4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Alpine F#1 Status

H εξέλιξη των ειδών

Με τη δύναμη ενός μεγάλου υπολογιστή και με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας το νέο ηχητικό σύστημα της Alpine φροντίζει να «φτιάξει» ακουστικά το σαλόνι του αυτοκινήτου μας, ώστε να το «γεμίσει» με μουσική υψηλής ποιότητας αναπαραγωγής.Οι μεγάλοι κατασκευαστές ηλεκτρονικών, και ειδικά οι εξειδικευμένοι στον ήχο του αυτοκινήτου, αν θέλουν να ελπίζουν για μια θέση στο μέλλον... θα πρέπει να στραφούν και προς άλλες τεχνολογίες εκτός της ηλεκτροακουστικής. Η σύγκλιση των μέσων που πραγματοποιείται αυτό τον καιρό στις τηλεπικοινωνίες, αλλά και στα «ηλεκτρονικά» του σπιτιού, δεν θα αφήσει ανενόχλητο το σαλόνι του αυτοκινήτου. Οι νέες τεχνολογίες έρχονται… βροχή και μόνο όσοι είναι έτοιμοι θα αντέξουν στην επέλαση αυτή. Όσοι βλέπουν μπροστά, έχουν λάβει το μήνυμα και ετοιμάζονται από τώρα για τις εξελίξεις. Οι μηχανικοί τους δεν θα πρέπει μόνο να γνωρίζουν για ηχεία και ενισχυτές, αλλά και για ψηφιακό βίντεο. Πάνω απ΄ όλα, όμως, θα πρέπει να χειρίζονται καλά και κάποια γλώσσα προγραμματισμού. Το car system του αυριανού αυτοκινήτου θα μπορεί να συνδέεται με το Internet, θα λαμβάνει σήματα από δορυφόρους, θα «μετράει» και θα ρυθμίζει την ηχητική συμπεριφορά του σαλονιού του αυτοκινήτου, θα αναγνωρίζει τη φωνή μας και θα «παίζει» βίντεο από DVD. Θα είναι, δηλαδή, ένα κέντρο διασκέδασης, αλλά και σύνδεσής μας με τον έξω «σταθερό» ή «κινητό» κόσμο. Έτσι, η έννοια του car audio αποκτά multimedia υπόσταση και έρχεται να εναρμονιστεί στις όλο και περισσότερο αυξανόμενες ανάγκες του... εν κινήσει οδηγού.
Η Alpine, γνωστή από χρόνια στο χώρο του αυτοκινήτου, πρωτοστατεί και πάλι με την εμπλοκή της στα νέα μέσα. Η αγωνία της για τις εξελίξεις δεν είναι καινούργια. Είχα γνωρίσει από κοντά το πρώτο της CD player αυτοκινήτου, όταν το είχε δοκιμάσει στα μέσα της δεκαετίας του '80, τότε που άλλες εταιρείες δεν τολμούσαν να κατασκευάσουν κάτι τέτοιο. Ήταν μάλιστα ένα από τα πρώτα CD player που κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά. Αργότερα, η εταιρεία ανέπτυξε τα πρώτα δίκτυα αυτοκινήτου, που υποστήριζαν έλεγχο και συνύπαρξη ηλεκτρονικής πλοήγησης και ήχου. Τώρα, η Alpine ξαναχτυπά την πόρτα της υψηλής τεχνολογίας με την F#1 Status, ένα ηχητικό σύστημα για το νέο αιώνα. Πρόκειται για την κορυφαία και πιο ακριβή πρόταση της εταιρείας, που συνδυάζει CD, DVD, πλοήγηση και Internet σ' ένα σύστημα. Η ψηφιακή τεχνολογία, δηλαδή, στην καλύτερή της έκφραση.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην ποιότητα του ήχου. Το σύστημα ελέγχει και εξετάζει τη φυσική, αλλά και ηχητική «απόκριση» του σαλονιού του αυτοκινήτου. Βρίσκει τις ανακλάσεις, τις διαχύσεις, αλλά και τις απορροφήσεις του χώρου και τις διορθώνει, ώστε να μην «ενοχλούν» τον ήχο. Το player του συστήματος ονομάζεται Multimedia Manager και έχει ως κωδικό το PXA-H900. Η μονάδα αυτή τοποθετείται στο ταμπλό και ενσωματώνει όλες τις λειτουργίες και ελέγχους. Η σύνδεσή της με τις άλλες περιφερειακές μονάδες γίνεται ψηφιακά με ένα δικτύωμα υψηλής ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων. Σε αυτό υπάρχει ενσωματωμένος αναλυτής πραγματικού χρόνου με δυνατότητα επέμβασης σε 31 μπάντες, καθώς και ψηφιακός ισοσταθμιστής 175 περιοχών, ο οποίος με τη βοήθεια του αναλυτή διορθώνει την ηχητική συμπεριφορά του αυτοκινήτου. Παράλληλα, λαμβάνει χώρα και ένα σύστημα αυτόματης χρονικής διόρθωσης που ρυθμίζει το χρόνο που θέλει μια συχνότητα να φθάσει το αφτί μας, ώστε να επιτυγχάνουμε την καλύτερη στερεοφωνική εικόνα κάθε φορά. Για όλα αυτά χρησιμοποιείται ειδικό λογισμικό που «τρέχουν» οι επεξεργαστές DSP, τους οποίους έχει ενσωματωμένους η μονάδα. Όλα αυτά σημαίνουν ότι το σύστημα της Alpine όχι μόνο αναπαράγει, αλλά και διορθώνει με υψηλή ακρίβεια τον ήχο, καθώς και το χώρο του αυτοκινήτου. Τα ηχητικά σήματα τα αναλαμβάνει ένας μετατροπέας DAC κατασκευής Burr-Brown, ο οποίος λειτουργεί στα 24bit. Η ρύθμιση της στάθμης του ήχου, καθώς και η ισορροπία καναλιών και το fader γίνονται στο «αναλογικό» πεδίο, ώστε να μην αλλοιώνεται η τελική ποιότητα του ήχου.

Το λογισμικό του «τρέχει» ο Multimedia Manager είναι συμβατό με υπολογιστή PC και μπορεί να ελέγχει από εκεί. Δηλαδή, με τη βοήθεια ενός φορητού υπολογιστή μπορούμε να σετάρουμε μια εγκατάσταση F#1 Status.
To τηλεχειριστήριο της μονάδας ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, όχι μόνο επειδή είναι μεγάλο, αλλά και γιατί επιτρέπει πολλές επιλογές. Το έτερον ήμισυ του συστήματος είναι ο επεξεργαστής, ο οποίος εκτελεί όλες τις παραπάνω λειτουργίες, καθώς επίσης γνωρίζει τί σημαίνει Dolby Digital, DTS και HDCD. Δηλαδή γνωρίζει καλά τον πολυκάναλο ήχο του κινηματογράφου. Αυτό σημαίνει ότι το PXA-Η900 μπορεί να μετατραπεί κάλλιστα σε σύστημα... car cinema, αν θέλετε DVD στο αυτοκίνητό σας.
Ως ενισχυτή η Alpine προτείνει τον MRV-F409, ο οποίος είναι τετρακάναλος ισχύος 120W ανά κανάλι. Το τροφοδοτικό, αλλά και το στάδιο εξόδου σχηματίζονται από MOS-FET, ενώ όλα τα υλικά του είναι επιπέδου audiophile.

Το σύστημα F#1 Status είναι, όπως λέει και το όνομά του, ένα «status» για τον ήχο στο αυτοκίνητο... στα ίδια επίπεδα είναι και η τιμή του. Συνδυάζει όλες τις σημερινές δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας όσον αφορά τον ήχο, αναβαθμίζεται με λογισμικό και έχει μια... πολυτελή παρουσία τόσο στα αφτιά όσο και στο σαλόνι μας.

Αντιπρόσωπος: Temet, τηλ.: 6197.260
Τιμή: 1.500.000 δρχ.