4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Ψηφιακή φωτογραφία

Στο ρυθμό των megapixels…



Μόλις τέσσερα χρόνια πριν, όταν εμφανίστηκαν οι πρώτες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, όλοι αντιμετώπισαν το γεγονός με σαρκασμό και εμπάθεια, μιας και οι προδιαγραφές, αλλά και η απόδοσή τους δεν μπορούσαν, με κανένα τρόπο, να πλησιάσουν την ποιότητα της παραδοσιακής φωτογραφίας. Οι περισσότεροι, όμως, γνώριζαν βαθιά μέσα τους ότι το μέλλον της φωτογραφίας και της εικόνας, γενικότερα, περνάει από την ψηφιακή τεχνολογία, και ανέμεναν τις εξελίξεις. Σήμερα, ο κόσμος της ψηφιακής φωτογραφίας έχει «ωριμάσει», σε σημείο που να απειλείται αισθητά η καθεδρία του φιλμ, αλλά και όλου του γνωστού «οικοδομήματος», που, πια, ονομάζεται συμβατική φωτογραφία. Δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, «εραστές» της καλής φωτογραφίας, αλλά και απλοί, καθημερινοί χρήστες, οι οποίοι θέλουν να «συλλάβουν» με εικόνες τις διακοπές τους, στρέφονται προς τις νέες, ψηφιακές, φωτογραφικές μηχανές, που προσφέρουν και ποιότητα και αξιοπιστία.
Η ψηφιακή, φωτογραφική μηχανή, επιτέλους, «ωρίμασε». Η εποχή που έπρεπε να ξοδέψεις μια περιουσία για να αγοράσεις ένα τέτοιο προϊόν, ώστε να «τραβάς» θολές εικόνες ανάλυσης 640X480 pixels, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Σήμερα, μπορεί κάποιος να αποκτήσει εύχρηστες και αποδεκτές, ψηφιακές, φωτογραφικές μηχανές, πληρώνοντας περίπου 100.000 δρx. Η ανάλυσή τους έχει αυξηθεί, τα χαρακτηριστικά τους έχουν βελτιωθεί, οι διαστάσεις και οι τιμές τους έχουν συρρικνωθεί, και απομένει μόνο η εξοικείωση των καταναλωτών με αυτό το νέο προϊόν. Οι εφαρμογές τους ξεπερνούν τις συμβατικές, αφού είναι ιδανικές για χρήση στο Internet, για την καταγραφή εικόνων, χωρίς τον περιορισμό του φιλμ και της εμφάνισης, ενώ «παίρνουν άριστα» στην ευκολία χρήσης, στην ευελιξία και στην ευχρηστία.
Η δυναμική της αγοράς τους βρίσκεται σε διαρκή ανοδική πορεία, γεγονός που αναγκάζει, εκ των πραγμάτων, κατασκευαστές ―οι οποίοι μέχρι τώρα δεν είχαν την παραμικρή επαφή με το χώρο της φωτογραφίας― να αναπτύσσουν και να σχεδιάζουν ψηφιακές, φωτογραφικές μηχανές. Έτσι, εκτός από τις γνωστές εταιρείες του φωτογραφικού κόσμου ―Nikon, Canon, Minolta, Pentax και Olympus―, παρατηρεί κανείς πολλούς νέους «παίκτες», όπως Sony, Intel, JVC ή HP, οι οποίοι θέλουν να αποσπάσουν κομμάτι αγοράς από ένα χώρο όπου, μέχρι τώρα, δεν ήταν στα ενδιαφέροντά τους. Η ψηφιακή τεχνολογία, βλέπετε, είναι η γενική λύση-εξέλιξη κάθε παραδοσιακής βιομηχανίας ή αγοράς. Όπως συμβαίνει παντού, έτσι και εδώ, υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα με καλύτερες ή χειρότερες επιδόσεις, φθηνότερου ή ακριβότερου κόστους και με ποικίλες δυνατότητες. Το θέμα βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη και μοιάζει με αυτό των κινητών τηλεφώνων. Kάθε έξι μήνες, περίπου, έχουμε μια νέα γενιά ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών, η οποία είναι αισθητά καλύτερη από την προηγούμενη.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ
Υπάρχουν τόσα πολλά μοντέλα, σήμερα, στην αγορά, που ο νέος χρήστης θα προβληματιστεί για το ποιο μοντέλο να επιλέξει. Συνολικά, η αγορά της ψηφιακής φωτογραφίας μπορεί χωριστεί σε τρεις κατηγορίες μοντέλων: στα προσιτά, στα οικογενειακά και στα κορυφαία. Ο διαχωρισμός αυτός γίνεται σύμφωνα με την ποιότητα και την τιμή του κάθε μοντέλου.
Η ποιότητα μιας ψηφιακής φωτογραφικής χαρακτηρίζεται από την ανάλυση του «ψηφιακού φιλμ» που διαθέτει, και ονομάζεται CCD. Όσο περισσότερα στοιχεία μιας εικόνας που βλέπει ο φακός είναι ικανό να «δει» το CCD, τόσο καλύτερη φωτογραφία θα «τραβήξει» η μηχανή. Οι φθηνές ψηφιακές μηχανές έχουν ανάλυση 1 εκατ. στοιχείων (pixels), ενώ οι ακριβές φθάνουν μέχρι τα 3,3 εκατ. στοιχεία (ή 3,3 megapixels, όπως αλλιώς ονομάζονται). Η μεσαία κατηγορία περιλαμβάνει μηχανές με ανάλυση 2,1 megapixels. Εκτός από την ανάλυση του CCD, η τελική ποιότητα μιας φωτογραφίας καθορίζεται από τον τύπο του φακού, τις τεχνικές συμπίεσης που εφαρμόζονται στην ψηφιακή εικόνα και τον τρόπο που επιδρούν οι διάφορες αυτόματες ρυθμίσεις της μηχανής. Bεβαίως, υπάρχει ακόμα και ένα άλλο πλήθος προδιαγραφών που χαρακτηρίζουν μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, που έχουν να κάνουν, κυρίως, με τον τρόπο που αποθηκεύουν τις λήψεις, τον τρόπο που επικοινωνούν με τον υπολογιστή, το ζουμ κ.ά. Καλό είναι αν σκεφτόμαστε να αγοράσουμε τέτοια μηχανή, να προσέξουμε να έχει όσο το δυνατό μεγαλύτερο οπτικό ζουμ (αν και οι περισσότερες έχουν ικανότητα μεγέθυνσης 3x), να συνδέεται με τον υπολογιστή μας με θύρα USB, για τάχιστη μεταφορά των φωτογραφικών αρχείων, και να δέχεται όσο το δυνατό μεγαλύτερης χωρητικότητας κάρτα-μνήμη.
Σε πολλούς, ο όρος και μόνο «ψηφιακή φωτογραφική μηχανή» φέρνει στο νου υπολογιστή, γραφείο και… αρκετό βασάνισμα. Σήμερα, αυτό πια δεν ισχύει. Μπορούμε να εκτυπώνουμε τις φωτογραφίες μας χωρίς την ανάγκη ηλεκτρονικού υπολογιστή, αφού κυκλοφορούν ήδη στην αγορά ειδικοί φωτογραφικοί εκτυπωτές για αυτήν τη χρήση, που δέχονται κατευθείαν την κάρτα-μνήμη με τις φωτογραφίες για αναπαραγωγή σε χαρτί. Αυτό δείχνει ότι η ψηφιακή φωτογραφία μπορεί να «λειτουργήσει» χωρίς την ύπαρξη υπολογιστή, κάτι άλλωστε που θα φέρει περισσότερο κόσμο κοντά της, αφού ο υπολογιστής σε πολλούς φαντάζει ως «εφιάλτης». Όμως, οι απαιτητικοί χρήστες έχουν ανάγκη τον υπολογιστή για να επεξεργαστούν τις φωτογραφίες τους, να τις αρχειοθετήσουν σε ηλεκτρονικά άλμπουμ, να δημιουργήσουν άλλα ή να τις συνδυάσουν, ώστε να φτιάξουν διάφορα θέματα.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν όσοι επιλέξουν ψηφιακή φωτογραφική ανάλυση 1 megapixel και πάνω, που θέλουν ―κυρίως― να φωτογραφίζουν οικογενειακές στιγμές. Οι χρήστες θα πρέπει να έχουν ήδη υπολογιστή για τα παιδιά και έγχρωμο ink-jet εκτυπωτή. Η χρήση μιας τέτοιας μηχανής είναι τόσο εύκολη, που το σπίτι σε μικρό χρονικό διάστημα θα γεμίσει με κάδρα και άλμπουμ με φωτογραφίες. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα μιας ψηφιακής μηχανής είναι ότι δεν περιοριζόμαστε από τις «στάσεις» του φιλμ ― εδώ, μπορούμε άνετα να «βγάζουμε» έως και 70 φωτογραφίες, φτάνοντας έτσι σε σημείο που να σηκώνουμε τη μηχανή μας πολύ πιο συχνά από όσο αν αυτή ήταν συμβατική.
Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν όσοι θέλουν να έχουν μεγαλύτερη ποιότητα στις λήψεις τους από την προηγούμενη κατηγορία. Αναφερόμαστε σε μοντέλα με ανάλυση 2,1 megapixels, όπου συναντάμε, κυρίως, δημιουργικούς χρήστες, οι οποίοι θέλουν να τυπώνουν μεγάλες σε διαστάσεις φωτογραφίες ή ανάμεσα στα χόμπι τους περιλαμβάνεται και η φωτογραφία. Οι άνθρωποι αυτοί, σίγουρα, χρησιμοποιούν και κάποια καλή συμβατική μηχανή με φιλμ, αλλά θέλουν οι «πρόχειρες» φωτογραφίες τους να είναι ψηφιακές.
Tέλος, η τρίτη κατηγορία περιλαμβάνει χρήστες «δεύτερης γενιάς», αυτούς δηλαδή που έχουν αλλάξει τουλάχιστον μια φορά μοντέλο ψηφιακής μηχανής. Είναι πιο έμπειροι, αναζητούν τη μέγιστη ποιότητα και θέλουν να χρησιμοποιούν κάθε φορά την τελευταία «λέξη» της τεχνολογίας. Οι μηχανές που χρησιμοποιούν έχουν ανάλυση 3,3 megapixels και πάνω, και αν τους ρωτήσετε, γνωρίζουν τα πάντα για το χώρο αυτό. Εδώ, συναντάμε και αρκετούς επαγγελματίες ή ερασιτέχνες φωτογράφους, των οποίων ο φακός ψάχνει για το μοναδικό θέμα.
Mέχρι το τέλος του 2000, πρόκειται να δούμε τις πρώτες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές 4 megapixels, με εξοπλισμό που θα ζηλέψει ο κάθε επαγγελματίας φωτογράφος. Είναι γνωστό ότι η φωτογραφία είναι το ισχυρότερο μέσο επικοινωνίας, απλά η ψηφιακή τεχνολογία το κάνει ακόμη πιο ισχυρό. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι το φιλμ «μετράει» ημέρες ζωής και οι συμβατικές μηχανές σύντομα θα είναι ό,τι είναι το πικάπ του στερεοφωνικού μας σήμερα· ένα μουσειακό ή συλλεκτικό είδος για τους λάτρεις άλλων εποχών.




Ποιότητα που θα «ζήλευε» το φιλμ. Η ψηφιακή, φωτογραφική μηχανή, που βρέθηκε απέναντι στο μοντέλο, ήταν η νέα Ε-10 της Olympus, ανάλυσης 4 εκατ. pixels.


Η νέα, ψηφιακή, φωτογραφική μηχανή της FujiFilm έχει φακό με οπτικό ζουμ 6x και ονομάζεται FinePix 4900. Καταγράφει φωτογραφίες μέγιστης ανάλυσης 2.400X1.800 pixels, ενώ χρησιμοποιεί ως «ηλεκτρονικό φιλμ» μια διάταξη που η εταιρεία ονομάζει Super CCD.


H μπάρα στα 4 megapixels

Η πρώτη, ψηφιακή, φωτογραφική μηχανή, η οποία εμφανίστηκε στην ευρωπαϊκή αγορά, είναι της εταιρείας που έχει δανειστεί το όνομά της από το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας, τον Όλυμπο. Αυτό συνέβη το 1996. Σήμερα, μετά την «έκρηξη» της αγορά των μηχανών αυτών, η εταιρεία κατέχει την υψηλότερη θέση στο «πάνθεο» των κατασκευαστών ψηφιακών, φωτογραφικών μηχανών ανά τον κόσμο. Η γιαπωνέζικη Olympus άρχισε την καριέρα της το 1936 και σήμερα, ειδικεύεται ―εκτός από την ψηφιακή φωτογραφία― στα μικροσκόπια και σε ιατρικά όργανα ακριβείας. Στα τέσσερα χρόνια της καριέρας στην ψηφιακή φωτογραφία, κατόρθωσε να σημειώσει σημαντικές πωλήσεις και κατέχει το 20% της ευρωπαϊκής αγοράς στο χώρο. Aκόμη δε, είναι πρώτη σε πωλήσεις στην Ιαπωνία και δεύτερη στη Βόρεια Αμερική, με πρώτη τη Sony. To κλείσιμο του 1999 βρήκε την Olympus να έχει το 24% της παγκόσμιας αγοράς ψηφιακών μηχανών, με δεύτερη (21%) τη Sony και τρίτη (16%) τη Fuji.
Σήμερα, η Olympus ανεβάζει ακόμη περισσότερο τον πήχη της ποιότητας στις ψηφιακές φωτογραφικές, παρουσιάζοντας το πρώτο, ιστορικά, μοντέλο ανάλυσης 4 megapixels. To όνομα του μοντέλου είναι το E-10. Η μηχανή δέχεται εναλλακτικούς φακούς, έχει οπτικό ζουμ 4x, έξοδο USB, αποθηκεύει τις φωτογραφίες σε αρχεία TIFF ή JPG, ενώ μπορεί να εξάγει στον υπολογιστή μας και το «ασυμπίεστο» αρχείο εικόνας που έχει σχηματιστεί στο CCD, πράγμα που σημαίνει μέγιστη δυνατή ποιότητα.
Εκτός από την E-10, η Olympus κατασκεύασε μια ακόμη φωτογραφική μηχανή, με τον κωδικό E-100RS, η οποία μπορεί να πραγματοποιήσει έως και 15 λήψεις το δλ., έχοντας υψηλή ταχύτητα κλείστρου 1/10.000 του δευτερολέπτου. Το CCD χρησιμοποιεί προοδευτική σάρωση, ώστε οι φωτογραφίες να έχουν περισσότερη φωτεινότητα, ο φακός φθάνει τα 10x οπτικό ζουμ, ενώ είναι η πρώτη μηχανή που μπορεί να φωτογραφήσει... το παρελθόν. Έχει την ικανότητα να «βγάζει» φωτογραφίες πριν ο χρήστης πιέσει το πλήκτρο, ώστε να μη χάνεται καμιά φωτογραφία, απλά και μόνο γιατί δεν... προλάβαμε. Η ανάλυση της μηχανή είναι 3,3 megapixels. Στην ίδια κατηγορία συμπεριλαμβάνεται και το μοντέλο C-2100 Ultra zoom, το οποίο διαθέτει σταθεροποιητή εικόνας για... όσους τρέμει το χέρι τους, δέχεται εξωτερικό φλας, έχει ηλεκτρονικό σκόπευτρο ―όπως οι βιντεοκάμερες―, και ο φακός του προσφέρει ζουμ 10x και, μάλιστα, οπτικό. Εκτός από τα παραπάνω μοντέλα, η Olympus διαθέτει ένα φορητό εκτυπωτή φωτογραφιών για να τυπώνουμε... εν κινήσει τις φωτογραφίες μας, καθώς και έναν επιτραπέζιο εκτυπωτή που λειτουργεί χωρίς υπολογιστή και τυπώνει μια φωτογραφία Α4 σε χρόνο 90 δλ. Ο ψηφιακός, φωτογραφικός κόσμος είναι πια περισσότερο δυνατός μετά τα νέα δημιουργήματα της Olympus.



Η κορυφαία E-10 της Olympus. Tα 4 megapixels «κατακτήθηκαν». Μια ψηφιακή, φωτογραφική μηχανή για απαιτητικούς και μόνο.

Η πρώτη μηχανή που φωτογραφίζει το παρελθόν... Μπορεί να λειτουργήσει και ως βιντεοκάμερα, με ταχύτητα 15 εικόνων το δλ., στα 3,3 megapixels, παρακαλώ!

Εκτυπωτής ανώτερης φωτογραφικής ποιότητας, ο οποίος δεν χρειάζεται υπολογιστή για να λειτουργήσει. Πρόκειται για το P-400 της Olympus, που φέρνει το φωτογραφικό εργαστήριο της γειτονιάς… στο σπίτι μας.