντικείμενο το ΙΟ στην κλασική του διάσταση. Σήμερα τα μέλη μας στην πλειοψηφία τους θέλουν περισσότερο τη βόλτα με άποψη και τουριστική διάσταση, παρά τους αγώνες ακριβείας, που όμως ποτέ δε θα προδώσουμε. Μας αρέσουν οι συνεργασίες με άλλα Σωματεία, και τις αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και επί ίσοις όροις, ενώ είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε και σε ό,τι καινοτόμο προκύψει».
Ακόμα και συνδυασμό Regularity με Sporting; «Σε συνεργασία με τους ειδικούς της Sporting, βεβαίως.» Οπότε θα ξαναπάμε Τατόι; «Αν δεν τα καταφέρουμε το 2018, θεώρησέ το δεδομένο το 2019» η απάντησή του, και ο ρόλος του εκεί στο παρελθόν αποδεικνύει ότι δεν είναι υπερβολή.

Foteinopoulos Takis

Γενικότερα δεν είναι της υπερβολής, και είναι πλέον δεδομένο ότι το «σεμνά» που τον χαρακτηρίζει θα το ακολουθεί η ΦΙΛΠΑ ως αρχή, αλλά μέχρις εκεί. Ουδέν κρυπτόν και θολό πλέον, όπως άλλωστε καθαρές και ξεκάθαρες μέσα από αμοιβαίο σεβασμό θα είναι και οι σχέσεις με την ΕΟ ΦΙΛΠΑ. «Δεν είναι κρυφό ότι συχνά διαφωνούμε με τον Δημήτρη (σ.σ.: Βερναρδάκη), αλλά είμαι και ο τελευταίος που θα αμφισβητήσει σημαντικό έργο δώδεκα ετών. Προσπάθεια καταγεγραμμένη μέσα από γεγονότα με βάση την οικονομική ευρωστία της ΦΙΛΠΑ, που λειτούργησε και λειτουργεί έντιμα, δίνοντας ποιότητα και βάρος στα οικονομικά της, τα οποία άλλωστε αντικατοπτρίζονται περίφημα και μέσα από το κτίριό μας. Είμαστε περήφανοι για την απόκτηση και τη λειτουργία του μηχανισμού μας.»

Τάκης Φωτεινόπουλος, μελλοντικά Πρόεδρος της ΕΟ-ΦΙΛΠΑ; «Να έρθεις τρεις-τέσσερις Τετάρτες εδώ, να είσαι μαζί μας και σε δυο-τρεις εκδηλώσεις μας, και θα απαντήσεις εσύ. Να “μαστορεύω” θέλω. Υπεύθυνα και με πλάνο εδώ, όπου εκφράζεται το δημιουργικό κομμάτι της δραστηριότητας, και πιο άναρχα αλλά με κέφι στο γκαράζ μου, στην Ελευσίνα. Με δεδομένο ότι έχω τη δουλειά μου, που παραμένει μαζί με την οικογένειά μου η προτεραιότητα στη ζωή μου.» Αφοπλιστικός. Κίτρινη και εκτός φιλοσοφίας μας η πίεση για απάντηση, που πουλάει και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πρωτοσέλιδο. Άλλωστε, ταιριάζει απόλυτα εδώ στο τιμόνι της μάνας του λόχου, και μόνο ως επιστρατευμένο εργάτη μπορούμε να τον φανταστούμε στην Ομοσπονδία, όπου θα πρέπει να λειτουργεί όπως ο καθένας μας στη δουλειά του. Με σακάκι, ατζέντα και προσεγμένες κουβέντες. Το κάνει και δεν το κάνει έτσι ο Βερναρδάκης, ωστόσο όταν πρόκειται για τέτοιες προσωπικότητες, ναι μεν ουδείς αναντικατάστατος, αλλά και η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται.

Foteinopoulos Takis

Στην Τέλεια Διαδρομή…
Πάμε βόλτα, πρόεδρε, και ο 60χρονος Τάκης θα ήθελε ένα Σάββατο να σταθμεύσει την Cayman (Σ.Χ.: μερακλής, επιλογή που προδίδει άποψη) και να οδηγήσει την Oldsmobile του 1928 σε επαρχιακούς δρόμους χωρίς πρόγραμμα, με συνοδηγό τον μικρότερο γιο του, τον 20χρονο Ιάσονα. Να καταλήξουν με φίλους σε ψαροταβέρνα ακούγοντας στη διαδρομή παλιές δυνατές ροκιές, και είναι αυτός ο τρόπος διαφυγής από την καθημερινότητα, με ένα στυλ που ψάξε και μιμητές δε θα βρεις.

Θα επανέλθουμε…
Θα τη διαχειριστούμε τη ζήλεια, αφού εκεί στην ιστορία, όπως εκφράζεται από τη ΦΙΛΠΑ, έχουμε κορυφαία στελέχη και πολυτέλεια επιλογών. Εμείς, οι Sporting, σερνόμαστε σε υπόγεια χάνοντας ιερά κεκτημένα. Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε επίσκεψη στο γκαράζ του Τ.Φ. στην Ελευσίνα, και ας λείπει η κόκκινη με το αλογάκι ώστε να ολοκληρωθεί μια συλλογή με άποψη, που προδίδει και την προσωπικότητα του ιδιοκτήτη. Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη._ Σ. Χατζηπαναγιώτου

Foteinopoulos Takis

Ποιος είναι
Ο Τάκης Φωτεινόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά πριν από εξήντα χρόνια. Το 1975 μπήκε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης, αλλά δύο χρόνια αργότερα άλλαξε πορεία και αποφάσισε να ακολουθήσει ναυτιλιακές σπουδές, γιατί ήδη εργαζόταν στον κλάδο αυτό με επιτυχία. Πολλά χρόνια αργότερα τον βρίσκουμε να εργάζεται, ως στέλεχος πλέον, στην ίδια μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία από την οποία ξεκίνησε. Η αγάπη του για το αυτοκίνητο, και ιδιαίτερα το κλασικό, τον ώθησε στην ενασχόλησή του με αυτό πριν από πολλά χρόνια. Είναι συλλέκτης Ιστορικών αυτοκινήτων, και στη μεγάλη συλλογή του έχει κάποια πανέμορφα προπολεμικά οχήματα αλλά και αρκετά πιο σύγχρονα, εξαιρετικά ιστορικά μοντέλα. Έγινε μέλος της ΦΙΛΠΑ πριν από περίπου δώδεκα χρόνια και μέσα από τη δραστηριότητά του φάνηκε γρήγορα ότι μπορούσε και έπρεπε να ασχοληθεί με τα διοικητικά της λέσχης. Υπηρέτησε τη λέσχη ως μέλος του ΔΣ τα τελευταία έξι χρόνια (Γ.Γ. τα τελευταία τρία).

PHILPA

Η ΦΙΛΠΑ
Όλα ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του ’60 από μια ολιγομελή παρέα που διοργάνωσε δύο εορταστικές εκδηλώσεις στο Καλλιμάρμαρο, με θέμα το κλασικό αυτοκίνητο. Η επιτυχία αυτών αλλά και επόμενων εκδηλώσεων οδήγησε το 1972 στην ίδρυση του πρώτου σωματείου «Φίλοι του Παλαιού Αυτοκινήτου» (ΦΙΛ.Π.Α.). Την ίδια χρονιά θεσπίστηκε το Διεθνές Ράλλυ ΦΙΛΠΑ, που γρήγορα απέκτησε φήμη και εκτός συνόρων, ενώ λίγο αργότερα η ΦΙΛΠΑ έγινε μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Παλαιού Αυτοκινήτου ΔΟΠΑ (Federation Internationale des Vehicules Anciens – FIVA), ιδιότητα που απολαμβάνει μέχρι και σήμερα. Ως επίσημος εκπρόσωπος της FIVA στην Ελλάδα, απέκτησε θεσμικό ρόλο κοντά στην πολιτεία. Σκοπός της ΦΙΛΠΑ είναι η επιβίωση κάθε παλαιού αυτοκινήτου, με κύριο γνώμονα τη σπανιότητα, την ομορφιά και τη γενική του κατάσταση. H Τεχνική Επιτροπή της ΦΙΛΠΑ χαίρει διεθνούς αναγνώρισης και είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο και την πιστοποίηση κάθε παλαιού οχήματος σύμφωνα με τους όρους της Διεθνούς Ομοσπονδίας FIVA. H λέσχη συμβάλλει στη γνωριμία των ιδιοκτητών-συλλεκτών, διοργανώνοντας τις κατάλληλες εκδηλώσεις που αποτελούν κίνητρο για τον καθένα προκειμένου να διατηρεί το αυτοκίνητό του άψογο, ώστε να το απολαμβάνει μέσα στο πλαίσιο του νόμου, όπως στις στατικές εκδηλώσεις/εκθέσεις, σε μονοήμερα και διήμερα Regularity ράλλυ ακριβείας, που καλύπτουν διαδρομές 200-300 χιλιομέτρων σε όλη την Ελλάδα, πικ-νικ, περιηγήσεις, Concours d’Elegance (Καλλιστεία) κ.ά. Μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις η ΦΙΛΠΑ, όπου μπορεί, συλλέγει χρήματα και υποστηρίζει κοινωφελείς οργανισμούς, όπως τη Φλόγα, τα Xωριά SOS, την Κιβωτό κ.ά.
http://www.philpa.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΜΠΑΝΕΛΛΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ