4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Land Rover Freelander V6 & TD4

Δύο χρόνια μετά το λανσάρισμά του, το Φριλάντερ αλλάζει κινητήρες, βελτιώνεται στα σημεία και κυνηγάει ξανά τον τίτλο του «the best 4x4xfar».



Η ειρωνεία πίσω από αυτήν την παρουσίαση είναι ότι η Φορντ, ο ιδιοκτήτης της Λαντ Ρόβερ από τον περασμένο Ιούνιο, δεν έχει καμιά σχέση με αυτού του τύπου τα αυτοκίνητα, αλλά κυρίως με το συγκεκριμένο μοντέλο. Η μηχανική εξέλιξη έγινε κάτω από τις οδηγίες και τις μελέτες της BMW, του προηγούμενου ιδιοκτήτη της Λαντ Ρόβερ, κάτι που είναι φανερό σε πολλά σημεία. Στην πραγματικότητα, το Φριλάντερ υποσχόταν περισσότερα σε επίπεδο ποιότητας απ' όσα πραγματικά έδωσε. Κανείς δεν μπορούσε να αμφισβητήσει τις εκτός δρόμου δυνατότητές του ή ακόμα το ότι ήταν ένα γνήσιο Λαντ Ρόβερ, που θα μπορούσε να φέρει επάνω του το σλόγκαν της εταιρείας «the best 4x4xfar». Τόσο στην τρίθυρη σόφτμπακ όσο και στην πεντάθυρη στέσιον βάγκον έκδοση, η δυνατότητα εκτός δρόμου κίνησης ήταν αναμφισβήτητη, χάρη στο πρωτοποριακό σύστημα Hill Descent Control, με το οποίο ακόμα και αρχάριοι μπορούσαν να «παίξουν» σε εκτός δρόμου διαδρομές σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι ιδιοκτήτες αντίπαλων προϊόντων, όπως το Xόντα CRV ή το Tογιότα RAV 4. Επιπλέον, η συμπεριφορά του Φριλάντερ στην καθημερινή χρήση ήταν ισάξια με αυτήν των αντιπάλων. Αυτά που στιγμάτισαν ένα, κατά τα άλλα, εξαιρετικό προϊόν ήταν η αμφισβητούμενη ποιότητα κατασκευής και οι αμφιβολίες ως προς τη στρεπτική του ακαμψία, στοιχεία που εντάθηκαν μέσα από κάποιες αναφορές που έγιναν για παρμπρίζ που πετάχτηκαν από τη θέση τους.

Σφαιρική αναβάθμιση
O εμπλουτισμός της γκάμας με έναν καινούργιο V6 βενζινοκινητήρα και έναν τετρακύλινδρο πετρελαίου, έδωσε στη Λαντ Ρόβερ την ευκαιρία να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τη στρεπτική ακαμψία και τη συνολική ποιότητα κατασκευής του αυτοκινήτου. Κι αυτό δούλεψε. Το 70% της δομής του αμαξώματος είναι καινούργιο, ενώ το υπόλοιπο παραμένει ως είχε. Οι περισσότερες βελτιώσεις εντοπίζονται στο εμπρός τμήμα, το οποίο έχει τροποποιηθεί πρώτα απ' όλα για να μπορέσει να δεχτεί τους νέους κινητήρες. Παράλληλα, έγιναν τροποποιήσεις τέτοιες που να εξασφαλίζουν πως το Φριλάντερ είναι σύμφωνο με τις αμερικανικές προδιαγραφές παθητικής ασφάλειας, καθώς το 2001 θα κάνει το ντεμπούτο του και στις ΗΠΑ. Η επιπλέον στιβαρότητα και στρεπτική ακαμψία χάρισαν στο Φριλάντερ μια ανθεκτικότερη βάση πάνω στην οποία βελτιώθηκε η οδική συμπεριφορά και οι δυναμικές ικανότητές του. Το V6 Σόφτμπακ είναι ό,τι πλησιέστερο έχουμε συναντήσει στην έννοια του οφ-ρόουντστερ και δείχνει τη μελλοντική στρατηγική των μοντέλων της Λαντ Ρόβερ. Ο κινητήρας προέρχεται από τον K-Series V6, που χρησιμοποιείται στο Ρόβερ 75, αποδίδοντας από 2,5 λίτρα 177 ίππους και 24,4 χλγμ. ροπής, τραβώντας δυνατά και καθαρά μέχρι την κόκκινη περιοχή των 7.000 σ.α.λ.. Το αυτόματο κιβώτιο των πέντε ταχυτήτων, με σύστημα αλλαγής Steptronic ―εξελιγμένο από το ίδιο το εργοστάσιο― είναι γλυκό στις αλλαγές και έχει μεταξένια αίσθηση. Παίζοντας με το Steptronic, έχεις την αίσθηση ενός χειροκίνητου κιβωτίου χωρίς συμπλέκτη. Aλλά ένα χειροκίνητο κιβώτιο θα ήταν ακόμα καλύτερο ―και κρίμα που οι απαιτήσεις δεν το επιτρέπουν― και με αυτό το Φριλάντερ θα βελτιωνόταν εντός και εκτός δρόμου. O νέος κινητήρας εξασφαλίζει μέγιστη ταχύτητα 182 χλμ./ώρα, ενώ από στάση μέχρι τα 100 χλμ./ώρα μεσολαβούν 11,1 δλ. Στο δρόμο, το αυτοκίνητο υποστρέφει όπως θα περίμενε κάποιος από ένα 4X4, αλλά παρ' όλα αυτά ακολουθεί πιστά τις εντολές του οδηγού.

Kαι ντίζελ 2 λίτρων
Το κενό της έλλειψης του χειροκίνητου κιβωτίου στη βενζινοκίνητη έκδοση έρχεται να καλύψει η έκδοση ντίζελ. Ο δίλιτρος κινητήρας άμεσου ψεκασμού προέρχεται από τη BMW και αποδίδει 112 ίππους και μια εκπληκτική ροπή 26,5 χλγμ. μόλις από τις 1.750 σ.α.λ. H πεντάθυρη έκδοση στέσιον βάγκον, με το χειροκίνητο κιβώτιο των πέντε σχέσεων, είναι ό,τι καλύτερο για καθημερινή χρήση. Είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις την έκδοση ντίζελ από τη βενζινοκίνητη στον τομέα της απόδοσης και της άνεσης, χάρη στη σπορ και πολιτισμένη λειτουργία του πρώτου και στο πολύ καλό χειροκίνητο πεντατάχυτο κιβώτιο. Η τελική του ταχύτητα αγγίζει τα 164 χλμ./ώρα, ενώ τα 100 χλμ. από στάση έρχονται στα 14,4 δλ. H αίσθηση, μάλιστα, που δίνει, είναι ότι η απόδοση του πετρελαιοκινητήρα στις μεσαίες στροφές δεν θα απέχει πολύ από την αντίστοιχη του V6, επιτυγχάνοντας παράλληλα κατανάλωση που δεν θα ξεπερνάει τα 7,6 λίτρα στα 100 χλμ., γεγονός που τον καθιστά ιδανικό για τις καθημερινές συνθήκες οδήγησης._ I. A.




Άφθονη ροπή για τον εξακύλινδρο βενζινοκινητήρα των 2,5, που τοποθετείται και στο Pόβερ 75.



Mε την ευκαιρία της τοποθέτησης των δύο νέων κινητήρων, ενισχύθηκε το αμάξωμα του Φριλάντερ, με συνέπεια την αύξηση της στρεπτικής του ακαμψίας.