4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

ΤΕΛΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ STEG MASTER STROKE ΜSK 3000

O κινητήρας… πίσω!

Με δυνατότητα απόδοσης 3.000W σε μονοφωνική λειτουργία (2Ω), ο Μaster Stroke απειλεί να πάρει τα ηνία από τον κανονικό κινητήρα του αυτοκινήτου σας.

Ο Ιταλός σχεδιαστής Tiziano Giacomoni είχε ανέκαθεν ως στόχο του το high-end ήχο στο αυτοκίνητο, από το πρώτο κιόλας δημιούργημά του, τον τελικό Esofaber του 1989. Η επιτυχία εκείνου του ενισχυτή έθεσε τα θεμέλια για την άνθηση της εταιρείας του, μια επιτυχία που συνεχίζεται στην αυγή της νέας χιλιετίας με το μεγαθήριο που ακούει στο όνομα MSK 3000. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία διαθέτει στην ουσία μόνο δύο μοντέλα, πάντα hi-end, από τα οποία το κορυφαίο είναι το υπό δοκιμή.
Με μήκος 62, ύψος 6 και πλάτος 25,5 εκατοστά, o Μaster Stroke θα απαιτήσει αξιοσέβαστο κομμάτι από το χώρο των αποσκευών του αυτοκινήτου σας, αφού αποτελεί έναν από τους ογκωδέστερους τελικούς αυτοκινήτου, αν όχι τον ογκωδέστερο. Για την εμφάνισή του, κανένα σχόλιο: τα «φουσκωμένα» πλευρά του και οι έξι πλευρικοί ανεμιστήρες είναι το ευθέως ανάλογο μιας Ferrari ― άλλωστε και ο σχεδιαστής τέτοια αυτοκίνητα είχε στο μυαλό του όταν τον δημιουργούσε. Βλέπετε, για ένα αληθινά δυνατό αυτοκίνητο, χρειάζεται και ένας αληθινά δυνατός ενισχυτής, αν μη τί άλλο για να μπορεί να ακούγεται, όταν ο κινητήρας ξεπεράσει το όριο των 200 ίππων.
Η τερατώδης ισχύς, ωστόσο, δεν είναι το μόνο στοιχείο για το οποίο αξίζει να τον προσέξουμε. Άλλωστε, οι audiophile καταβολές του κ. Giacomoni δεν μπορούν να κρυφτούν, αν κρίνουμε από τη χρήση κορυφαίων υλικών στο ηλεκτρονικό κύκλωμα του τελικού ―υλικά που είναι ευρέως γνωστά στον κόσμο του οικιακού hi-fi/hi-end― αλλά και από το άψογο της υλοποίησης σε σχεδιαστικό και κατασκευαστικό επίπεδο, με ανοχές υλικών της τάξης του 1% (5% για τους πυκνωτές) και κορυφαία προσοχή στη λεπτομέρεια.
Η καλή αρχή γίνεται από το τροφοδοτικό ή, μάλλον, τα τροφοδοτικά, καθώς ο τελικός χρησιμοποιεί δύο για να παράγει τις βασικές τάσεις του κυκλώματος ― αυτά, μάλιστα, είναι πλήρως σταθεροποιημένα. Στηρίζονται σε δύο μεγάλους τοροειδείς μετασχηματιστές, ενώ δίπλα σ' αυτούς «αναπαύονται» δύο πολύ μεγάλα πηνία, που φιλτράρουν την τροφοδοσία, αποθηκεύοντας παράλληλα ενέργεια για… ώρες ανάγκης. Το διακοπτικό κύκλωμα της τροφοδοσίας αποτελείται από 12 mosfet, ενώ η χωρητικότητα εξομάλυνσης φτάνει τα 28.500μF. Η συνολική αντίσταση που φορτώνει η τροφοδοσία στο κύκλωμα σήματος είναι εξαιρετικά χαμηλή, αγγίζοντας τα 0,00071Ω! Συνεχίζουμε με το στάδιο ισχύος, που συναποτελείται από το driver, το οποίο είναι θωρακισμένο/κλεισμένο σε δικό του υποσασί και χρησιμοποιεί FET, και από το στάδιο εξόδου, όπου απαριθμήσαμε 36 (!) τρανζίστορ… Αυτά αποδίδουν σε στέρεο λειτουργία 400W/4Ω και 800W/2Ω, ενώ σε γεφυρωμένη λειτουργία ο ΜSK 3000 θα δώσει αβίαστα 1.600W/4Ω ή 3.000W με ηχεία 2Ω! Το κύκλωμα αυτό, από την είσοδό του μέχρι την έξοδο, είναι πλήρως συμμετρικό σε κασκοδική σύνδεση και «απολαμβάνει» σταθεροποιημένη τροφοδοσία, αλλά και ένα έξυπνο αυτόματο κύκλωμα σύζευξης με τα ηχεία, που απομονώνει το ρεύμα πόλωσης των τρανζίστορ εξόδου από το βασικό σήμα. Τέλος, ο προενισχυτής και το ενσωματωμένο φίλτρο διαχωρισμού (κροσόβερ) είναι υλοποιημένα μακριά από τα τελικά στάδια, στη μία άκρη του εντυπωσιακού σασί. Διαθέτει ειδικό κύκλωμα, που απομακρύνει κάθε είδους ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές, ενώ βρήκαμε και τους γνωστούς πυκνωτές ΕLNA Cerafine, που απαντώνται σε high-end συσκευές. Το κροσόβερ είναι ιδιαίτερα ευέλικτο, παρέχοντας 4 επιλογές συνδεσμολογίας (υψιπερατό, βαθυπερατό, ζωνοπερατό και πλήρους διέλευσης) με κλίσεις 2ης τάξης (12dB/οκτάβα) και δυνατότητα ρύθμισης 55 διαφορετικών τιμών συχνότητας, από τους 22 κύκλους μέχρι τους 8.500 κύκλους, μέσω δύο ειδικών modules που η εταιρεία ονομάζει AQXM2. Tέλος, ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει επακριβώς την τονική ισορροπία του υπογούφερ του, αφού το ενσωματωμένο booster παρέχει ρύθμιση ±12dB από τους 40 μέχρι τους 120 κύκλους.
Καθώς οι ρυθμίσεις του προενισχυτή γίνονται εύκολα από το επάνω μέρος του σασί (απλώς ξεβιδώνετε το μπλε σκούρο καπάκι με το λογότυπο της εταιρείας) και η ευελιξία που προσφέρεται είναι τεράστια, δεν αντιμετωπίσαμε πρόβλημα να «σετάρουμε» τον Master Stroke με το σύστημα αναφοράς μας και το υπογούφερ μας. Ο ήχος του ενισχυτή προκύπτει πελώριος, με σώμα πλήρους ανάπτυξης και εξαιρετική δυναμική συμπεριφορά. Ο ΜSK 3000 δεν γνωρίζει τί θα πει δυναμική συμπίεση, «στρογγύλεμα» του φάσματος και απόκρυψη των λεπτομερειών. Μοιάζει αστείρευτος στην ανάδειξη και της πιο αχνής δυναμικής αντίθεσης, ενώ στις κορυφώσεις προκαλεί το σχετικό σεισμό, αλλά πάντα ελεγχόμενα και με ταχύτητα. Φυσικά, ο ενισχυτής διαθέτει και φινέτσα, «καλούς τρόπους», αν θέλετε, με μεστό αρμονικό περιεχόμενο, σπουδαία ακρίβεια και ησυχία επιπέδου αναφοράς.
Βέβαια, η τιμή του είναι ιδιαίτερα υψηλή για τα δεδομένα ενός in car συστήματος, αλλά μπορούμε άφοβα να πούμε ότι τόσο κατασκευαστικά όσο και ηχητικά ο τυχερός αγοραστής του Master Stroke θα εισπράξει σε καθαρή απόλαυση το αντίτιμο. Στο κάτω κάτω, γνωρίζουμε ότι μερικά πράγματα στη ζωή δεν κρίνονται από την τιμή τους, αλλά από το τί αντιπροσωπεύουν…


Αντιπρόσωπος: Μetro Audio Systems, τηλ.: 3422.331
Τιμή: 1.100.000 δρχ.