4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Αναγνώσεις

«... Ο τύπος από πίσω ερχόταν "με χίλια", πέρασε από τα αριστερά και, επειδή δεν πρόλαβε να στρίψει δεξιά, "καρφώθηκε" στο μονόδρομο των αυτοκινήτων που έρχονταν από απέναντι, όπου και έγινε ένα φοβερό δυστύχημα...»


ΣTOYΣ περισσότερους από μας, η ταυτότητα έχει μία φωτογραφία παμπάλαια, στο επάγγελμα γράφει «μαθητής» και στη διεύθυνση αναφέρεται το σπίτι, στο οποίο μέναμε την εποχή που τη βγάλαμε.
Είναι, επομένως, περίπου φαιδρό, όταν είναι λάθος η φωτογραφία, το επάγγελμα και η διεύθυνση, να γίνεται το έλα να δεις για το αν γράφει ή όχι Χ.Ο. Γιατί φυσικά και δεν γράφει Χριστιανός Ορθόδοξος ολογράφως. Και πολύ θα ήθελα να γνωρίζω αν έχουν δει ποτέ όλες οι καλές κυρίες που ωρύονται στις τηλεοράσεις, το πού είναι το σημείο της ταυτότητάς τους που γράφει αυτό, για το οποίο ανησυχούν ότι θα φύγει. Κι εδώ είναι το θέμα: Ποιος διαβάζει τί!
Τώρα τελευταία έχουμε στην οικογένεια και σκυλίτσα, που σχεδόν καθημερινά βγάζω βόλτα. Την οποία βόλτα έχω συνδέσει και με το ν' ακούω ραδιόφωνο, συνήθως τις ειδήσεις των επτά, μ' ακουστικά.
Πώς, όμως, ν' αντέξεις τις ειδήσεις, όταν για όλα φταίει κάποιος άλλος; Όταν για τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα του Σαββατοκύριακου ευθύνεται πάντοτε η κυβέρνηση και οι δρόμοι; Των οποίων δέχομαι σε κάποιο βαθμό την «ολισθηρότητα» του Νοεμβρίου με τα πρωτοβρόχια, αλλά μου είναι κάπως δύσκολο να τη συνδυάσω με τη «στεγνότητα» του καλοκαιριού που έχουμε τους ίδιους αριθμούς ατυχημάτων. Πρόσφατα, στο δρόμο από τη Θεσσαλονίκη για Κατερίνη, έβλεπα στα δεξιά τεράστιες προειδοποιητικές πινακίδες που έγραφαν ―κάθε τόσο!― «παράκαμψη».
Ο τύπος από πίσω ερχόταν «με χίλια», πέρασε από τα αριστερά και, επειδή δεν πρόλαβε να στρίψει δεξιά, «καρφώθηκε» στο… μονόδρομο των αυτοκινήτων που έρχονταν από απέναντι, όπου και έγινε ένα φοβερό δυστύχημα. Το σκέφτηκα από εδώ, το σκέφτηκα από εκεί, μου ήταν αδύνατο να σκεφθώ ότι δεν είδε τις πινακίδες. Το πιθανότερο, επομένως, ήταν να μη γνώριζε τη λέξη «παράκαμψη». Κάντε ένα πείραμα ―μην το θεωρήσετε αστείο― και δείξτε στους λεγόμενους «απλούς ανθρώπους» τη λέξη και ρωτήστε τί σημαίνει. Θ' απογοητευτείτε!
Έχοντας, λοιπόν, τ' ακουστικά στο αυτί καθόμουνα στο πλοίο που ενώνει τη Σκύρο (νησί των Β. Σποράδων, παρακαλώ!) με την Κύμη. Πριν ξεκινήσει καλά καλά για τη διαδρομή των δύο ωρών, οι μισοί επιβάτες έκαναν μετωπική επίθεση στο μπαρ. Του οποίου κατανάλωσαν τα πάντα περίπου ως ακρίδες. Τους έβλεπα να μπαίνουν στο «σαλόνι» και, φυσικά, αγνοούσαν τη λέξη «έλξατε». Πράγμα που σημαίνει ότι πρώτα έσπρωχναν (οι πόρτες ανοίγουν συνήθως από μέσα!) και το ίδιο συνέβαινε και μ' εκείνους που έρχονταν μασουλώντας γαριδάκια από μέσα. Οι οποίοι επίσης δεν γνώριζαν τη λέξη «ωθήσατε». Αλλά εγώ είδα τη λύση πριν από μερικές μέρες. Ο ιδιοκτήτης ταβέρνας στη Μαλακάσα σίγουρα θα είχε πρόβλημα με τους πελάτες του που πηγαίνουν τρέχοντας από το ξεκοίλιασμα στην τουαλέτα και έσπρωχναν, ενώ έπρεπε να «έλξουν». Πήγε, λοιπόν, και ξεκόλλησε το «έλξατε» και το αντικατέστησε με το «τραβήξτε» και το «ωθήσατε» με το «σπρώξτε». Ουδείς πλέον μπερδεύεται. Και θα τελειώσω με τα ασθενοφόρα αυτοκίνητα. Τα οποία έχουν γραμμένο ανάποδα εμπρός το «Αmbulance», ούτως ώστε να το βλέπει ο οδηγός στον καθρέφτη του σωστά, οπότε να το αφήνει να περάσει. Πόσοι, όμως, γνωρίζουν τη σημασία της λέξης Αmbulance γραμμένη σωστά; Γιατί δεν γράφουν το «Ασθενοφόρο» ανάποδα;_ N. M.