4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

LEXUS LS430

ΟΝΕΙΡΟ Ή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;

Όλο αυτό τον καιρό που παρουσιάζουμε προτάσεις εγκατεστημένες σε αυτοκίνητα δεν έχουμε ξεφύγει από τα λογικά (ή σχεδόν λογικά) οικονομικά πλαίσια. Συστήματα κάθε κατηγορίας έχουν εξεταστεί ενδελεχώς και πάντα έχουν κάτι να προτείνουν, ενώ τα αυτοκίνητα καθ' εαυτά είναι μοντέλα που βλέπουμε καθημερινά γύρω μας. Αυτόν το μήνα, όμως, τα πράγματα διαφοροποιούνται δραματικά.
Η Lexus, το τμήμα, δηλαδή, της Toyota που κατασκευάζει και προωθεί τα πολυτελέστατα αυτοκίνητα του ιαπωνικού κολοσσού, ήρθε σε συνεννόηση με συγκεκριμένη εταιρεία κατασκευής ηχητικών συστημάτων, με σκοπό να εξοπλίσει το κορυφαίο LS430. Και είχε κάθε λόγο να επενδύσει σε μια τέτοια κίνηση, μιας και το συγκεκριμένο μοντέλο προσφέρει χαρακτηριστικά που συμβάλλουν τα μέγιστα για τη μετατροπή του σαλονιού σε μια αίθουσα συναυλιών. Ας δούμε τα πράγματα με ψυχραιμία.

ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το LS430 είναι ένα μοντέλο 4.300 κυβικών, το οποίο, βεβαίως, καλείται να συναγωνιστεί άμεσα τα αντίστοιχης τιμής αυτοκίνητα των γνωστών ευρωπαϊκών και αμερικανικών βιομηχανιών. Για το αν το καταφέρνει ή όχι θα έχετε πληροφορηθεί από τις σελίδες των 4Τ. H τεχνολογία που έχει εφαρμοστεί σε αυτό το αυτοκίνητο επιτρέπει την ύπαρξη λειτουργιών και ευκολιών που θα ικανοποιήσουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό εμίρη. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι η συγκεκριμένη έκδοση που φέρει και το ηχητικό σύστημα ονομάζεται President. Για τους κοινούς θνητούς ούτε λόγος να γίνεται… Διαφορετική θερμοκρασία στις τέσσερις θέσεις, ρυθμίσεις για όλα τα καθίσματα, δυνατότητα μυοχαλαρωτικού μασάζ για τις… προεδρικές πίσω θέσεις, έλεγχος του κλιματιστικού, αλλά και του στερεοφωνικού από το ανακλινόμενο τμήμα που βρίσκεται στο μέσο του πίσω καθίσματος αποτελούν ελάχιστη αναφορά στα όσα comfort μπορεί ο κάτοχος να χρησιμοποιήσει. Από ηχητικής άποψης, τρία είναι τα σημεία που μας ενδιαφέρουν άμεσα.
Το πρώτο αφορά στον αεροδυναμικό συντελεστή του αμαξώματος. Το επίπεδο θορύβου μέσα στο σαλόνι του αυτοκινήτου είναι άμεσα επηρεασμένο από τους αεροδυναμικούς θορύβους, με αποτέλεσμα ακόμα και ένας τυπικά καλός συντελεστής να επιβαρύνει το επίπεδο θορύβου μέχρι και 30dB. Τιμή που, προστιθέμενη με το βεβαρυμένο ηχητικό περιβάλλον των πόλεων, είναι ικανή από μόνη της να καταστρέψει την ηχητική απόλαυση. Με συντελεστή, λοιπόν, 0,26, τον καλύτερο για αμάξι αυτής της μορφής, οι αεροδυναμικοί θόρυβοι δεν πρόκειται να απασχολήσουν ούτε μια στιγμή τους επιβαίνοντες.
Το δεύτερο σημείο που χρήζει αναφοράς είναι η μόνωση. Πραγματικά, η καμπίνα των επιβατών είναι προστατευμένη από όλες τις πλευρές. Πόρτες, ουρανός, δάπεδο, καθώς και οι χώροι που φιλοξενούν τον κινητήρα και τις αποσκευές φέρουν πολύ προσεγμένες μονώσεις με συνδυασμούς διάφορων υλικών. Δυστυχώς, η εταιρεία φαίνεται ότι δεν θέλει να φανερώσει πολλά μυστικά της και έτσι δεν είναι δυνατόν να μάθουμε τί ακριβώς έχει χρησιμοποιηθεί. Απευθυνόμενοι, μάλιστα, στους συναδέλφους που πραγματοποιούν τις δοκιμές των αυτοκινήτων, μάθαμε ότι οι εταιρείες ποτέ δεν ανακοινώνουν τις πατέντες τους για ευνόητους λόγους. Κατά τη διάρκεια των ακροάσεων, μείναμε έκπληκτοι από την απομόνωση που προσφέρει η καμπίνα από τον περιβάλλοντα χώρο (Λ. Κηφισίας σε ώρα αιχμής). Η δε μηχανή, ακόμα και πιο ψηλά από το ρελαντί, δεν ενοχλεί ούτε με τη μορφή κραδασμού τους επιβάτες.
Το τρίτο στοιχείο αφορά στο ηχητικό σύστημα, το οποίο είναι στην κυριολεξία εντοιχισμένο και κανένας δεν μπορεί να επέμβει, όχι με το χέρι του, ούτε καν με το μάτι του! Το ηχητικό σύστημα αποτελεί ακόμα ένα από τα πολλά σημεία, για τα οποία η Lexus δεν αφήνει να διαρρεύσει απολύτως τίποτα. Το απόλυτα θετικό σημείο, όμως, έγκειται ακριβώς στο ότι η θέση για κάθε τμήμα του συστήματος έχει μελετηθεί ενδελεχώς, μη αφήνοντας περιθώριο για οποιαδήποτε ηχητική ή κατασκευαστική αμφισβήτηση.

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Ή, καλύτερα, θα ήταν να διατυπωθεί η ερώτηση «τί κάνει η αλεπού στο παζάρι». Το ρόλο της αλεπούς αναλαμβάνει να διαδραματίσει, στην περίπτωσή μας, η εταιρεία Madrigal-Mark Levinson (Lyric, τηλ.: 8222.585). Πρόκειται για μία από αυτές τις περιπτώσεις που ολιγομελείς τεχνικές ομάδες εφαρμόζουν και εξελίσσουν τεχνολογίες με σκοπό να κατασκευάσουν μηχανήματα αναπαραγωγής ήχου που ανήκουν στην κατηγορία του high-end. Σε αυτή, η αναπαραγωγή μουσικής μετατρέπεται σε… μεταφυσική εμπειρία, τα ίδια τα μηχανήματα μετατρέπονται σε αντικείμενα πόθου, ενώ η τιμή τους είναι τέτοια, που τα κατατάσσει αυτομάτως προσιτά μόνο στις εύπορες οικονομικά τάξεις. Η Madrigal, όμως, δεν έχει εμπλακεί ποτέ σε υλοποιήσεις που αφορούν στο χώρο του car audio. Και αυτό, διότι πιστεύει ότι δεν έχει νόημα η ενασχόληση με τα σαλόνια των αυτοκινήτων, τα οποία παρουσιάζουν ένα σωρό προβλήματα και δυσκολίες, όπως οι εξωγενείς και ενδογενείς θόρυβοι, οι θέσεις των τμημάτων κ.ο.κ. Μισό λεπτό, όμως! Οι λέξεις μάς επαναφέρουν στην προηγούμενη παράγραφο, όπου η Lexus φρόντισε για μερικά πολύ συγκεκριμένα θέματα, τα οποία και αποτέλεσαν τις εγγυήσεις για να πειστεί η κορυφαία εταιρεία υλοποιήσεων ήχου να ασχοληθεί με το ζήτημα! Μάλιστα. Δεν βγήκαν, δηλαδή, οι άνθρωποί της στην αγορά προκειμένου να βρουν τί υπάρχει διαθέσιμο. Αντίθετα, ήρθαν σε συνεννόηση με τη Mark Levinson, η οποία και ξεκίνησε από το μηδέν τη σχεδίαση για το ηχητικό σύστημα του LS430. Μην περιμένετε, βέβαια, αναφορά σε στοιχεία και λεπτομέρειες. Αυτά που με σιγουριά γνωρίζουμε είναι τα παρακάτω:
Έντεκα συνολικά μονάδες μεγαφώνων έχουν χρησιμοποιηθεί για να καλυφθεί πλήρως η… αίθουσα ακροάσεων. Δύο τουίτερ τιτανίου των 2,5 ιντσών είναι τοποθετημένα στο επάνω μέρος του ταμπλό. Οι μπροστινές πόρτες φιλοξενούν από ένα μεγάφωνο τύπου μιντ-γούφερ 6,5 ιντσών, όπου η χαμηλή περιοχή ενισχύεται από την αρχιτεκτονική IVE (Integrated Vehicle Enclosure). Στις πίσω πόρτες φιλοξενούνται τέσσερις συνολικά μονάδες, μοιρασμένες από ένα μεγάφωνο μεσαίων συχνοτήτων, με κώνο διαμέτρου 4 ιντσών, και ένα τουίτερ των 0,75 ιντσών. Στην εταζέρα που βρίσκεται μεταξύ των πίσω καθισμάτων και του παρμπρίζ εδρεύει το οκτάιντσο υπογούφερ. Οι κώνοι είναι όλοι κατασκευασμένοι από πολυπροπυλένιο, ενώ οι μαγνήτες είναι νεοδυμίου, ορυκτό εξαιρετικά δυσεύρετο και πανάκριβο, το οποίο εμπιστεύονται οι κατασκευαστές ακριβών ηχείων.
Για τους ενισχυτές, μη μας ρωτάτε τίποτα. Το μόνο που έχει αφήσει η Mark Levinson να αναγραφεί είναι ότι χρησιμοποιεί μια επτακάναλη υλοποίηση, της οποίας η συνολική ισχύς ανέρχεται στα 350W (συνεχόμενη λειτουργία, με παραμόρφωση 0,01% THD και απόκριση συχνοτήτων 20-20.000Hz). Πού ακριβώς βρίσκεται αυτή η μονάδα δεν μπορούμε να απαντήσουμε με σιγουριά… Στη θέση των πηγών, υπάρχει ένα CD changer έξι δίσκων, κασετόφωνο και δέκτης FM/LW/MW. Oι μετατροπείς από ψηφιακό σήμα σε αναλογικό (Digital to Analog) είναι ίδιοι με αυτούς που χρησιμοποιεί η εταιρεία και στα οικιακά μοντέλα της.
Ο έλεγχος όλων των πηγών επιτυγχάνεται από τα ευμεγέθη περιστροφικά χειριστήρια και τα επίσης ευμεγέθη πλήκτρα, αλλά το μεγαλύτερο βάρος αναλαμβάνει η οθόνη αφής και τα μενού που αναγράφονται πάνω σε αυτή. Να αναφέρουμε ότι το σύστημα περιλαμβάνει και πλήρη τμήμα πλοήγησης, το οποίο στη χώρα μας θα παραμείνει ανενεργό για όσο διάστημα δεν ενδιαφέρεται κανένας δημόσιος ή ιδιωτικός οργανισμός να ασχοληθεί σοβαρά με την υποστήριξη. Συνολικά, ο χειρισμός του ηχητικού συστήματος είναι πανεύκολος και αρκούν λίγα λεπτά της ώρας για να μπει ο οδηγός/ακροατής στο πνεύμα της Madrigal. Οι ευμεγέθεις χαρακτήρες της οθόνης καθίστανται ορατοί με μια κλεφτή ματιά και αρκεί ένα άγγιγμα με την άκρη των δακτύλων για να επιλεγεί ο δίσκος, ο σταθμός που είναι αποθηκευμένος στη μνήμη, ακόμα και για να ρυθμιστούν οι παράμετροι μπάσων/μεσαίων/πρίμων.


ENTYΠΩΣEIΣ
Όταν ξεκινάμε να κρίνουμε μια υλοποίηση μεμονωμένα ή ένα εγκατεστημένο σύστημα, δύο είναι οι βασικοί άξονες αναφοράς, προκειμένου να υπάρχει κάθε στιγμή μέτρο σύγκρισης. Οι φυσικοί ήχοι, οι συναυλιακοί χώροι και τα στούντιο ηχογραφήσεων και η οργανογνωσία ορίζουν τον έναν άξονα. Η παρουσία αυτών μέσω των κορυφαίων υλοποιήσεων αναπαραγωγής ορίζει το δεύτερο και λάβετε υπόψη ότι ένα κορυφαία οικιακό ηχητικό σύστημα δεν θα καταφέρει να μεταδώσει ούτε το ένα τρίτο της φόρτισης που προκαλεί η φυσική παρουσία των ηχογόνων πηγών. Η διαμόρφωση ακουστικού κριτηρίου είναι αποτέλεσμα πολύωρων ακροάσεων και ουσιαστικών γνώσεων για τη φύση του ήχου. Χωρίς αυτά τα εφόδια, ο επίδοξος κριτής δεν δύναται να φέρει σε πέρας την αποστολή του, μιας και δεν διαθέτει τα απαιτούμενα κριτήρια, τις λεγόμενες «αναφορές».
Η περίπτωση του Lexus, όμως, είναι από αυτές που ξεπερνούν το δεύτερο άξονα, αυτόν, δηλαδή, που διαμορφώνεται με βάση το άκουσμα από μηχανήματα. Από τις πρώτες νότες καταφέρνει να πείσει ακόμα και τα κακοπροαίρετα αφτιά ότι πρόκειται για κάτι τελείως διαφορετικό, διευρύνοντας τις δυνατότητες αναπαραγωγής του ήχου εντός της καμπίνας του αυτοκινήτου. Τα πολλά ηχεία δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στις φάσεις του σήματος. Όλο το συχνοτικό φάσμα φτάνει ταυτόχρονα στα αφτιά των ακροατών. Η Madrigal έχει χρησιμοποιήσει ψηφιακούς επεξεργαστές και λογισμικό. Έχει, μάλιστα, αναπτύξει το DSSP (Digital Sound Stage Processing), προκειμένου όλοι οι επιβάτες να έχουν στερεοφωνική εικόνα! Η Analog Devices προσφέρει τρία ισχυρά τσιπ DSP, τα γνωστά Sharc, τα οποία λειτουργούν στα 32bit. Mε αυτά τα δεδομένα, η ομαλή λειτουργία του fader δεν προκαλεί εντύπωση. Η στερεοφωνική εικόνα μπορεί να μετακινηθεί από εμπρός μέχρι πολύ πίσω. Πλησιάζοντας την τελευταία, στο επίπεδο που ορίζουν τα προσκέφαλα των μπροστινών θέσεων, το αποτέλεσμα αποκτά ατμοσφαιρικότητα που θα ζήλευαν αρκετά πολυκάναλα συστήματα! Η διασπορά που εξασφαλίζουν τα ηχεία επιτρέπουν στον οδηγό να επιλέξει, εάν θα βρίσκεται εμπρός, πίσω ή μέσα στο… δρώμενο. Μονάχα όταν το σήμα θα φτάσει στα πίσω καθίσματα θα διαταραχτεί το σκηνικό, κάτι λογικό, βέβαια. Όπου, όμως, και αν τοποθετήσουμε τη σκηνή, τα όργανα λαμβάνουν με αυστηρότητα τη θέση τους στο χώρο. Το σύστημα αναπλάθει μια ευμεγέθη σκηνή, όπου ο αέρας αναμεταξύ των μουσικών επιτρέπει την άρτια ανάπτυξη των όγκων. Πολύ καλό είναι και το ύψος, όπου σε κάθε περίπτωση θα παραμείνει σε αυτό των αφτιών του οδηγού. Μιας και αναφερόμαστε στην εικόνα, αξίζει να γίνει μνεία στη γραφική αναπαράσταση, όπου, με άξονα συντεταγμένων ΧΥ, δίνει με ακρίβεια τη θέση, στην οποία είναι εστιασμένη. Ο οριζόντιος άξονας δηλώνει τις θέσεις L/R και ο κάθετος τις θέσεις Εμπρός/Πίσω. Αναφορικά, όταν οι δύο άξονες τέμνονται στη θέση «0», η εικόνα που δημιουργείται παραμένει ίδια
Σε κανένα τμήμα του συχνοτικού φάσματος δεν παρουσιάζονται τάσεις σκλήρυνσης ή προβολικότητας. Γενικά, κυριαρχεί μια βελούδινη αίσθηση, η οποία προσδίδει μεγάλο μέρος της ατμοσφαιρικότητας. Οι συμφωνικές ορχήστρες, οι πολυμελείς χορωδίες, αλλά και τζαζ σύνολα βρίσκονται στο στοιχείο τους. Αλλά, όταν το πρόγραμμα «αγριεύει», τότε τα δυνατά τύμπανα και οι παραμορφωμένες ηλεκτρικές κιθάρες αποκτούν την τραχύτητά τους. Συνεπώς, δεν υπάρχει ίχνος χρωματισμού ή οποιουδήποτε επιτηδευμένου «καλλωπισμού». Το ίδιο ισχύει ακόμα και όταν ενεργοποιηθεί η λειτουργία ASL, η οποία αποτελεί ένα εξελιγμένο loudness. Ένα μόνο σημείο μπορεί να δεχτεί κριτική και αυτό είναι το υπογούφερ, το οποίο, σε υψηλές στάθμες, ακούγεται λίγο αγχωμένο. Πρέπει, όμως, να λαμβάνουμε υπόψη ότι η Lexus δεν απευθύνεται σε αυτούς που ξεσηκώνουν την πλατεία με το υπογούφερ του… Η χρήση των ρυθμιστικών είναι καταλυτική για αυτό το σημείο και ο χρήστης πρέπει με υπομονή να πειραματιστεί, προκειμένου να επιτύχει τη «χρυσή τομή» μεταξύ έντασης και απόδοσης.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η Mark Levinson έκανε τη δουλειά της ακριβώς όπως γνωρίζει να την κάνει. Η ποιότητα του ήχου στο σύστημα που βρίσκεται καλά κρυμμένο στο LS430 διεκδικεί αυτήν τη στιγμή τον τίτλο του αρτιότερου ηχητικού συστήματος αυτοκινήτου. Αποτελεί μια άριστη επίδειξη τεχνογνωσίας από μέρους της Madrigal, αλλά και από μέρους της Toyota-Lexus, η οποία κατάφερε να δαμάσει παράγοντες που στα προσιτά αυτοκίνητα θα είναι για πολλά χρόνια ακόμα παρόντες. Τί άλλο να προσθέσουμε; Τα σαράντα και πλέον εκατομμύρια που κοστίζει το… πακέτο δεν αφήνουν πολλά περιθώρια σκέψεων. Όσοι, όμως, διαθέτουν το ποσό έχουν κάθε δικαίωμα στο όνειρο. Κλείνοντας, ευχαριστούμε τους ανθρώπους της αντιπροσωπείας για τη φιλοξενία τους και τη βοήθειά τους στην πραγματοποίηση της παρουσίασης.