4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Sony MDX-C800REC

Press that «REC» button...

Οι εγγραφές και οι αντιγραφές απασχολούσαν ανέκαθεν τον κόσμο του ήχου, ιδίως, στις χώρες όπου οι πρωτότυποι δίσκοι είναι ακριβοί. Σήμερα, τα οικιακά CD-R και MD προσφέρουν πολύ καλής ποιότητας αντίγραφα. Η εμφάνιση, ωστόσο, ενός MD recorder για το αυτοκίνητο, σίγουρα, προκαλεί το ενδιαφέρον.

Πού να χρησιμεύει, άραγε, ένας car audio εγγραφέας; Ξεπερνώντας κάποιες ειδικές κατηγορίες (δημοσιογράφοι κ.ά.), που, ούτως ή άλλως, έχουν λύσεις από το χώρο του επαγγελματικού ήχου, μπορούμε να διατυπώσουμε με ασφάλεια ότι η συσκευή απευθύνεται, κυρίως, σε όσους επιζητούν την ευχρηστία του Mini Disc, χωρίς να πρέπει να αγοράσουν και οικιακή συσκευή, και σε όσους αρέσκονται να εγγράφουν το ραδιοφωνικό πρόγραμμα. Άλλωστε, η συμβατότητα του C800 με το DAB, το οποίο προσφέρει ήχο παραπλήσιο του CD, συνάδει σε αυτό το συμπέρασμα. Στην Ελλάδα, βέβαια, το DAB φαίνεται ότι θα αργήσουμε να το ακούσουμε ― αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα… Κατά τα άλλα, η συσκευή, περί της οποίας ο λόγος, δεν διαφέρει σε τίποτα από όλες τις υλοποιήσεις της Sony, αισθητικά και κατασκευαστικά.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ο περιστροφικός διακόπτης, που ελέγχει πολλές παραμέτρους, βρίσκεται στην αριστερή θέση της πρόσοψης, με την ευμεγέθη οθόνη να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα της. Τα πλήκτρα είναι εργονομικά τοποθετημένα, και το πιθανότερο είναι να μην δυσκολέψουν τον οδηγό στην απομνημόνευσή τους. Ωστόσο, πρέπει να αναφέρουμε ότι τα πλήκτρα έναρξης και της διακοπής της εγγραφής διαθέτουν δικό τους χώρο, στο δεξί άκρο της αποσπώμενης πρόσοψης. Έτσι, η διαδικασία απεμπλέκεται από την πλοήγηση στα διάφορα menu. Ο οδηγός του δίσκου εμφανίζεται με το πάτημα του «Open», οπότε και η οθόνη πέφτει, αποκαλύπτοντας τη σχισμή. Ο ραδιοφωνικός δέκτης είναι πλήρης λειτουργιών, με RDS, Traffic Announcement, AF (εναλλακτικές συχνότητες) και τρεις διαθέσιμες μπάντες (FM/MW/LW).
Στο πίσω μέρος της συσκευής υπάρχουν τα πάντα: εξόδοι για δύο ζεύγη ηχείων (εμπρός και πίσω), ισάριθμες έξοδοι line για δρομολόγηση του σήματος σε διακριτό τελικό ενισχυτή, ένα ζεύγος αναλογικών εισόδων και μια ψηφιακή, ομοαξονική είσοδο. Οι δύο τελευταίες εξασφαλίζουν την «επαφή» με τον έξω κόσμο, οπότε μια εξωτερική πηγή μπορεί να συνδεθεί με το ράδιο-MD, και το υλικό που θα αναπαράγουν μπορεί να επεξεργαστεί και να εγγραφεί σε δίσκο! Να μην παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι CD και MD changers μπορούν να συνδεθούν στη συσκευή, οπότε μια πλούσια σε CD συλλογή μπορεί να αξιοποιηθεί, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις ώρες αναπαραγωγής μουσικού υλικού.
Εσωτερικά, η κατάσταση θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί «απροσπέλαστη»! Ο οδηγός, αλλά και όλα τα… ζωτικά μέρη της συσκευής καλύπτονται ― και καλό είναι οι περίεργοι που συνηθίζουν να βάζουν παντού κατσαβίδι, να μην το κάνουν σε αυτήν την περίπτωση. Πάντως, από ό,τι εμείς μπορέσαμε να δούμε, τα υλικά είναι καλής ποιότητας, ενώ λεπτομέρειες, όπως οι πλακέτες και το σασί, φαίνονται προσεγμένες.
Προαιρετικά, δύο ειδών controls μπορούν να συνοδεύσουν το C800. Πρόκειται για τον ενσύρματο ελεγκτή, που τοποθετείται σε κάποιο σταθερό σημείο στην κολόνα του τιμονιού ή δίπλα στο κάθισμα του οδηγού, και για το ενσύρματο τηλεχειριστήριο RM-X91, το οποίο είναι τύπου «κάρτας».

ΗΧΗΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ

Η μονάδα τοποθετήθηκε, αρχικώς, στο χώρο του εργαστηρίου και συνδέθηκε τόσο απευθείας με τα ηχεία αναφοράς του περιοδικού «ΗΧΟΣ» (ATC 50 Anniversary), όσο και με τον προενισχυτή και τον τελικό της YBA. Πριν, όμως, ξεκινήσει η ενδελεχής ακρόαση, το μενού εξετάστηκε προσεχτικά. Έτσι, έχουμε να κάνουμε με μια απλοποιημένη κατάσταση, που περιλαμβάνει bass, treble, καθώς και balance και fader. Όλα άμεσα προσβάσιμα. Εκεί όπου φαίνεται η πολυπλοκότητα είναι στον τομέα του MD. Το συγκεκριμένο μέσο επιτρέπει στο χρήστη «να κόβει και να ράβει» τα κομμάτια κατά πώς τον βολεύουν, πραγματοποιώντας έτσι ένα κανονικότατο μοντάζ! Όσοι έχουν κάποια εμπειρία με οικιακά MD, δεν θα συναντήσουν καμιά δυσκολία. Διαφορετικά, απαιτούνται μια προσεχτική μελέτη του manual και λίγη πρακτική εξάσκηση.
Το C800, οδηγώντας απευθείας τα ηχεία, φανερώνει ένα ενισχυτικό στάδιο που είναι ικανό να διεγείρει σωστά ακόμα και αρκετά δύσκολα φορτία. Βέβαια, η τυπική προσφερόμενη ισχύς (περίπου 40 W ανά κανάλι) δεν επιτρέπει εκκωφαντικές εντάσεις, ωστόσο, το σαλόνι του αυτοκινήτου «γεμίζει» επαρκώς, όπως αποδείχθηκε σε χρήση στο δρόμο. Ο οδηγός του δίσκου είναι στιβαρός και θα «ρουφήξει» αγόγγυστα κάθε δισκάκι. Ο ήχος που παράγεται χαρακτηρίζεται για την ομαλή του ροή και την ευφωνικότητα. Η στερεοφωνική εικόνα είναι σωστή, αρκετά μεγάλων διαστάσεων, με ικανοποιητικό βάθος.
Σε επίπεδο χροιών, η μεσαία, η μεσοϋψηλή και η υψηλή περιοχή εμφανίζονται με σωστό όγκο και πλούσιο αρμονικό περιεχόμενο. Στα πιατίνια, για παράδειγμα, όπου στα MD η ξηρότητα δεν είναι κάτι σπάνιο, η διαύγεια και τα χαρακτηριστικά του ήχου τους εμφανίστηκαν απροβλημάτιστα. Οι ανθρώπινες φωνές, επίσης, διαθέτουν ευρύ μέτωπο και αέρα, που τις καθιστά αβίαστα διακριτές από το υπόλοιπο σύνολο. Σε μερικές, δύσκολες ηχογραφήσεις εμφανίσθηκαν τάσεις μηχανικότητας, γεγονός που φανερώνει ότι ο ΑTRAC που χρησιμοποιεί δεν είναι ο πλέον εξελιγμένος R-Type, αλλά, μάλλον, ο 4.5. Εκεί, όμως, που το player τα χαλάει είναι στη χαμηλή περιοχή. Κατεβαίνει μεν χαμηλά, αλλά ο έλεγχος δεν είναι ικανοποιητικός, με αποτέλεσμα σε υψηλές εντάσεις να δημιουργούνται συχνά ασάφειες ως προς το ρυθμικό τμήμα των τραγουδιών. Η κατάσταση, βέβαια, βελτιώνεται με τη χρήση υπογούφερ και διακριτής, ενισχυτικής μονάδας. Οπότε, όσοι επιζητούν αρτιότητα στη χαμηλή περιοχή, πρέπει να καταφύγουν σε αυτήν τη λύση. Συνολικά, το προενισχυτικό στάδιο λειτουργεί πολύ καλά, σε σχέση με την κατηγορία τιμής που βρίσκεται η συγκεκριμένη υλοποίηση, οπότε η χρήση του σε ένα σύστημα που θα περιλαμβάνει τελικούς ενισχυτές, η συνεργασία θα είναι απροβλημάτιστη.
Ο δέκτης αποδίδει πολύ καλά, δείχνοντας ταυτόχρονα προτίμηση στις περιοχές των FM, όπου υπάρχει μια σχετική ηρεμία. (Όχι, στο λεκανοπέδιο της Αθήνας δεν υπάρχει τέτοια περιοχή!)

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Πάμε, όμως, στο πιο ενδιαφέρον ―ίσως― κομμάτι: αυτό της εγγραφής. Η επιλογή της πηγής, που θα παρέχει το προς εγγραφή σήμα, επιλέγεται εύκολα. Αρκεί, από εκεί και πέρα, το πάτημα του «RΕC» για να πραγματοποιηθεί άμεσα η εκκίνηση του δίσκου. Υπάρχει, μάλιστα, και μια μνήμη 10 δευτερολέπτων, η οποία διασφαλίζει την αρτιότητα των ραδιοφωνικών εγγραφών. Να σημειωθεί, επίσης, ότι ακόμα και με τη μηχανή σβηστή, το recorder μπορεί να συνεχίσει απερίσπαστο τη λειτουργία του! Έτσι, ακόμα και αν πρέπει να βγούμε από το όχημα, μπορούμε αργότερα να ακούσουμε την αγαπημένη μας εκπομπή ή την εξέλιξη των ποδοσφαιρικών αγώνων (κάτι που εκμεταλλεύτηκε δεόντως ο υπογράφων το κείμενο...). Αυτά, όσον αφορά στο πρακτικό μέρος της υπόθεσης.
Η ηχητική απόδοση των αντιγράφων είναι καλή. Καλύτερη, σίγουρα, από παλιά οικιακά MD, αλλά δύσκολα φθάνει τα σημερινά οικιακά. Η επαλήθευση έγινε με τη βοήθεια του κορυφαίου MDS-JA555ES της Sony. Το ραδιοφωνικό πρόγραμμα εγγράφηκε σωστά, φανερώνοντας, σε πολλές περιπτώσεις, και τα προβλήματα των ραδιοφωνικών σταθμών. Συνεπώς, η δωρεάν πηγή μουσικού προγράμματος, το ραδιόφωνο, μπορεί να καταστεί εκμεταλλεύσιμη, προσφέροντας και ραδιοφωνικού τύπου απόδοση. Τί γίνεται, όμως, με τις υπόλοιπες πηγές; Χμ! Eδώ, τα πράγματα γίνονται πιο πολύπλοκα. Σε αναλογικό και ψηφιακό επίπεδο, στο από κάθε άποψη σταθερό περιβάλλον του εργαστηρίου, οι κόπιες ήταν ικανοποιητικότατες. Ιδίως, στην ψηφιακή εγγραφή, τα μειονεκτήματα είναι ελάχιστα και έχουν να κάνουν με μια μικρή αφαίρεση του αέρα μεταξύ των οργάνων και της προαναφερθείσας εμφάνισης τάσεων μηχανικής αναπαραγωγής. Σίγουρα, δεν έχουμε κάποια τέλεια αντιγραφική μηχανή, αυτό, όμως, που παράγει θα ικανοποιήσει όσους αρέσκονται να φτιάχνουν συλλογές. Τα πράγματα περιπλέκονται, όταν η εγγραφή γίνει στο αυτοκίνητο (πού αλλού;). Και, εντάξει, ο δέκτης δεν διαθέτει μηχανικά μέρη, ώστε αυτά να «χοροπηδάνε» σε λακκούβες και σαμαράκια. Αλλά και ο οδηγός του MD συμπεριφέρεται καλά και δεν θα μας… προδώσει, όντας σταθερός. Μόνο σε ανωμαλίες, που συνοδεύονται με υψηλή ταχύτητα, μπορεί να παρουσιάσει το ενοχλητικό tracking.
Αυτό που προβληματίζει είναι η συσκευή που θα χρησιμοποιηθεί ως πηγή. Ένα φορητό μέσο (discman, walkman), ούτως ή άλλως, δεν θα προσφέρει τη μέγιστη δυνατή ποιότητα. Πόσο, μάλλον, όταν δεν υπάρχει σταθερή βάση εντός του αυτοκινήτου. Άρα, ο κάθε χρήστης πρέπει, με την πάροδο του χρόνου, να ανακαλύψει τους τρόπους που θα του εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα (καλή λύση είναι η εγγραφή με σβηστό τον κινητήρα και ακίνητο το αυτοκίνητο. Προσοχή, όμως, στην μπαταρία...). Και πρέπει, επίσης, να διευθετήσει και τα καλώδια που θα τροφοδοτούν το MD με σήμα, καθώς δεν είναι ό,τι πιο εύκολο να συνδέονται και να αποσυνδέονται.
Τέλος, μια παράληψη που θα αποτρέψει ―κατά τη γνώμη μου― αρκετούς ενδιαφερόμενους: δεν υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής της ανθρώπινης φωνής μέσω ενός υποτυπώδους μικροφώνου. Η κράτηση φωνητικών σημειώσεων διαδίδεται, ιδιαιτέρως ανάμεσα στους οδηγούς των μεγαλουπόλεων, και ένας τέτοιος εγγραφέας θα έλυνε ―πραγματικά― πολλά χέρια, τα οποία πρέπει να κρατάνε το τιμόνι και όχι τις συσκευές voice memo. Λειτουργία που η Sony, εύκολα και φθηνά, μπορεί να εντάξει στις συσκευές της...

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το MDX-C800REC αποτελεί μια πρωτότυπη πρόταση στο χώρο του car audio. Ψηφιακός αναπαραγωγέας και εγγραφέας και, μάλιστα, με δυνατότητες editing, μάλλον, αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει άλλος στην ευρωπαϊκή αγορά. Με ποιότητα ήχου καλή και εφάμιλλη αυτής των προσιτών οικιακών Mini Disc, θα δώσει λύσεις σε όσους θέλουν να γράφουν μουσική, χωρίς να αγοράσουν απαραίτητα και αντίστοιχο εγγραφέα για το σπίτι. Ορισμένα ζητήματα χρήσης πρέπει, βεβαίως, να λυθούν από τον οδηγό, ο οποίος θα κληθεί να πραγματοποιήσει εγγραφές από εξωτερική πηγή. Όμως, σε κατάσταση αναπαραγωγής, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε ευκολία χρήσης από τα προηγμένα CD players.
Εν κατακλείδι, όσοι χρειάζονται πραγματικά τα χαρακτηριστικά της συσκευής αυτής, μπορούν άφοβα να επενδύσουν.



Aντιπρόσωπος: Sony Hellas, τηλ.: 6777.701
Tιμή: 206.000 δρχ.



ΤΡΕΙΣ ΩΡΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΕ ΕΝΑ ΔΙΣΚΟ!

H Sony, η «μητρική» εταιρεία για το format του Mini Disc, έχει κάθε λόγο να το υποστηρίζει και να το βελτιώνει. Ας μην ξεχνάμε ότι στην Ασία, οι χρήστες MD είναι ―σε πολλές περιπτώσεις― περισσότεροι από τους χρήστες CD-R, καλύπτοντας έτσι μια ήδη εκτεταμένη αγορά.
Το νέο, αυτή τη φορά, έχει να κάνει με μια καινούργια λειτουργία, η οποία φέρνει το συγκεκριμένο αντιγραφικό μέσο πιο κοντά στο χώρο των υπολογιστών. Συγκεκριμένα, σε ένα δίσκο των 74 λεπτών θα μπορεί να εγγράφεται μουσικό υλικό, κωδικοποιημένο κατά ΜΡ3, με συνολική διάρκεια τριών ωρών! Η συγκεκριμένη λειτουργία θα ενσωματωθεί, για πρώτη φορά, στο επερχόμενο MDS-JA333ES και θα επεκταθεί σε όλα τα φορητά deck και car audio MD players, μέσα στο 2001. Στις συσκευές αυτές θα εφαρμοσθεί ο νέος ATRAC-3 (προσοχή: δεν είναι, σε καμιά περίπτωση, ίδιος με την τρίτη και πολύ κακή, ποιοτικά, έκδοση του αλγορίθμου, αλλά πρόκειται για μια ιντερνετική έκδοση της Sony, τύπου MP3), ενώ η μεταφορά από τον υπολογιστή (Internet) θα γίνεται μέσω ενός καλωδίου, τύπου «Universal Serial Bus», το οποίο θα λειτουργεί ως Interface. Το JA333ES θα δεχθεί όλη τη «φροντίδα» που δίνει η Sony στα προϊόντα της σειράς ES (διπλός μετασχηματιστής τύπου R-Core, ενισχυμένο σασί), οπότε τα σωστά επεξεργασμένα ΜΡ3 τραγούδια θα μπορούν, με συνοπτική διαδικασία, να αναπαράγονται από τα συστήματα Hi-Fi και car audio. H Sony, μάλιστα, θα ενισχύσει το JA333ES με ένα νέο ισχυρό 24bit φίλτρο (Variable Coefficient Digital Filter), προκειμένου να ενισχυθεί συνολικά η απόδοση του αλγορίθμου. Κατά τη γνωστή πρακτική της εταιρείας, και το συγκεκριμένο φίλτρο αναμένεται να το συναντήσουμε σε πολλά μοντέλα οικιακά, αυτοκινήτου και φορητά, λίγους μήνες μετά την επίσημη παρουσίαση του νέου player.